CenaKLUb TIUK!

cu Doru Ionescu & un cristian

 

 

Pe 16 octombrie 2011, la clubul Rockstadt, a avut loc prima şedinţă a CenaKLUbului Tiuk! de la Braşov, cu Doru Ionescu de la „Timpul chitarelor” şi „Remix” (TVR), invitat special fiind un cristian, editorul Casei de Pariuri Literare şi tăticul underground de aici şi acum, moderator: Mihail Vakulovski, fondatorul revistei Tiuk. Lansarea cărţii lui Doru Ionescu, editată la Casa de Pariuri Literare, „Club A – 42 de ani. Muzica tinereţii tale”, a fost un pretext perfect de discuţii pe teme literare, muzicale, editoriale şi sociale, Doru Ionescu fiind şi un foarte bun povestitor, nu doar o adevărată enciclopedie a muzicii. După prezentarea cărţii şi a invitaţilor, Mihail Vakulovski a început un dialog foarte viu, un interviu live la care au participat şi oamenii din club, şi editorul, şi Dan, sufletul clubului Rockstadt. În timpul discuţiilor pe ecran a rulat un film documentar despre muzica rock dinainte de ’89, apoi au curs imagini necenzurate din arhiva personală a lui Doru Ionescu, pe-un fundal sonor potrivit – Celelalte Cuvinte, Phoenix, Iris ş.a.m.d. Interviul va fi publicat în nr. de iarnă al revistei Tiuk, iar fotografiile au fost făcute de Flavius Ardelean, scriitor şi muzician, şi Carmina Vakulovski, redactor Tiuk, care a şi filmat întîlnirea. În club a fost şi un stand de carte cu cărţile editurii Casa de Pariuri Literare, aşa că am putut să ne bucurăm nu numai de „Club A – 42 de ani. Muzica tinereţii tale”, care e o carte excepţională din toate punctele de vedere – scriitură, stil, informaţie, ci şi de celelalte perle ale editurii (cred că „Viseptol” a fost cea mai căutată carte după „Muzica…” lui Doru, dar am văzut tineri care aveau în mîini şi cartea lui Ion Cucu, fotograful scriitorilor, şi „Playlist-ul” lui Mihnea Blidariu de la Luna Amară, şi „peluzele…” Dianei Iepure etc.).

Deşi a fost mult mai puţin public faţă de cît ne-am fi aşteptat, ne-a plăcut mult că toţi cei prezenţi au venit exact pentru această întîlnire aproape magică, foarte atenţi la dialog, punînd întrebări interesante şi incitante, la un moment dat încingîndu-se şi o discuţie puţin în contradictoriu, dar toate întrebările au fost concrete şi la obiect, e adevărat că raza de discuţii a fost foarte, foarte largă. Doru Ionescu ne-a povestit nu doar despre carte, ci şi despre muzica şi cîntăreţii rock din perioada dinainte de ’89, despre diferenţele dintre formaţiile rock de atunci şi de acum, despre cenzura de atunci şi de acum, multe istorii fiind inedite pentru noi, cei din sală.

 

Au fost şi momente duioase, cum ar fi colecţia completă a revistei „Rocker”, adusă de Leo, revistă făcută cîndva de Doru, sau momentul cînd a venit un copil cu cartea după autograf, spunînd că i-a plăcut discuţia şi că şi el e rocker. O seară foarte frumoasă, de neuitat, o întîlnire de care probabil că ne vom aminti toată viaţa. Mulţumim Doru Ionescu, un cristian, Dan & Lumi de la Rockstadt, mulţumim tuturor celor care au participat la discuţia asta caldă şi frumoasă!

 


 

PS: Puteţi citi impresiile unui martor ocular pe blogul Libris, aici:

http://blog.libris.ro/2011/10/17/duminica-plina-cu-lecturi-si-pariuri-literare/