Anca ROMANESCU

 Nominalizată la Oscar şi câştigătoare a Globului de Aur anul acesta,

Annette Bening, pe marile ecrane din România, în comedia "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi"

 

 

Annette Bening: "The Kids are All Right" nu se forţează să scoată în relief prezenţa unui cuplu de femei în sine - iată punctul lui forte, în opinia mea”

 

Annette Bening a fost nominalizată ieri la Premiile Academiei pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, după ce în 16 ianuarie a primit Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă de comedie, pentru rolul din "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi". Nominalizată pentru a patra oară la Oscar, actriţa joacă aici rolul lui Nic, o mamă raţională, echilibrată, inteligentă, o doctoriţă care încearcă să îşi crească cei doi copii-adolescenţi cât mai corect, împreună cu Jules (Julianne Moore), alături de care şi-a întemeiat o familie cu ajutorul unui donator de spermă (Mark Ruffalo). Regizat de Lisa Cholodenko, ea însăşi parte a unui cuplu format din două mame, în viaţa reală, lungmetrajul a primit ieri, la Samuel Goldwyn Theater din Beverly Hills, patru nominalizări la Oscar, a câştigat recent Globul de Aur pentru cel mai bun film de comedie şi a fost revelaţia festivalului Sundance de anul acesta – cel mai apreciat festival internaţional de film independent. "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi" va rula în cinematografele din România din 11 februarie 2011, distribuit de Independenţa Film.

 

 

În recenzia din New York Magazine, criticul de film David Edelstein vorbeşte despre talentul unic al lui Bening, demonstrat atât de uimitor în The Kids Are All Right: "Annette Bening interpretează cu genialitate un anumit tip de roluri, “existenţiale”, şi are forţa de a lumina acea crăpătură (sau şanţ,  sau poate chiar abis) dintre aparenţa unei persoane şi creatura care tremură dedesubt şi care încearcă disperată să îşi păstreze masca." Edelstein nu este singurul care o apreciază astfel. Bening a primit de asemenea premiul pentru Cea mai bună actriţă din partea New York Film Critics Award şi Women Film Critics Circle, precum şi Premiul Hollywood pentru actriţa anului. Are numeroase nominalizări ca Cea mai bună actriţă, printre care cele pentru Screen Actors Guild Award, Spirit Award şi Premiile BAFTA. 

 

În comedia "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi", Nic (Annette Bening) și Jules (Julianne Moore) formează un cuplu și au, prin înseminare artificială, doi copii: Joni (Mia Wasikowska) şi Laser (Josh Hutcherson). Ani mai târziu, copiii, acum adolescenţi, își caută "tatăl biologic" şi îl cunosc pe Paul (Mark Ruffalo), genul de tată care fascinează orice adolescent. Îl implică în viaţa lor, iar consecinţele sunt neaşteptate pentru toți. Un capitol nou se deschide pe nepregătite în viața celor patru, capitol în care legăturile de familie sunt definite, re-definite şi apoi re-re-definite...

 

Încă de când scria scenariul, regizoarea Lisa Cholodenko şi-a dorit ca actriţele care formează cuplul de mame din centrul poveştii să fie Julianne Moore şi Annette Bening.

 

„Întotdeauna m-a interesat să lucrez cu Annette”, povesteşte regizoarea. „Şi, într-adevăr, am făcut o alegere foarte bună. Nu-mi pot imagina cine altcineva ar fi putut să facă rolul ăsta. Annette are patru copii. Este o adevărată „mamă-ursoaică” şi cred că motivul pentru care nu a lucrat foarte mult în ultimii zece ani sunt copiii ei, prioritatea sa a fost să îi crească şi să le creeze un mediu de viaţă echilibrat, stabil.”

 

Atât Bening, cât şi Moore aduc căldură şi integritate personajelor Nic şi Jules, pe care le portretizează foarte nuanţat.

„Am simțit că o înţeleg pe Nic”, spune Annette Bening despre personajul său din "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi". „Am văzut-o ca pe o femeie raţională, echilibrată şi inteligentă, care se afundă într-o dilemă, trece printr-o perioadă dificilă. Una din bucuriile de a juca este să te transpui cât mai mult posibil în viaţa altei persoane, să priveşti lumea prin ochii săi. Nic şi Jules sunt nişte mame foarte bune, şi-au crescut copiii într-un mediu iubitor, le-au fost mereu alături. Sunt oameni ca noi ceilalţi.”

 

„Aceşti doi părinţi şi-au petrecut împreună toată viaţa lor de adulţi, iar asta este o poveste firească de familie”, spune Annette Bening. „Nu simţim nicăieri că povestea s-ar forţa să scoată în relief prezenţa cuplului de femei în sine - iată punctul ei forte, în opinia mea. Detaliul este doar unul din ingredientele care formează această familie aparte."”, adaugă actriţa.

 

Până să joace împreună în "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi", Julianne Moore, partenera sa din film, o cunoştea pe Annette foarte puţin, poate doar de la decernările de premii. „Ceea ce spun întotdeauna când vorbesc despre Annette este că amândouă suntem măritate de foarte mult timp!”, povesteşte Julianne. „Categoric este un lucru important pe care îl avem în comun”, adaugă ea. „Annette este incredibil de talentată, a pus multă pasiune în rolul său şi este extraordinar când joci alături de cineva atât de dedicat”.

