Interviu cu Andrew Eldritch/The Sisters of Mercy,

realizat de Mihail Vakulovski

(traducere: Andra Atodiresei)

- The Sisters of Mercy a cunoscut de-a lungul anilor multe schimbări de componenţă. Ce-aţi mai păstrat din formula şi stilul vostru din anii 80?

- Nu foarte multe. Suntem încă oneşti şi interesanţi şi groovy.

- Cum aţi ales numele formaţiei? Ce variante aţi mai avut?

- Cititorii voştri pot găsi răspunsul la această întrebare pe website-ul nostru.

- Cum aţi ajuns la stilul muzical The Sisters of Mercy? Cum v-a venit ideea cu luminile de scenă inspirate din Big-Bang?

- Am scris melodii care au fost inspirate de formaţiile noastre preferate din acel moment: Motorhead, The Stooges, Ramones şi aşa mai departe. Doar că le-am cântat altfel. Întotdeauna am vrut să creăm ceva captivant şi am descoperit că maşinile de fum sunt destul de avantajoase. Dacă mai adaugi şi nişte lumini şi nişte membri de trupă înfricoşători, arată foarte interesant.

- De obicei cîntaţi la concerte multe piese noi. La Artmania vom putea asculta şi cîntece mai vechi?

- Există întotdeauna un amestec sănătos de piese noi şi vechi. Nu vrem doar să trecem prin piesele vechi, totuşi, pentru că pe noi nu ne inspiră, iar spectacolul nu ar fi foarte atrăgător pentru voi.

- Aţi mai fost vreodată în România? La ce vă aşteptaţi de la concertul din Sibiu? Dar noi, cei din faţa scenei, la ce ne putem aştepta?

- Nu am mai fost niciodată în România. Ne place să mergem în locuri în care nu am mai fost, este un beneficiu al jobului. Vă puteţi aştepta la o mulţime de lumini, o grămadă de fum şi o maşinărie industrială de groove hotărâtă să treacă peste limitele rock’n’roll-ului.

- Cum faceţi piesele? Mai întîi scrieţi textele sau muzica? Ce importanţă are mesajul pentru voi?

- Uneori cuvintele vin primele. De cele mai multe ori Chris sau Ben scriu o secvenţă care mă inspiră să scriu ceva interesant.

- Cînd sînteţi în turneu vă interesează locurile prin care cîntaţi sau nu reuşiţi să vedeţi şi oraşele pe care le vizitaţi?

- Întotdeauna vizităm şi locurile unde cîntăm. Lumea este într-adevăr un loc foarte interesant. Uneori poţi fi plăcut surprins într-o zi liberă, în Norwich, să zicem. Ne plac foarte mult America de Sud şi Europa de Est.

- Ce formaţii/cîntăreţi v-au influenţat?

- Pere Ubu, Ramones, Motorhead, Stooges. Totuşi, sunt mai influenţat de film zilele astea.

- Între concerte ce muzică ascultaţi?

- Nu ascultăm foarte multă muzică între concerte. Chris are întotdeauna nişte muzică atunci când vine. Unele piese sunt geniale. Unele dintre ele sunt pur şi simplu greşite. Aşa cum am spus, eu prefer alte forme de media şi artă din zilele noastre. Muzica îmi aminteşte prea mult de lucru.

- Care-s hobby-urile voastre? Ce vă place să faceţi în timpul liber?

- Vizionarea filmelor, discuţii despre politică, fotbal (deşi nu atât de mult despre recenta Cupă Mondială), bând rom în Rio şi mâncând homar în Peru.

(14 iulie 2010)