Anca ROMANESCU

Stufstock, sinngurul festival de rockarte din România

După o săptămână de rockarte pe plajă – muzică, film, teatru, fotografie și carte – Stufstock a încheiat a opta ediție în Vama Veche. Cu o atmosferă extraordinară în public, foarte participativ în relația cu artișii, dar și cu entuziasm în backstage, festivalul a adus anul acesta aproape 11.500 de oameni la workshopurile, concertele, proiecțiile, piesele de teatru și vernisajele organizate.

Cele două zile de concerte i-au adus pe scena Rock pe cei de la Zdob și Zdub, Byron, Urma și Trupa Veche (vineri) și Nicu Alifantis & ZAN, E.M.I.L., OCS, Kumm, Trooper, ZOB, Luna Amară, Altar, Implant pentru refuz și Phenomenon (sâmbătă). Gândită ca un maraton, ziua de sâmbătă a început la ora 15 și s-a încheiat la 4, în zori.

Trupele care au câștigat primele trei locuri la concursul Stufstock Newcomers au avut ocazia să cânte în deschiderea celei de-a două zile, pe scena Rock. Trupa câștigătoare Stufstock Newcomers 2010 este White Walls (Constanța, metal core), care constă în producţia unui album, cu tot ce presupune o realizare profesionistă, de la înregistrare, până la lansare şi promovare ulterioară. The Da Da’s (București, alternative pop-punk) au primit premiul al doilea, în valoare de 5.000 de euro, care se va concretiza în producţia unui videoclip. Premiul al treilea, în valoare de 1.500 de euro, a adus formației East Roots (București, reggae) un kit muzical pentru sala de repetiţii (o staţie de chitară, una de bas şi un set de cinele). Robin and the Backstabbers (București, alternative rock) a câștigat premiul publicului (de popularitate), care înseamnă un turneu în cinci oraşe, organizat de Capricorn & Capricorn Productions, producătorii Stufstock 2010. Fundația pentru Tineret, Buzău, a oferit trupei de punk rock Schlitz din Cluj Napoca un microrecital în cadrul festivalului Top T, ediția a 27-a, iar celor de de la Tiptil, un microrecital în cadrul celei de-a cincisprezecea ediții a festivalului de jazz Bluzău.

Proiectele Filmstock și Teatru la Stufstock au adus împreună peste 3000 de spectatori la terasele The Hand și Corsarul din Vama Veche. Proiecțiile speciale Kapitalism, rețeta noastră secretă (regia: Alexandru Solomon), care a rulat de două ori, la cererea publicului, The Boat that Rocked (regia: Richard Curtis), care a deschis concertele primei zile, la scena Rock,  Pirates of the Sea (regia: Richard Colby), proiecția horror de la miezul nopții, Drag Me To Hell (regia: Sam Raimi), comedia Nuntă în Basarabia (regia: Nap Toader), selecția de scurtmetraje românești Romanian Short Waves, prezentată la Cannes anul acesta, precum și retrospectiva NexT Film Festival, filmele campaniei SPER, 2009, proiectate pe plajă în cadrul proiectului inedit Cinema Solar, retrospectiva Iași International Film Festival și workshopurile informale susținute de producătoarea Ada Solomon și regizorii Adrian Sitaru și Cătălin Saizescu au fost evenimentele primei ediții de Filmstock.

Spectatorii veniți la piesele de teatru G.O.D. (regia: Marcel Țop), (CU)CUIEINFRUNTE (regia Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor), produse de Teatrul LUNI de la Green Hours și la spectacolul Cum am mâncat un caine (regia: Adi Iclanzan), o producție Teatru 74, au depășit numărul de locuri ale terasei Coesarul și au ales să stea și în picioare pe marginea spațiului neconcvențional de acolo. Cele trei piese au fost un prim pas pentru Teatru la Stufstock.

Radio Stufstock a fost on-air până aseară la terasele din Vamă, iar Teo a difuzat online muzica vamaioţilor, creînd acea atmosferă rock-boemă a Vămii. Un radio fără playlist impus, fără reguli absurde, cu oameni de-ai casei, lume cunoscută și muzică bună de azi, aceeași Vama Veche dintotdeauna, dar contemporană, păstrând totodată și muzica Woodstock-ului.

Workshopul de fotografie Shoot the Rockstar a adus împreună în fiecare zi, la Baza Sportivă, zeci de  pasionați, profesioniști, fotojurnaliști sau amatori, cu vernisaje și practică hands on pe aparatură profesională. Cei înscriși la atelierul ”Vama sub lumini de Oscar”, organizat de 4K, au folosit echipamente profesionale şi cele mai bune sisteme de lumină continuă de la Dedolight  şi KinoFlo, companii care au în palmares numeroase premii Oscar, CINEC şi Emmy pentru inovaţie şi tehnologie.

Prin workshopul de muzică de la Goblin’n Gulag, cei care au vrut să învețe să cânte la chitară, bass și tobe au urmat cursurile Rockschool, de la 11:00, unde au asistat și la demonstraţii tehnice. În fiecare seară au avut loc concerte ale elevilor școlii Rockschool, urmate de jam-sessions susținute de profesori și elevi.


Închiderea oficială a festivalului a avut loc odată cu petrecerea voluntarilor,  la Baza Sportivă, unde cei 53 de tineri veniți special pentru eveniment din toată țara au primit diplome și premii inedite. Voluntarii nu numai că au ecologizat zona festivalului în timpul proiectelor rockarte și la final, dar au ajutat foarte mult la realizarea evenimentelor de săptămâna trecută, de la suport în activitățile de producție, până la organizarea info pointului sau activități de relații publice. La petrecere au susținut concerte East Roots, câștigătorii premiului II la Stufstock Newcomers și Phenomenon.

Despre Stufstock

Aflat la a opta ediţie, Stufstock (stufstock.com) a avut loc între 16-22 august 2010, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii au adus şi acum trupe rock care au făcut deja nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an. Zdob şi Zdub, Nicu Alifantis & Zan, E.M.I.L., OCS, Trooper, Luna Amară, Kumm, ZOB, Urma, Byron, Altar, Implant pentru Refuz, Trupa Veche și Phenomenon au cântat pe scena Rock anul acesta. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, vara aceasta evenimentul a susţinut şi alte forme de exprimare artistică: filmul, fotografia, literatura și teatrul. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions și organizat de Asociația pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural.

Primul festival STUFSTOCK a strâns pe plaja din Vama Veche, în anul 2003, peste 15.000 de vamaioţi şi, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a câştigat amploare, astfel, la eveniment aveau să participe 30 de artişti şi formaţii de muzică rock, 150 de muzicieni la 100.000 de wati de sunet şi lumină. Un total de 18 ore de transmisie live şi 20.000 de oameni prezenţi.

STUFSTOCK 3 bate recordul înscris cu un an în urmă, trei zile de concert live, 41 de trupe participante, şapte trupe internaţionale şi 30.000 de oameni. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate 3 scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atât din România cât şi din ţările vecine. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus în Vama Veche 50 de trupe în patru zile de festival, iar  în 2008, la STUFSTOCK 6, au cântat 50 de trupe, pe două scene. Printre artiștii ultimelor se numără: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica. La ediţia de anul trecut oamenii au venit pentru rock-ul românesc, reprezentat, printre alţii, pe plaja din Vamă, de Zdob şi Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, E.M.I.L., Urma, Z.O.B., Luna Amară, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm, The Amsterdams.