De acum încolo blestemul s-a ridicat şi sunetele spaţiale provenind de la chitara mea vor umple inimile publicului”,

Interviu cu Mihnea-Andrei, noul chitarist Luna Amară, realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Mihnea, cum e să intri într-o formaţie ca Luna Amară şi peste noapte publicul să te simtă „de acolo”, că te-ai integrat perfect în echipă? Ai învăţat foarte repede piesele, a fost greu?

- M-am bucurat tare mult când mi-a fost formulată propunerea de a cânta cu ei. Ne ştiam dinainte, unii mai bine, unii mai puţin, dar nu eram străini. Pe de altă parte, muzica lor nu îmi este deloc străină, întrucât (Luna amară) a fost şi este una din trupele mele preferate of all times. Acum, piesele noi le-am învăţat într-o perioadă de timp relativ scurtă, nu pentru că ar fi ele uşoare au ba, ci pentru că nu am avut încotro, timpul fiind foarte scurt. Toţi sunt nişte muzicieni foarte talentaţi, de la care am de învăţat şi pe care îi respect f mult. Acest lucru m-a ajutat să trec cu o oarecare uşurinţă peste primul concert, al doilea, al treilea etc. În rest, mă simt bine cu ei pe scenă şi mă simt inspirat de ceea ce facem acolo, live. În fiecare seară e loc de altceva, şi de interpretare, în funcţie de starea noastră.

 

- Cum îţi pare turneul de lansare al noului album? Cum reacţionează publicul? Cum te înţelegi cu „lunaticii”? Cum ţi se părea Luna Amară pînă acum şi cum o vezi acum, din interior deja?

- Turneul de lansare mi se pare fain realizat, practic mergem peste tot în ţară. Până în prezent publicul a reacţionat f bine la piese şi au dat senzaţia că au venit pentru playlistul acestui turneu, nu dornici de piese mai electrice. Sper sincer că s-au simţit bine. Cu lunatecii mă simt excelent şi sper că şi reciproca e valabilă. Luna amară mi se părea un grup de prieteni, muzicieni profi care fac muzică, ce mie îmi plăcea f mult. Lucrurile au rămas la fel. Nu există secrete ascunse. What you see is what you get în ceea ce îi/ne priveşte.

 

- Cum ai caracteriza „Don't let your dreams fall asleep”, albumul pe care-l lansaţi în turneu?

- Un album de stare, ce se va mula diferit pe fiecare individ. Nu mi se pare că este un album în trend cu ceva, e pur şi simplu creaţia unui artist. Astfel încât şi peste 3-6-9 ani va fi la fel de actual şi va avea acelaşi impact asupra celui care îl ascultă. Este o muzică foarte sinceră şi îmi permit să spun (întrucât nu am compus eu nimic de pe înregistrare), chiar frumoasă.

 

- Toată lumea care vine la concertele Luna Amară acum e atentă la tine, iar cei care nu au ajuns la concerte întreabă cum e noul chitarist... Simţi o greutate pe umerii tăi din cauza asta sau din contra,  asta îţi dă energie?

- Energia o capăt de la lunateci, ei sunt acumulatorul meu, şi posibil cantităţile însemnate de energizant pe care le beau la concert. Noul chitarist este atipic şi destul de ciudăţel în exprimare. Fie vă va plăcea, fie nu. În ambele cazuri, accept părerile. Spatele meu este destul de tzapăn şi rezistă cu stoicism la greutăţi.

 

- Echipa Luna Amară e stabilă de foarte multă vreme, schimbîndu-se numai oamenii de pe postul tău de acum, din cînd în cînd... L-am întrebat pe Mihnea dacă e un post blestemat... Tu ce crezi despre asta? Te-ai gîndit la faptul că exact instrumentul tău n-a fost stabil pînă acum la L.A.?

- Nu a fost stabil pentru că mă aşteptau pe mine. Am crescut şi am ajuns capabil să îmi ocup locul. De acum încolo blestemul s-a ridicat şi sunetele spaţiale provenind de la chitara mea vor umple inimile publicului. Eu nu plec.

 

- Care e piesa ta preferată din repertoriul de pînă acum al formaţiei?

- Fiecare piesă în sine este o piesă preferată pentru mine, pentru că eu vin din postura de ascultător Luna amară şi de fan. Astfel nu ţi-aş putea spune doar una, ar fi neadevărat.

 

- Toţi băieţii de la Luna Amară vorbesc foarte frumos despre tine, ce crezi că va urma după acest lung turneu de promovare, veţi începe munca la un nou album sau veţi insista în continuare pe noi şi noi concerte?

- Cele două nu se exclud una pe alta. Când va veni vremea potrivită pentru noul album, acesta se va contura. Între timp concerte, concerte şi concerte. Asta face o trupă. Şi acolo se simte bine. Pe scenă.

 

(11 mai)