Pavel PĂDURARU

De ce Iurie Roşca mă îndeamnă să mă sinucid?

 

 

Acest text este o replică la declaraţiile lui Iurie Roşca, preşdintele Partidului Creştin Democrat de la Chişinău şi aliat al lui Voronin, la radio Antena C, prin care îmi propunea să-mi tai venele. Toate au pornit de la un material de-a meu cu titlul „Mâine va fi prea târziu”, publicat la 7 aprilie în cotidianul „Timpul” din Chişinău.  Timp de câteva zile, acest text a fost intens mediatizat de către toate agenţiile de ştiri, televiziunile, radiourile şi ziarele supuse guvernării R. Moldova, care-mi incriminau deschis că aş fi chemat lumea la violenţă şi aş fi instigatorul acţiunilor de protest din acea zi. Declaraţia lui Roşca la radioul comunist face parte din aceeaşi campanie. 
 
Ştiţi cum e tipul care face o prostie şi fuge de pedeapsă? Umblă agitat, speriat, se ascunde, iar când fapta îi devine cunoscută, sare şi le incriminează altora propria nelegiuire, inventând cai-verzi şi folosind cele mai năstruşnice cuvinte. Dacă ar fi un criminal notoriu, acesta ar putea să verse şi sânge, pentru a-şi salva pielea… 

Un asemenea om mi-a apărut în faţă, auzindu-l pe Iurie Roşca cum declara la „Antena C” că aş fi „un tip total dezaxat, care, dacă vrea vărsare de sânge, să-şi taie venele”. Sincer, n-aş fi crezut că Roşca e în stare să-şi bată joc chiar în asemenea hal de sine şi de electoratul său, pentru care tipărea cărţi cu „Tatăl nostru” şi în faţa căruia îşi croia o alură de „mesia moldovean”. Adică, omul care se declară mare creştin îi îndeamnă pe alţii să comită păcate de neiertat, ca suicidul. Iată-l, deci, priviţi şi-l vedeţi pe Roşca cel adevărat - pe de o parte, îl laudă pe Dumnezeu în interese meschine, dar, pe de altă parte, îl scuipă în faţă, ca un ateu. Un asemenea om nu are nimic comun cu valorile morale, este un mincinos de excepţie şi poate lesne fi comparat doar cu Voronin şi Grecianâi, care umblă cu lumânările aprinse prin biserici, după care ameninţă oamenii cu moartea. 

Totuşi, de ce şeful PPCD mă cheamă să mă sinucid? Pentru că, zice el, aş vrea „vărsare de sânge” şi din cauza mea  au fost distruse clădirile parlamentului şi preşedinţiei. Slugarnic ca întotdeauna comuniştilor, Roşca face trimitere (ca şi mass-media voroniniste) la materialul meu „Mâine va fi prea târziu”. De data aceasta, însă, am avut o mică surpriză - eu l-am crezut pe Roşca un om erudit, căruia capacităţile intelectuale nu-i permit să citească una şi să înţeleagă alta. Dacă în textul meu „vărsarea de sânge” nici nu se subînţelege, Roşca se grăbeşte să mă declare criminal. Ridicolă comedie, Iuri Ivanovici! Mă conving astfel că şi dumneata ai o contribuţie esenţială în pogromul din 7 aprilie şi că provoci în continuare lumea prin interpretări violente date unor texte nevinovate. Sau te-a deranjat faptul că în textul amintit îndemn lumea să nu se mai teamă de Voronin şi de Roşca şi să-şi apere drepturile cu demnitate? Rămân pe aceleaşi poziţii şi chem oamenii să se debaraseze de frică şi să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume fără violenţă, în mod civilizat şi paşnic. Dacă Papuc va împuşca pe unul dintre noi, în locul lui se vor ridica mii, inclusiv poliţişti. De nu vă pasă de voi, luptaţi pentru copiii voştri, în numele dragostei şi nu vă mai lăsaţi provocaţi de Roşca! 
În fine, cunoscând unele detalii cutremurătoare din viaţa liderului PPCD, nu pot să nu mă întreb - poate că propunerea de a-mi tăia venele vine din dorinţa lui Roşca de a mă vedea mort? Draga Iuri Ivanovici, dacă-i aşa, chiar să fii „cel mai tare din parcare”, ai dat-o încă o dată în bară. Fiindcă eu am să mor numai în clipa în care va vrea Dumnezeu, dar în niciun caz atunci când dumneata vei pune ceva la cale. Un adevăr atât de simplu îl cunoaşte orice creştin, darămite un tip care se proclamă ditamai „creştin-democrat”.

.