Don't let your dreams fall asleep”,

Interviu cu Mihnea BLIDARIU, vocalist LUNA AMARĂ,

realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Mihnea, pe 1 mai aţi lansat cel de-al treilea vostru album, „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep” (norocoşi cei care au fost la Vama Veche, noi, restul, deja nu mai avem răbdare), cît timp aţi lucrat la album? Cîte piese au rămas pe dinafară? Cine  a făcut coperta? Sînteţi mulţumiţi de rezultatul final?

- Salut, Mihai. Înregistrările pentru acest album au durat 5 luni, din iunie până în octombrie 2008. N-a rămas nici o piesă pe dinafară, acest album este rezultatul firesc a 3 ani de activitate stilistică paralelă, să-i zicem, timp în care am compus şi cântat piese special pentru acest concept semi-acustic. Coperta şi întreg conceptul grafic au fost realizate de Florin Chereji, a.k.a. lomographik.ro. Suntem aproape mulţumiţi, întotdeauna e loc de mai bine - asta în ceea ce priveşte condiţiile realizării practice a copertei şi booklet-ului. În ceea ce priveşte calitatea înregistrărilor, suntem complet mulţumiţi.

 

- Aţi editat CD-ul împreună cu revista „Sunete”. Care au fost calculele voastre în favoarea acestei decizii?

- Ne-am gândit că Sunete este, practic, singura revistă de muzică ce îndrăzneşte să facă acest pas, al colaborării cu diferite trupe în vederea lansării unui album. De asemenea, era o oportunitate să fim, pentru prima dată, subiectul central al unei reviste de muzică. Nu în ultimul rând, avem o colaborare îndelungată, atât cu Sunete, cât şi cu Zile şi Nopţi - aşadar, o asemenea asociere a venit firesc, cumva.

 

- Aveţi un turneu prin ţară cu ocazia apariţiei albumului. Veţi cînta în aceste concerte şi piese din celelalte două albume de pînă acum sau e un turneu de promovare a produsului şi atît?

- În majoritatea concertelor din acest turneu vom cânta albumul nou, integral, şi alte câteva piese ce se pretează alăturării cu acest material, ca "Roşu Aprins", "Albastru", "Lume Oarbă", "Somn" sau "Ciudat". Însă vor fi cel puţin 2 concerte, la festivaluri, unde probabil că vom amesteca lucrurile şi publicul va auzi şi sonorităţi mai... rock.

 

- Cînd aţi făcut acest album v-aţi gîndit să schimbaţi ceva, asta e clar şi înaintea audiţiei lui. Care sînt deosebirile majore faţă de Luna Amară de pînă acum? Noi, cei care iubim Luna Amară aşa cum a fost pînă la „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”, avem motive să ne fie frică de schimbările de pe noul album (te întreb înainte de a asculta „visul”)?

- Noi trăim cu încrederea că publicul Luna Amară este un public cu orizonturi muzicale largi şi că va primi bine acest material. "Don't let your dreams fall asleep" este deosebit, stilistic, de primele două albume, însă noi, oricum, am obişnuit lumea cu salturi "extreme", de la "Downtown Jesus" şi "Roşu Aprins" la "Happiness Provider" şi "Se întâmplă-n România". Marele câştig al acestui material este omogenitatea lui şi profunzimea, atât a versurilor, cât şi a muzicii. Iar cui îi e frică de schimbare, ori a îmbătrânit, ori se complace în superficialitate...

 

- Apropo de „îmbătrînit”, ce importanţă are pentru o formaţie publicul care vă ascultă albumele şi vă urmăreşte în reviste, pe site, blog, dar nu prea vine la concerte, fiind „îmbătrînit” fizic, cu probleme stil „familie”, „sănătate” sau „bani”?

Părinţii tăi ce zic de Luna Amară? Au fost la vreun concert?

- Da, şi mama şi tata au fost la concerte. Ei sunt divorţaţi de când eram eu mic, am crescut doar cu mama. Tata e actor la Arad şi a fost să mă vadă de fiecare dată când am cântat acolo. Mama chiar s-a implicat în organizarea unui concert la Bacău, când am cântat la balul liceului unde ea este profesoară! Sunt foarte mândri amândoi de Luna Amară.

