CenaKLUb Tiuk nr. 2,

cu Dóşa & Vakulovski

Moderator: Adrian Lăcătuș

 

 

CenaKLUb Tiuk nr. 2, de pe 20 noiembrie 2011 a fost moderat de scriitorul şi criticul (literar) Adrian Lăcătuș, tot el „un mare profesor din oraşul acesta, cum scrie pe afiş”, a spus domnul Lăcătuş. Adevărul e că un moderator mai bun decît Adrian Lăcătuș e cam imposibil de găsit prin zonă: inteligent, glumeţ, plin de umor şi dobă de carte, care ştie să descrie perfect un curent, un autor, o carte, dar care să şi provoace un dialog. A fost o şedinţă extraordinară, la care toată lumea s-a simţit bine, şi cei de pe scenă, şi publicul – şi a fost sala plină. După cenaKLUb o tînără scriitoare mi-a zis că n-a mai găsit loc în sală, aşa că a stat în spate, lîngă bar, dar că s-a auzit foarte bine totul şi de acolo, deci sala a fost plină-plină... Adrian Lăcătuş a prezentat noua carte a lui Mihail Vakulovski, „10 basarabeni pentru cultura română (Interviuri cu tinerii dintre milenii)” (Editura Casa de Pariuri Literare”, 2011), apoi a descris amănunţit personalităţile intervievate în această carte istorică, a zis Adrian Lăcătuş. Mihail Vakulovski a spus că se bucură că personajele principale au fost atît de bine descrise, aşa că poate să treacă direct la subiect, citînd cîte un fragment din fiecare intervievat, legînd toate astea cu viitoarea carte în discuţie, „Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit” de Andrei Dósa, despre care a spus că e unul din cele mai bune debuturi de la începutul mileniului pînă acum. Fragmentele citite au înviorat şi mai mult publicul, fragmente comentate interesant şi de Lăcătuş şi Dóşa. Apoi Mihail Vakulovski a trecut subtil la cartea lui Andrei Dóşa, citînd un fragment din interviul cu Mitoş Micleuşanu, în care acesta povestea cum e cu titlurile mai complicate şi cu titlurile mai OK („Ce e de memorizat? Se poate şi mai rău. Imaginează-ţi următorul titlu de roman: „O perioadă îndelungată am crezut că prinţişorul se implică necondiţionat, dar muierile de la catedră mi-au dezvăluit câteva spectre periferice”. Sau „Nekrobotomograful Stroboscopic şi Musca Subtilă”.

 


 

Iar despre Organismecanisme, organe cu iz de mecanisme, mecanisme cu iz de organe, nu cred că e ceva de memorizat, ci mai degrabă de reamintit, ştii şi tu, Anamneza poate fi mai cutremurătoare decât Amnezia”). A spus că deja a scris despre cartea lui Andrei Dóşa, aşa că nu are de gînd să se repete, vrea doar să spună că a fost uimit să nu găsească în carte poemul lui preferat scris de Dosa, deci deja aşteptăm o nouă carte de Dóşa, deşi asta este abia prima lansare a volumului lui de debut. A mai menţionat originalitatea poemelor din „Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit” şi metoda prin care Andrei Dósa îl face pe cititor să se simtă un fetişist, că e martor la unele acţiuni jenante pentru un matur, pentru eul liric copil al lui Dósa din prima parte a cărţii acţiunile fiind fireşti, ca-n „Adoraţie”. Apoi a analizat momente structurale şi teoretice, după care a citat cîteva versuri subliniate în cartea lui Andrei Dósa, printre care „‎google este tatăl meu / de la el am învăţat cum se face / nodul la cravată // am apelat la el / de mai multe ori într-o singură zi / decît la tata în toată viaţa mea”; „ai mei se uită la ştiri / de douăzeci de ani / în colţul dreapta-sus al ecranului / pîlpîie cuvîntul RELUARE // ne aşezăm la masă ca o familie / deşi niciunul dintre noi nu suportă / să fie văzut mîncînd”; „în curbă / apare un copil / cu mișcări / de frankenstein / se pregătește / și își arată / degetul mijlociu / heil!”; „tata mai are şi o busolă în sertar. O desfac şi în locul lui N scrijelesc un M. Busola va arăta întotdeauna spre mama”.... , întrebîndu-l pe debutant dacă are de gînd să citească „Monstrul sacru al scobitului în nas”. Dosa avea poemul pe listă, aşa că toţi au fost fericiţi, de la profesorii din sală pînă la barman, un poem extraordinar, după care au urmat şi altele.

 


 

O seară plăcută şi utilă, o lansare inedită şi originală, cu public frumos, la un ceai sau bere (domnul Lăcătuş a observat că multă lume are în faţă ceai), clipe culturale prieteneşti, cam rare „în oraşul acesta”, dar absolut necesare. La final Mihail Vakulovski a mulţumit publicului, clubului Rockstadt şi a anunţat viitoarele şedinţe: în duminica următoare vine „Ţinutul celălalt” cu autori cu tot, Ruxandra Cesereanu & Marius Conkan, apoi autorul lui „Letopizdeţ” va veni cu noul roman, „157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă la Roşia Montană”, iar Moni Stănilă – cu poeme noi, revoluţionare, de data asta. Vă aşteptăm la CenaKLUb Tiuk, la Rockstadt Braşov!

 

 

CenaKLUb Tiuk nr. 2

20 noiembrie 2011

Moderator: Adrian Lăcătuș

Cu: Mihail Vakulovski & Andrei Dósa