Sever GULEA

Cu Alexandru Vakulovski şi Moni Stănilă în Rockstadt

 

 

Și dacă tot am vorbit despre normalitate, aceea a relațiilor dintre diverse categorii profesionale, la lansarea volumului de psihopatologie al prof Tudose, am căutat să rămânem oarecum în același perimetru al normalității… artistice și amicale de data aceasta, în clubul Rockstadt din Brașov.

MIERCURI, 14.12.2011, am participat la ultima ediție din acest an a CenaKLUbului TIUK, organizat de Mihail Vakulovski, la care au participat scriitorii MONI STĂNILĂ și ALEXANDRU VAKULOVSKI.

Mihail Vakulosvki și Flavius Ardelean au deschis evenimentul prezentându-i (dacă mai era nevoie…) pe invitați: Alexandru Vakulovski, scriitor din Republica Moldova, a surprins mediile literare din România, la sfârșitul anilor 90 cu o proză și o poezie curajoasă, lipsită de rezerve, în vreme ce Moni Stănilă, poetă din Timișoara, a oferit un volum de debut în care, așa cum remarca și Mihail Vakulovski, se regăsesc o mulțime de combinații inedite chiar și pentru un critic literar.

Întâlnirea a lăsat spațiu larg și un timp generos de desfășurare pentru invitați, astfel încât aceștia au recitat pe rând, din propriile creații, urmând să intre apoi în dialog cu publicul.

Alexandru Vakulovski a oferit o lectură publică din ultimul său volum, 157 DE TREPTE SPRE IAD SAU SALVATI-MA LA ROSIA MONTANĂ (Editura Cartier, 2010), un volum despre care Flavius Ardelean a remarcat că te transpune într-un soi de Twin Peaks autohton, populat de tot felul de personaje bizare și fantastice (perspectiva narativă fiind aceea a unei fete care s-a născut şi trăiește în Roșia Montană). La sugestia lui Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski a citit fragmentele care au avut mare succes și la lansarea volumului care a avut loc  la Chișinău, cele în care protagonista își explorează cu luciditate de clinician, câteva amintiri despre inițierea ei sexuală.

Desigur, atât lectura, cât și prezentările moderatorului au lăsat loc întrebărilor din partea publicului: Alexandru Vakulovski a ținut să clarifice că volumul său nu e o carte manifest sau de propagandă (scriitorul din Republica Moldova a avut suficiente experiențe cu asemenea cărți pe plaiurile natale, iar acum, după propriile mărturisiri, asemenea lecturi nu-l mai pot decât amuza…), dar este o carte în care se valorifică pasiuni pentru istoria orală și pentru etnografie (o parte din personajele bizare care apar în roman, cum ar fi Omul de Gumă, sunt inspirate din legendele locului).

Moni Stănilă a recitat în premieră din noul ei ciclu de poezii: Sagarmatha, poezii scrise de când s-a mutat din Timișoara în Chișinău, poezii care se dovedesc mai grave, mai pline de nerv, după mărturisirea autoarei, reflectând atmosfera contrastantă a vieții de peste Prut, dar și a obsesiilor autoarei legate de marile nedreptăți și crime ale istoriei secolului XX.

Cei doi autori au vorbit și despre Dumnezeul de la Roșia Montană, despre simbolistica florală care apare în poeziile lui Moni Stănilă, despre playlist-uri potrivite lecturilor și despre felul în care se poate face trafic de talent în căsnicie…

Desigur, seara a fost cât se poate de vie, iar Mihail Vakulovski a alergat în rândurile publicului, oferind un microfon al naibii de fierbinte și de jucăuș.

După mai multe reprize de recitări și discuții, lansarea s-a încheiat cu autografe… cele mai bune întrebări au fost premiate cu cărți, iar apoi toată lumea a mai zăbovit la o bere… între frați şi tovarăși.

A fost o ultimă ediție din acest an, 2011, savuroasă, într-o companie literară nonconformistă și plină de vitalitate! Să ne revedem cu bine la edițiile din 2012!

Foto: Zia Vey