Mă identific cu piesele pe care le cânt”,

interviu cu Răzvan RISTEA, baterist Luna Amară,

realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Răzvan, sînteţi în turneul de promovare a noului album. Cum a fost facerea acestui nou album Luna Amară?

- A fost un proces foarte natural, pentru că multe din piesele de pe el sunt compuse de ceva vreme. Doar 2 compoziţii sunt noi nouţe 100%, şi pentru ele am stat mai mult in studio, respectiv am experimentat ceva mai mult.

 

- Cum aţi ales denumirea - „Don't let your dreams fall asleep”? Au mai fost alegeri greu de făcut?

- Iniţial, albumul trebuia să se cheme Transitions. Aşa l-am şi anunţat, anul trecut. Însă am stat şi ne-am mai gândit şi până la urmă Nick a venit cu ideea asta de titlu. E foarte sugestiv, zic eu. Asta şi era ideea, până la urmă, nu?

 

- „Don't let your dreams fall asleep” e diferit de primele două albume Luna Amară? Care sînt diferenţele clare dintre acest album şi „Asfalt” şi „Loc Lipsă”?

- Atât ''Asfalt'', cât şi ''Loc Lipsă'' au beneficiat de piese de factura acustică, însă ce aduce nou ''Don't Let Your Dreams Fall Asleep'' e o unitate stilistică, un fir roşu care trece prin tot albumul. Am mai zis şi în alte interviuri, e cel mai puţin schizoid album LUNA AMARĂ.

 

- Concertul de la Braşov a fost unul cu totul deosebit, chiar dacă şi pînă acum aţi avut mare succes la Braşov, bisurile şi cîntarea de după bisuri durînd cam cît concertul de pînă atiunci. Cum a început turneul? Ce zic cei din faţa scenei despre album?

- Am debutat cu acest turneu în 1 mai, la Vama Veche. Concertul a fost o reuşită, zic eu, atât din punctul de vedere al sunetului de care am beneficiat, cât şi din perspectiva numărului de oameni care au ales să ne vadă acolo, în condiţiile în care mai erau şi alte concerte în acea seară. La Bucureşti a fost extraordinar şi acelaşi lucru îl pot spune şi despre concertul de la Braşov. Feedback-ul a fost pozitiv până acum şi asta nu poate decât să mă bucure. Pot spune că am văzut pe feţele oamenilor mirare, bucurie, concentrare. E frumos.

 

- În timpul concertelor de promovare a albumului aveţi şi un ecran pe care rulează cuvinte, imagini, filmuleţe, simboluri care se potrivesc perfect cu muzica voastră, cu grafica albumului şi cu voi. Cine e autorul? Cum colaboraţi cu artiştii din alte domenii, cum ar fi pictura/grafica, literatura...?

- Proiecţiile sunt făcute de un prieten, Alex Cioflica. El s-a ocupat de acest aspect şi suntem mulţumiţi de cum se îmbină partea vizuală creată de el cu ce facem noi. Din păcate, de la lansarea cutiei care conţinea albumul Asfalt'' şi ''Letopizdeţ''-ul lui Sandu Vakulovski nu am mai colaborat cu nici un autor.

 

- Răzvan, pe mine - ca şi pe alţii, cred - mereu m-a interesat într-o formaţie toboşarul (deşi cel mai invidiat e vocalistul), într-o echipă sportivă – portarul (deşi toţi vor să marcheze) şi stările, gîndurile, trăirile lor... Tu cum simţi colegii din formaţie acolo, în spatele lor? La ce te gîndeşti în timpul concertelor, strict la ce şi cum cînţi sau te trezeşti gîndindu-te la cu totul altceva? Cum e viaţa de acolo, din spate?