 

 

Despre Annette Bening  (Nic, în "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi")

 

Născută în Topeka, în Kansas şi crescută în San Diego, Bening a studiat la un colegiu local, timp în care s-a angajat ca dansatoare într-un show prezentat înafara San Diego-ului, la renumitul Teatru Old Globe. Acest pas a dus la apariţia într-o producţie shakespeariana şi în două piese la Teatrul Repertory din San Diego. Absolventă a Universităţii de Stat din San Francisco, Annette Bening avea să fie acceptată de Teatrul Conservator American din San Franciso, unde a studiat actoria, pentru ca ulterior să joace în cadrul acestei companii. A luat parte la festivalurile shakespeariene de vară şi a apărut în producţii locale, până când cariera sa a purtat-o spre New York. Acolo, Bening avea să primească o nominalizare la premiile Tony şi să câştige premiul Clarence Derwent pentru Cel mai remarcabil debut al sezonului, pentru rolul său din „Coastal Disturbances”, jucat iniţial la Second Stage, apoi pe Broadway.

 

Cea mai recentă peliculă în care a jucat Annette Bening a fost remake-ul englezesc „The Women”/„Femeile”, al scenaristei-regizoare Diane English. Actriţa apare alături de Meg Ryan, Eva Mendes şi Jada Pinkett-Smith. Înainte de această peliculă, în 2006, ea primeşte o nominalizare la Globurile de Aur, pentru rolul din „Running With Scissors”/”Alergând ca apucaţii”. Următorul său proiect va fi „Mother And Child”, în care apare şi Naomi Watts, un film al scenaristului-regizor Rodrigo Garcia.

 

Pentru Sony Pictures Classics, Annette a fost Julia Lambert în „Julia”/”Julia”, rol ce i-a adus a treia nominalizare la Oscar. Pentru această interpretare, National Board of Review a numit-o Cea mai bună actriţă, Annette a câştigat Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un film de comedie  şi a primit o nominalizare la Scren Actors Guild Awards (SAG), de asemenea, pentru Cea mai bună actriţă. Bening a jucat şi rolul principal din „Mrs. Harris”/”Doamna Harris”, alături de Ben Kingsley, film produs pentru HBO, personaj pentru interpretarea căruia a primit câte o nominalizare la premiile Emmy, SAG şi la Globurile de Aur.

 

Câştigătoare a numeroase premii de teatru, Annette Bening şi-a petrecut, totuşi, cel mai mult timp pe platoul de filmare. A jucat în extraordinarul „American Beauty”, pe care critica de film l-a iubit, şi pentru care actriţa a fost nominalizată atât la Oscar, cât şi la Globurile de Aur pentru Cea mai buna actriţă într-un film dramatic. Rolul i-a adus un Screen Actors Guild Award şi un premiu BAFTA. Alte pelicule din filmografia ei sunt “In Dreams”, în regia lui Neil Jordan şi “The Siege”/”Stare de asediu”, alături de Denzel Washington şi Bruce Willis.

 

Bening a primit Premiul pentru întreaga sa carieră, la festivalurile de film din Boston, Palm Springs şi Chicago, precum şi Premiul Donostia, la Festivalul internaţional de film de la San Sebastian. A câştigat premiul pentru Actriţa anului la Festivalul de film de la Hollywood şi a primit distincţia Montecito, la Festivalul de film de la Santa Barbara.

 

Prima sa nominalizare la Premiile Academiei, rol pentru care a fost numită Cea mai buna actriţă într-un rol secundar de către National Board of Review, a fost interpretarea din „The Grifters”/„Escrocii”. De asemenea, Annette a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cea mai buna actriţă într-o comedie pentru rolul principal din „The American President”/Dragostea unui preşedinte american”, regizat de Rob Reiner, în care joacă alături de Michael Douglas. Bening a avut roluri secundare în „Mars Attacks!”/”Atacul martienilor!”, al lui Tim Burton şi în adaptarea lui Sir Ian McKellen după „Richard III”, de W. Shakespeare. Filmografia ei mai cuprinde „Love Affair”/”Poveste de dragoste”, alături de Warren Beatty, actualul său soţ, lungmetrajul „Bugsy”, regizat de Barry Levinson, tot alături de Beatty, film pentru care a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un film dramatic, „Regarding Henry”/”Viaţa lui Henry”, regizat de Mike Nichols, cu Harrison Ford, apoi „Guilty by Suspicion”/”Lista neagră”, în care joacă alături de Robert DeNiro, „Valmont”, regizat de Milos Forman şi „Postcards from the Edge”/”Salutări din Hollywood”. Bening şi-a făcut debutul în lungmetraj în comedia „The Great Outdoors”/”Război în familie”, cu Dan Aykroyd şi regretatul John Candy.

 

Rolurile sale din teatru includ „The Cherry Orchard”, de Cehov, montat la Mark Taper Forum din Los Angeles, în 2006 şi „Talking Heads”, de Alan Bennett, la Teatrul Tiffany din Los Angeles. De asemenea, a jucat rolul principal în „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, în martie 1999, la Geffen Playhouse din Los Angeles. Cel mai recent rol într-o piesă de ateatru a fost în „Medea”, la UCLA, iar în curând va juca în „The Female of the Species”, tot la Geffen Playhouse.

 

Tom Sherak, preşedinte al Academy of Motion Picture Arts and Sciences şi actriţa Mo'Nique au anunţat nominalizările pentru cea de-a 83-a ediţii a Premiilor Academiei, ieri, la Samuel Goldwyn Theater din Beverly Hills. "The Kids are All Right"/"Copiii sunt bine-mersi", în regia Lisei Cholodenko, a primit patru nominalizări, pentru  Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Annette Bening), Cel mai bun actor într-un rol secundar (Mark Ruffalo) şi Cel mai bun scenariu  original (Lisa Cholodenko şi Stuart Blumberg ). Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar va avea loc în 27 februarie 2011 la Kodak Theatre din Hollywood şi va fi prezentată de Anne Hathaway şi James Franco.