Mihail Vakulovski

 

Vînătorii de capete

 

 

Thrillerul polițist „Vînătorii de capete” este un film bazat pe un roman al scriitorului norvegian Jo Nesbø. Filmul este regizat de Morten Tyldum, iar rolurile principale sunt interpretate de Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau şi Synnove Macody Lund. Aksel Hennie este unul dintre cei mai populari actori din Norvegia, Nikolaj Coster-Waldau e cunoscut din serialul HBO „Game of Thrones”, iar pe Synnove Macody Lund sperăm s-o mai vedem, acesta fiind rolul de debut al ziaristei şi modelului norvegian.

            Roger Brown (interpretat de Aksel Hennie) e unul din cei mai de succes headhunteri din Norvegia şi trăieşte în lux, dar nu pentru că aşa i-ar plăcea lui, ci pentru că, fiind scund, trebuie să recompenseze cu ceva… altceva… în faţa soţiei lui… care e… ca-n filme: blondă, înaltă, trasă prin inel, iubitoare, superba Diana (jucată de Synnove Macody Lund), proprietara unei galerii de artă. Pentru ea a cumpărat o vilă impunătoare, maşină de maşină şi restul, pentru asta mai luîndu-şi un job „de noapte”: fură obiecte de artă. Un hobby care-i asigură siguranţa financiară, dar care poate fi şi foarte riscant (textul este extraordinar, chiar dacă traducătorul român a scăpat greşeli absolut jenante). La o expoziţie din galeria soţiei, aceasta îi face cunoştinţă cu Claes Greve (Nikolaj Coster-Waldau), maestru în industria electronică, un fost soldat de elită, care pare candidatul ideal pentru postul la compania pentru care Roger tocmai recrutează personal. Claes Greve vrea acest post cu orice preţ, aşa că-i întinde o cursă lui Roger, folosindu-se şi de soţia lui, şi de amantă şi – mai ales – de slăbiciunea pentru obiectele de artă.

Un film foarte frumos de acţiune, despre care nu vă mai povestesc pentru că merită văzut, un film de dragoste în mai multe feluri, despre relaţiile de familie, relaţiile de iubire, relaţiile de serviciu, relaţiile sociale, relaţiile care adună sau dezbină oamenii şi despre oameni în general. Vizionare plăcută şi utilă!

 

„Vînătorii de capete” (Norvegia, 2011)

Regizor: Morten Tyldum

Distribuţie: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnove Macody Lund…