Knowledge Museum & Other stories, expoziţii de Lia & Dan Perjovschi

 

 

Magma Sf. Gheorghe e un spatiu de arta contemporana tip-top (expozitie-discutie-catalog, 11 evenimente pe an) drept in buricul targului, linga teatru, parc si prefectura. E condus de tineri artisti si din cauza asta – spre deosebire de majoritatea muzeelor de arta din Romania – se pot bate cuie in pereti.

 

Muzeul Cunoasterii pe care Lia Perjovschi il expune de prin 2005 e o schita-plan a unui muzeu real cu 7 departamente, corp, stiinta, pamint, univers, arta, cultura si cunoastere in general. E o metainstalatie care incorporeaza toate colectiile si cercetarile artistei de 20 de ani. Pe linga cronologii, diagrame, mind-maps si obiecte colectionate in magazinele muzeelor din toata lumea, artista adauga obiecte si elemente gasite la locul faptei care in contextul artistic isi reinventeaza continutul, astfel o mingiuca albastra cu pesti in relief, intital un obiect de joaca pentru caini si pisici, devine oceanul planetar, adica un obiect de joaca intelectuala pentru oameni. Un glob de brad integral negru suspendat deasupra unei harti a saraciei in lume devine un semn funerar al esecului societatii umane etc.

 

De data asta Dan Perjovschi deseneaza pe geamurile galeriei. Desenul critic este in acelasi timp si inauntru si inafara. Galeria de arta nu mai este ceva de ocolit pentru ca nu ne intereseaza, nu ne pricepem sau nu intelegem, ci un spatiu care emite mesaje in oras. Seara luminata dinauntru galeria pare un urias bec ornamental de Craciun. Pe linga desenele obisnuite artistul prezinta si o antologie de tricouri cu desene imprimate. Desi artistul refuza sa faca obiecte de consum din 1995 pina azi din diverse motive (caritative, activiste, colaterale) s-au strins un numar de 30 de modele. Antologia este prezentata in premiera mondiala si introduce pentru prima data culoarea in limbajul strict alb-negru al artistului.

 

Deschis pina pe 17 ianuarie 2012, proiectul depaseste conditia unei simple expozitii de arta si devine o platforma pentru gindirea si critica contemporana.

 

De 22 de ani Lia si Dan Perjovschi au dezvoltat cariere internationale importante, expunind in muzee precum Tate Londra, MOMA New York, Centre Pompidou Paris, Vanabemuseum Eindhoven si la bienale de arta precum Venetia, Sydney, Moscova, Lyon.

 

Nu ratati aceasta super expozitie a artistilor Lia şi Dan Perjovschi, doi dintre cei mai buni şi mai importanţi artişti plastici contemporani din lume.

 

Magma Sf. Gheorghe

2011.12.07 – 2012.01.13