Momentul alegerii unui subiect e un proces destul de intim şi delicat”,

interviu cu Radu Muntean,

realizat de Mihail Vakulovski

 

- Domnule Radu Muntean, felicitări pentru premiile GOPO cucerite aseară de BOOGIE. Ce înseamnă pentru dvs. premiile Gopo?

- E o iniţiativă lăudabilă, organizată impecabil de Asociaţia pentru promovarea filmului românesc. Cred însă că toate comparaţiile astea cu Oscar-ul, Bafta şi Cesar-ul fac mai mult rău decît bine „omuleţului” nostru. E uşor ridicol să compari cele trei mari industrii de film cu cinematografia românească în care se fac anual 10 filme, dintre care 3 sau 4 vizionabile.

 

- BOOGIE a luat cam toate premiilor pentru interpretare (2 pentru rolurile principale - Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca - şi unul pentru secundar - Mimi Brănescu). Vă bucuraţi mai tare pentru actorii pe care i-aţi ales pentru acest film sau că i-aţi ales anume pe ei?

- Mă bucur pentru mine, că i-am luat pe ei şi că au fost atît de potriviţi cu rolurile şi atît de dedicaţi filmului.

 

- Cît de mult contează premiile pentru un film?

- Cred că satisfac într-un fel destul de superficial, dar eficient, ego-ul cineaştilor şi că sînt în primul rînd instrumente de markenting.

 

- Cînd începeţi munca la un film vă gîndiţi la premiile pe care le-ar putea lua viitorul film?

- Absolut deloc. Ar fi total contraproductiv pentru cineva care face film de autor. Premiile sînt un bonus. E plăcut să le cîştigi, mai ales dacă îţi aduc faimă şi bani, dar nu le poţi anticipa, ţin pînă la urmă de judecata subiectivă a unui grup de oameni.

 

- Cum vă alegeţi un subiect de film? Cînd citiţi un scenariu care vă place vă gîndiţi automat la actorii care ar putea juca rolurile?

- Eu particip la scrierea scenariilor mele, aşa că nu se pune problema doar să citesc scenariul pe care urmează să-l fac. Cît despre momentul alegerii unui subiect, e un proces destul de intim şi delicat.

 

- Părinţii dvs. (şi neamurile, în general) se uită la filmele dvs.? Aţi auzit critici din partea lor care v-au pus pe gînduri?

- Sigur că se uită. În general sînt foarte subiectivi, aşa că nu mă prea critică. Taică-meu are, totuşi, o problemă cu limbajul vulgar folosit de unele personaje din filmele mele. E un om foarte pudic şi nu poate trece uşor peste asta.

 

- Ce filme v-au plăcut în ultima vreme? Ce aţi recomanda spectatorilor?

- Din păcate, la cinema am văzut numai filme proaste sau modeste.

 

- Cum v-au părut recentele premii Oscar?

- O ruşine. A cîştigat o telenovelă indiană. Oricum, eu nu am mari aşteptări de la premiile astea. Totul se învîrte mai degrabă în jurul intereselor comerciale decît a criteriilor artistice.

 

- Lucraţi la un nou film sau încă vă bucuraţi de succesele lui BOOGIE? Mai faceţi reclame?

- Tocmai am cîştigat ultimul concurs CNC, aşa că sper ca în noiembrie să încep să filmez următorul meu film, „Marti, după Crăciun”. Reclame sigur că mai fac, probabil că ştiţi că din film nu se cîştigă bani. În orice caz, nu suficienţi.

 

(martie 2009)