„Sunt mândru de versurile pe care le are Luna Amară”,

Interviu cu Sorin MORARU, chitara-bass Luna Amară,

realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Sorin, cum a decurs munca la acest al treilea album al vostru, pe care îl lansaţi printr-un turneu? Cum aţi ales titlul, piesele, cum aţi hotărît ordinea pieselor?

- Albumul ăsta a fost foarte uşor de înregistrat, în condiţiile în care multe din piesele de pe Don't your dreams... erau compuse de cel puţin doi ani şi erau "rodate" în cel puţin 100 de concerte. Pentru prima dată am tras bassul împreună cu tobele, ceea ce, zic eu, a făcut ca totul să sune mai unitar şi mai dinamic. Despre titlul albumului, al pieselor şi ordinea lor de pe album, cel mai bine ar fi să-l întrebi pe Nick.

 

- Cum decurge turneul? La fel de fierbinte ca la Braşov?

- Asta o să vedem vineri în Tm şi sâmbătă, acasă, la Cluj. E un turneu diferit de cel cu Loc Lipsă. În perioada Loc Lipsă eram interesaţi să cântăm oricând, oricum şi oriunde. Asta nu înseamnă că acum am devenit elitişti, ci doar că vrem ca oamenii care vin la concertele din acest turneu să aibă parte de un sunet bun, de proiecţii, de toate amănuntele care întregesc show-ul nostru. Mă bucur că lumea este receptivă şi apreciază albumul ăsta, aşa diferit cum e el.

 

- Prin ce se deosebeşte "Don't let your dreams fall asleep" de „Asfalt” şi „Loc lipsă”, albumele precedente?

- Cu albumul Don't let your dreams fall asleep am încercat să construim o atmosferă diferită de precedentele albume, am folosit latura acustică a Lunii Amare, la care am adăugat mai multă dinamică şi un strop de psychedelic. Nu cred că va fi direcţia în care se va îndrepta trupa, dar cred că va fi un album foarte interesant în evoluţia noastră ca trupă. Pentru prima dată un album Luna amară are un concept grafic şi o formă de prezentare care ne mulţumeşte în totalitate, asta pentru că am avut un om talentat care s-a ocupat de acest aspect (Florin Chereji - lomographik.ro), precum şi mulţumită faptului că albumul a fost produs de noi în colaborare cu revista Sunete, care ne-a dat mână liberă. Pentru datele turneului şi alte informaţii accesaţi: www.luna-amara.ro

- De ce aţi hotărît să scoateţi albumul cu o revistă? Care-s atuurile reale - pentru voi ca trupă – în asocierea asta cu Sunete?

- Colaborarea noastră cu Sunete se bazează pe respectul pe care-l avem pentru singura revistă pertinentă de muzică din Ro. Sunete a fost singurul partener/casă de discuri care a crezut în acest album, care ne-a dat libertate creativă totală.

 

- Într-adevăr, nu numai muzica diferă la "Don't let your dreams fall asleep", ci şi grafica. Cum alegeţi un artist din alt domeniu pentru colaborare? În timpul concertelor de promovare aveţi şi o parte grafică, pe pînză, care se combină bine cu ce cîntaţi, cine e autorul, tot Lomographik?

- Autorul proiecţiilor pentru acest turneu este Alex Cioflică şi cred că a reuşit să creeze nişte proiecţii simple, dar de efect. Sper să mai colaborăm.

 

- Pentru tine ca basist cît de mult contează textele pe care le cîntă vocaliştii? Se întîmplă să te enerveze – sau să te amuze - vreun vers Luna Amară şi să le spui asta lu’ Mihnea sau Nick?

- Contează foarte mult versurile. Chiar sunt mândru de versurile pe care le are Luna Amară. Uneori există şi chestii funny, una din cele mai tari chestii mi se pare versul: "fuck the system everyone" de pe Deadends.

 

- Care e piesa ta preferată cîntată de Luna Amară? Dar de pe acest album?

- Hmm... De pe albumul ăsta e No Return. Din toate timpurile cred că Oraş.

 

- Admiratorii şi susţinătorii voştri vă văd ca pe un grup foarte unit de prieteni, dar – totuşi – din cînd în cînd vă cam părăseşte chitaristul... Cum de exact acest post e – pînă acum – „veriga slabă”? Tu cum te simţi în interiorul formaţiei Luna Amară?

- Hmmm. Cu Petru a fost o problemă legată de diferenţe de gusturi muzicale şi, mai important, de respect. Petru mi se părea un chitarist foarte talentat, dar îl trăgea în jos ego-ul lui nr. 4. Cu Vali am lucrat destul de bine, dar aveam moduri de gândire diferite, nu atât muzical, cât în problemele de zi cu zi. I-a trebuit mult curaj sau, mai bine zis, inconştienţă, să părăsească trupa tocmai înaintea lansării albumului. Putea să iasă foarte urât, dar am avut noroc cu Mihnea cel Mic. Curios, dintre cei trei chitarişti solo care au cântat respectiv cântă cu Luna, pe Mihnea îl simt cel mai aproape, atât ca om, cât şi ca muzician. Mă întrebai cum mă simt în Luna Amară. Mă simt excelent în Luna Amară, în principal pentru că am "de partea mea" muzicieni talentaţi şi cu dorinţă de a merge înainte.

 

- L-am întrebat şi pe Răzvan, după ce l-am auzit pe Nick cîntînd singur, dacă nu vă temeţi că-l puteţi pierde pe Nick, care ar putea prefera o carieră solo... Îl vezi cîntînd singur? Dar pe Mihnea?

- Îi văd pe amândoi în stare să aibă o carieră solo. Acum, sincer fiind, cred că imaginea Luna Amară o reprezintă, în proporţie covârşitoare, Nick şi Mihnea. Lor le-ar fi foarte uşor să îşi facă o carieră solo. Dar nu mi-e frică de asta. Dacă s-ar întâmpla, cred că ar fi doar ca un proiect, un experiment.

 

- Ţie în ce formaţie ţi-ar plăcea să cînţi, românească sau străină, aşa, ca exerciţiu de imaginaţie?

- Porcupine Tree, Tool sau Bio (de la noi)

 

- Acum, în turneul de promovare a albumului, vă gîndiţi la viitorul formaţiei? Aţi ales o piesă pentru videoclip, ce veţi face după acest turneu?

- Nu ştiu dacă vom face un clip pentru Chihlimbar (piesa cea mai cunoscută de pe album). Ceea ce e sigur e că lucrăm la al 4-lea album, care va fi altceva decât dlydfa sau nu va fi deloc. Glumesc. Vom cânta, sper eu, foarte mult.

 

- Poţi să ne spui ceva despre viitorul album sau e mult prea devreme?

- Va fi electric şi cred că se pot găsi pe youtube piese ca bathtub glory, sleep disco sau untitled, care sunt în mare parte definitivate şi cred că asta va fi ceea ce se va auzi pe al 4 lea album.

 

- I-aţi găsit titlu? Vă gîndiţi deja la cum va arăta el sau sînteţi în perioada facerii, cînd contează munca asupra noilor piese?

- Aaaaa, nu. Încă nu am ajuns aşa departe. Avem vreo 6 piese gata şi vreo 3 în lucru, încă nu avem suficient material, dar ideile curg.

 

- Deocamdată ne bucurăm de "Don't let your dreams fall asleep", dar deja ardem de nerăbdare în aşteptarea celui de-al 4-lea album Luna Amară...

- Asta e bine.

 

(13 mai 2009)