- Mă simt responsabil pentru întreg concertul, pentru că dacă fac greşeli, se observa mult mai uşor decât la alt instrument, respectiv ajung să trag după mine toată trupa. Ca senzaţie, încearcă să te închipui având grijă de o maşinărie căreia trebuie să îi tot apeşi pedale şi să învârţi de manete ca să o menţii în stare de funcţionare. Uneori sunt foarte concentrat pe ceea ce fac, însă de multe ori mă identific cu piesele pe care le cânt şi mintea mi se goleşte de absolut orice altceva. Sunt nişte trăiri foarte personale, pe care nu le-aş putea înlocui cu nimic altceva.

 

- Cei care cîntă la tobe (şi mai ales toboşarii din formaţiile rock) trebuie să aibă o condiţie fizică mai bună? Cum ai ales să cînţi anume la tobe? Ce toboşari ţi-au plăcut cînd erai mic? Acum cine-ţi place din muzica ro, dar nu numai?

- Hehe, poate că pe vremea când m-am apucat de tobe aveam o condiţie fizică ceva mai bună. Eu ascult muzică de vreo 19-20 de ani şi întotdeauna m-au fascinat bateriştii - tobele, în general. Am crescut cu toboşarii de la trupe cum ar fi Metallica, Slayer, Pantera, King Diamond. Îmi plac şi acum, însă între timp am descoperit o grămadă de alţi baterişti, cum ar fi Danny Carey sau Neil Peart. Din muzica .ro i-aş remarca pe Tavi Scurtu, pe Dominic Csergo sau pe Cristi Mateşan.

 

- Pentru tine contează ce cîntă Mihnea şi Nick sau importantă e linia melodică a melodiei? Ai putea cînta într-o formaţie cu texte varză?

- Mereu am pus o mare importanţă pe texte de bună calitate. Evident că şi linia melodică e la fel de importantă, însă degeaba o piesă e bună dacă are texte ''varză''. Tocmai de aceea insist să citesc ceea ce scriu cei doi vocalişti din LUNA AMARĂ în momentul în care textul unei piese este gata.

 

- V-aţi gîndit la o piesă de pe noul album mai potrivită pentru videoclip? Aţi anunţat albumul în principal prin „Chihlimbar”, ea va fi şi piesa pe care se va ridica videoclipul?

- În principiu o să ne concentram pe ''Chihlimbar'' ca o primă piesă de promovare a albumului nou. Şi e posibil să îi facem un videoclip în vara asta.

 

- Nick cîntă singur o piesă în concertele de promovare a albumului şi îi iese foarte bine. Nu vă temeţi că va alege la un moment dat cariera solo?

- Nu e un lucru de care să ne temem. L-am susţinut mereu, mai ales când a avut anul trecut un concert la Cluj în care a cântat singur atât piese de-ale lui, care nu au intrat în repertoriul trupei, cât şi piese LUNA AMARĂ. Sincer, nu cred că Nick va părăsi trupa asta prea curând.

 

- Mihnea a editat deja două cărţi de poezie şi scrie şi un roman, publică frecvent texte de atitudine. Cum citiţi aceste texte ale lui? Le comentaţi în turneu, aveţi discuţii contradictorii între concerte, între oraşe, pe drum? Cum alegeţi muzica pe care o ascultaţi pe drum?

- Personal, am citit textele lui Mihnea la momentul când le-a publicat, dar nu pot spune ca le-am recitit. Îl respect pentru ceea ce face. Discuţii contradictorii avem pe diverse subiecte, însă de obicei sunt discuţii constructive. Ne mai recomandăm unul altuia albume de ascultat, cărţi de citit... Muzica pe care o ascultăm pe drum de obicei o ascultăm la căşti, aşa că nimeni nu are nimic de comentat. Mai ascultam şi la comun, cum se zice, însă mai rar. Eu personal prefer să ascult muzica la căşti.

 

- Ce crezi că va urma pentru voi după încheierea acestui turneu de promovare a noului album?

- Practic, o să încercăm să împingem promovarea acestui album până la anul. Între timp, compunem pentru următorul album LUNA AMARĂ, care va fi de 50 de ori mai diferit şi mai dur decât cel proaspăt lansat. A, şi vom concerta cât de mult se poate, ca şi până acum, evident.

 

(11 mai)