Pavel PĂDURARU

Mâine va fi prea târziu...

 


Constat cu multă tristeţe că nu mai am cui să mă adresez. Indiferent de proporţiile în care alegerile de duminică au fost fraudate - fiindcă e imposibil ca PCRM, care a fost în descreştere în toate sondajele, să acumuleze mai multe voturi decât în 2005 -, sunt atât de dezamăgit de oamenii noştri, încât, sincer, îmi pare că trăiesc printre masochişti.

Cum să răbdaţi, oameni buni, atâta batjocură, atâta nedreptate, atâta sărăcie şi, în plus, să mergeţi cu ochelari de cal la alegeri şi să votaţi pentru suferinţa voastră? Vă place atât de mult să vă chinuiţi, să plângeţi după copiii care vi se prostituează sau muncesc ca robii prin toată lumea, dar să vă mulţumiţi că vă aruncă cineva o bucată de salam pe masă? Sau sunteţi nişte fricoşi? Nu, nu vreau să cred aşa, deşi am văzut mulţi aşa-numiţi „eroi naţionali”, care, mărturisindu-mi nişte adevăruri, mă implorau asudaţi să nu le public numele în gazetă, zicând că se tem să nu fie ucişi… Astfel nu le lăsaţi copiilor voştri decât ruşine. Precum v-aţi închinat milogi în faţa lui Lenin, care v-a omorât cu distracţie buneii, aşa vă aplecaţi acum în faţa lui Voronin, care-şi bate joc de voi ca de nişte jucărele stricate. De ce o faceţi? Ca să muriţi mai repede? Dar, decât să muriţi fricoşi, mai bine aţi muri eroi - cel puţin pentru bucuria şi mândria copiilor voştri. Cu atât mai trist e că majoritatea voastră, a celor 20 sau cel mult 40 de procente de alegători care aţi votat cu Voronin (nu am nicio îndoială că preşedintele şi Mark Tkaciuk au fraudat alegerile!), sunteţi bătrâni, bolnavi, disperaţi sau plini de sărăcie. Totuşi, fiţi drăguţi şi spuneţi-mi cu inima deschisă: dacă vă place să putreziţi în mizerie, sunteţi atât de egoişti, încât nu vreţi să le daţi şansa de a trăi mai bine nepoţilor voştri, dulci şi frumoşi ca o primăvară?

Credeţi-mă, a venit timpul să ne dezmeticim cu toţii. Dacă n-am făcut-o ieri, s-o facem azi, pentru că mâine va fi prea târziu. Faptul că alegerile au fost falsificate ni l-a demonstrat însuşi Voronin prin declaraţiile sale de duminică seara, când rezultatele încă nu erau cunoscute, iar el anunţa senin lumea că a rămas la guvernare. Să ştiţi că Voronin nu-i prostul care să se arate victorios, nefiind sigur de asta. Acum, chiar dacă aţi votat cu el, nu vedeţi că a minţit o lume întreagă cu aceste rezultate bizare şi alogice? Sau vă simţiţi fericiţi în mlaştina minciunii? Nu cred, fraţilor… De data aceasta, răbdarea noastră ar trebui să crape. După ruşinea în care ne-am trezit ieri-dimineaţă, răbdarea noastră nu mai poate fi o masă compactă de spaimă, pe care o purtăm în suflete de mai mulţi ani. Dacă vom tăcea şi acum, degeaba mai trăim, iar Voronin îşi va bate joc de noi şi mai tare, până ne va transforma într-o turmă… Doar ştiţi şi dumneavoastră cât e de simplu să minţi un om care-ţi înghite gogoşii şi cât e de uşor să te iei la trântă cu un om leşinat. De aceea, e timpul să conştientizăm cu toţii că e mai bine să murim frumos, decât să trăim aiurea, bălăcindu-ne în minciuni şi, respectiv, pierzându-ne simţul uman.

Ştiţi cât de mult le place moldovenilor noştri să mediteze la tema plecării din RM. „Gata, trebuie să fugim în altă ţară, nu mai avem ce face aici”, aşa zic foarte mulţi oameni, inclusiv cei care au votat duminică cu comuniştii. Dar aceasta înseamnă din nou frică - frică de luptă. Îmi veţi spune că inamicul nostru e foarte puternic şi rău, dar eu vă asigur că noi putem să fim mai puternici, dacă ne-am debarasa de teamă şi ne-am gândi nu la fărâma de posmag de pe masa noastră, ci la copiii noştri. Pentru viitorul lor suntem datori să luptăm la noi acasă, dar nu să fugim în Europa şi să căutăm câini cu colaci în coadă, lăsându-ne mamele plângând deznădăjduite. Dacă va muri unul dintre noi în luptă, se vor ridica în schimb mii. Şi atunci, vom birui! Iar urmaşii noştri îşi vor aminti de noi cu mai mult dor, cu mai mult respect, decât dacă am muri fricoşi, flămânzi şi fără demnitate.