 

- Vă cam pleacă chitaristul pe parcurs, a fost Petru, apoi Vali, acum e Mihnea-Andrei şi parcă şi înaintea lui Petru a mai fost cineva... în rest, formaţia e stabilă de foarte multă vreme. E un „post” oarecum blestemat sau...

- Ha-ha, nu ştiu, nu cred că e "blestemat"! Sincer, ne-a surprins decizia lui Vali, însă e decizia lui şi o respectăm, chiar dacă era cât pe ce să ne strice planurile de turneu. Am avut noroc cu Mihnea-Andrei, care e un chitarist foarte bun şi cu care suntem prieteni de mai demult. Acum este şi el parte din Luna Amară şi suntem siguri că va rămâne parte a acestei formaţii mult, mult timp. Nu există "blesteme", există doar oameni indecişi...

 

- Dacă ai fi textier, pentru ce formaţie de limbă română ţi-ar plăcea să faci textele?

Voi de ce nu încercaţi şi texte scrise de scriitori-scriitori (nu că textele scriitorilor-muzicieni nu ar avea valoare, dar aşa, pentru diversitate măcar)?

- Nu cred în textieri, îmi pare rău. Cred că un muzician vocalist trebuie să-şi facă singur versurile, pentru că altfel cânţi un text pe care l-ai făcut tu, pe care îl simţi tu. Oricât de frumos ar fi textul altcuiva, nu îl poţi simţi sută la sută. Mai ales în rock.

 

- Şi atunci concertele tribut nu sînt sincere sută la sută?

- Ha-ha, ai vrut să mă prinzi! Concertele tribut sunt sincere prin ele însele, în sensul că nu faci un asemenea concert decât dacă recunoşti că întreaga existenţă a acelei formaţii sau acelui muzician te-a influenţat în mod direct şi profund. Şi acea existenţă nu se rezumă doar la versuri, ci şi la muzică, atitudine, implicare, etc. Sunt versuri de la Pink Floyd, Nirvana, Porcupine Tree sau alte trupe pe care mi-ar fi plăcut să le compun eu. Însă sunt în engleză. Eu vorbeam de textierii în limba română...

 

- Uite, „Alisa”, o super formaţie rusească rock, care are textierul lor foarte bun, cîntă un poem japonez de prin nu ştiu ce secol, foarte profund, de care s-au ataşat şi pe care-l cîntă mereu în concerte... E posibil şi aşa ceva... Sau, la noi, una din cele mai faine piese Blazzaj e „Urma”, scris de Blaga...

- Foarte frumos din partea lor, eu mi-am zis doar părerea mea şi mi-am afirmat determinarea de a-mi scrie propriile texte...=)

 

- Pe 9 mai reveniţi la Braşov, unde aveţi un public fidel, doar că de data asta biletul va fi mai scump, incluzînd şi revista Sunete cu albumul – 30 lei. Pentru voi, care aţi fost în majoritatea oraşelor din România, contează oraşul în care cîntaţi?

- Hmm... da, cred că putem admite că în unele oraşe ne simţim mai bine decât în altele. N-am să spun care sunt unele sau care sunt altele, am să spun doar că Braşov-ul ne-a făcut mereu să ne simţim apreciaţi şi iubiţi. Biletul va fi mai scump, da, însă şi oferta e mai generoasă, nu?...

 

- Ai editat deja două cărţi de poezie şi ştiu că scrii şi proză, nu numai eseu. Munceşti la un text anume, e ceva în curs de finisare sau concertele nu te lasă să scrii în voie?

- Da, lucrez la un roman de pe la începutul lui 2008. Nu mă grăbesc cu el, scriu când am inspiraţie şi când am timp. Normal, în perioada asta concertele îmi ocupă tot timpul, însă cred că va fi gata undeva pe la sfârşitul anului. Se va numi "Playlist".

 

(5 mai, Braşov-Bucureşti)