Carte / Semnal

Veronica D. Niculescu

Nick Cave, romanul de debut

Romanul de debut al lui Nick Cave a apărut în luna august în librăriile din România. Tradus din limba engleză de Alexandra Coliban, romanul „Şi a văzut asina pe înger” este a doua apariţie semnată Nick Cave de la Editura Polirom, după „Moartea lui Bunny Munro”.

„În proză găsesc o libertate pe care muzica nu mi-a oferit-o niciodată...”, spunea Nick Cave, cunoscut celor mai mulţi dintre noi mai ales datorită muzicii sale.

„Şi a văzut asina pe înger” a fost început în Berlinul de Vest şi publicat în 1989. Prelungire firească a lumii sumbre şi uneori violente pe care muzi­cianul a construit-o în cântecele sale, cartea îmbină lirismul şi grotescul pentru a spune povestea lui Euchrid Eucrow, vlăstarul mut al unei mame beţive şi al unui tată dement. Neiubit şi neînţeles de nimeni, îşi petrece copilăria într-un orăşel fondat de membrii unei secte şi populat cu specimene bizare şi sadice, cu aerul unor personaje dintr-un desen animat coşmaresc.

„Când şi-a scris prima carte, Nick Cave era dependent de heroină, slab ca un ogar şi posedat de mania de a îmbina stilul lui Faulkner cu atmosfera cărţilor lui Flannery O’Connor, totul condimentat cu elemente din Vechiul Testament. Se spune că, atunci când nu-şi permitea cerneala, folosea propriul sânge…” , scria „The Sydney Morning Herald” despre acest roman.

Foto: coperta nick cave