De la Vatican la Heavy Metal”,

interviu cu Max CAVALERA

realizat de Richard Constantinidi

 

2009. Luni, 16 martie. A fost prima zi de primăvară la Bucureşti. O zi de luni în care Soulfly ne vizita pentru a treia oară. De data asta trupa americană îşi promova noul album, Conquest. În spatele Sălii Polivalente, într-un autocar cu etaj, am urcat în partea din spate, la bucătărie (cum ar veni) şi am stat la taclale cu fostul membru fondator la Sepultura, actual lider al formaţiei Soulfly, Max Cavalera, poreclit Bob Marley al Metalului.

 

- Toate albumele Soulfly sunt dedicate lui Dumnezeu. Eşti botezat romano-catolic? 

- Da, şi este ceva foarte ciudat aici. Tatăl meu m-a botezat la Vatican. Am trecut de la Vatican la Heavy Metal. Este destul de radical, dar, desigur, cred în continuare în Dumnezeu. Nu sunt fanatic, dar cred în Dumnezeu.

 

- Am ascultat versurile şi am impresia că urăşti societatea capitalistă. Totuşi ai ales să locuieşti în S.U.A. Eşti ipocrit...

- Da. Consider că sunt foarte atras de extreme. Locuiesc în Phoenix, Arizona, care este şi mai extremă, din cauza faptului că este un stat foarte şovin. Eu sunt însă complet diferit. Dar lumea de acolo nu are treabă cu mine şi pot să fac ce doresc cu viaţa mea, adică sunt preocupat de muzică. Artişti precum Lee Perry locuiesc în Elveţia. Mick Jagger şi Jimmy Page şi-au cumpărat case în Brazilia. În general, omul îşi caută locul potrivit, unde se simte cel mai bine şi cred că asta este mult mai important decât politica din jurul nostru. Poate nu-mi place politica SUA, dar îmi place locul unde stau, îmi place cine sunt şi am prieteni cu care mă înţeleg foarte bine.

 

- De ce a durat 12 ani să te împaci cu fratele tău? Ce s-a întâmplat?

- Nu exista nici un fel concurenţă cu Igor. Cântam pe posturi diferite în Sepultura. Nu exista nici un motiv de concurenţă. Eu consider că neînţelegerea dintre noi a pornit de la două probleme: o formaţie împărţită în două tabere. Nu mai puteam lucra împreună, totodată fiecare trebuia să îşi impună ideile prin muzică. El a continuat cu Sepultura, eu am continuat cu Soulfly. A trebuit să fim departe unul de celălalt timp de 12 ani probabil ca să apreciem mai mult legătura noastră de frăţie de sânge. Eu cred că sunt mulţi fraţi de sânge în lumea asta care au relaţii superficiale şi se mint reciproc. Relaţia mea cu Igor este cât se poate de ADEVĂRATĂ acuma. Astfel, despărţirea a fost necesară. Viaţa uneori cere sacrificii şi dacă reuşeşti să treci prin aceste încercări, efortul merită.

 

- Când v-aţi decis să vă împăcaţi şi care a sunat pe care pentru a porni proiectul Cavalera Conspiracy?

- Igor m-a sunat pe mine. Este mai mult genul lui să spargă tăcerea. De asemenea, trecea printr-o perioadă mai grea. Împreună cu mama noastră a început să îşi formeze o filozofie de viaţă mai spirituală şi era ferm convins că şi cele mai grele încercări pot fi depăşite. Îşi făcuse recent un nou tatuaj. A fost primul lucru ce mi l-a arătat când ne-am întâlnit. Este cu un sfânt brazilian care desface un nod. Pentru noi, acel nod simbolizează problemele de relaţie interumană. Şi-a făcut acest tatuaj acum doi ani – după care relaţia dintre noi a renăscut. Igor sigur crede că este responsabil pentru împăcarea noastră şi îl iubesc pentru asta. A făcut exact ce trebuia. Probabil l-aş fi sunat eu dacă nu suna el. Mă bucur că a avut iniţiativa la momentul respectiv.

 

 

Fragment, interviul integral - pe blogul lui Richard Constantinidi:

clickzoombytes.wordpress.com