AncheTiuk

 

Cu cine dintre scriitori ai vrea să te îmbeţi de Anul Nou şi cu cine nu?

 

Radu Pavel Gheo:

 

Primul lucru pe care trebuie să-l spun e că au trecut cel puţin cincisprezece ani de cînd m-am îmbătat ultima oară de Anul Nou, aşa că, indiferent pe cine aş alege, nu ştiu în ce măsură s-ar putea îmbăta cineva cu mine. Eventual ar face-o lîngă mine, în timp ce eu l-aş privi şi l-aş asculta înţelegător.

Dar dacă m-aş îmbăta, aş face-o mai degrabă cu un grup de scriitori decît cu unul singur, fiindcă beţia în gaşcă e mai interesantă şi are mai mult farmec. Doi scriitori beţi, unul lîngă altul, sînt o combinaţie proastă – neavînd pe altcineva din branşă prin jur, de obicei ajung să se ia unul de altul.

M-aş îmbăta cu oameni care fac frumos la beţie, rîd, spun bancuri la care uită poantele şi ţopăie pe orice fel de muzică – aş răbda pînă şi pupături pline de aburi alcoolici şi aş împărţi şi eu cîteva.

Nu m-aş îmbăta cu beţivii arţăgoşi, care încep să-ţi caute pricină după primele pahare şi sar la bătaie mai repede decît ceasul de la miezul nopţii. Beţia veselă e o mare plăcere, cealaltă nu. În fine, mi-ar plăcea să mă îmbăt cu cineva care ar putea să mă tîrască spre casă dacă pe mine nu mă mai duc picioarele. Eu garantez că aş face la fel dacă e nevoie. Aşadar, cine se bagă la aşa ceva (de-acum la anul)?

 

P.S.: Nici anul ăsta nu m-am îmbătat. Nici măcar un pic.