Îmi place mai mult să cânt în Europa decât în America de Nord, dar Europa de Est este locul meu preferat pentru a susţine concerte”, interviu cu Serj TANKIAN (ex-vocalist System Of A Down),

realizat de Carmina & Mihail Vakulovski

(traducere din engleză: Andra Atodiresei)

- Sînteţi în primul dvs. turneu solo, care se numeşte ca şi albumul – „Elect The Dead”. Cît de diferite sînt concertele dvs. de acum în comparaţie cu cele cu System Of A Down?

- Acesta nu este primul meu turneu cu „Elect the Dead”. Am mai fost un an şi jumătate sau doi ani în turneu pentru „Elect the Dead”, în 2007 şi 2008. Acesta este pentru următorul album, „Imperfect Harmonies”. Acest turneu este diferit faţă de turneul „Elect the Dead”, iar turneul „Elect the Dead” este foarte diferit de turneele System of a Down.

- Am ascultat „Elect The Dead” de nenumărate ori pentru armoniile lui perfecte, dar următorul dvs. album solo se numeşte „Imperfect Harmonies”. Cum şi de ce aţi ales acest titlu? Ce variante aţi mai avut?

- M-am gândit că ar fi o afirmaţie cool, generală, care se aplică la multe lucruri. Avem armonii imperfecte între oameni, armonii imperfecte între umanitate şi natură, armonii imperfecte între naţiuni, armonii imperfecte între organizaţii multinaţionale. Este un concept interesant. Din punctul meu de vedere… sunt într-o armonie imperfectă cu muzica pentru că scriu muzică pentru piese complexe, pentru un ansamblu muzical, dar nu am studiat niciodată muzică, de exemplu. Din punctul meu de vedere, întotdeauna încercăm să facem armonia perfectă în viaţă, dar o atingem doar când murim.

- Sîntem încîntaţi să vă vedem diseară în concert la Artmania, orice veţi cînta. ...În acest turneu mai cîntaţi şi cîte o piesă Sistem Of a Down? Dar de pe viitorul album?

-Nu, nu voi cînta piese Sistem Of a Down, dar voi cînta piese şi de pe „Elect the Dead”, şi de pe următorul album, „Imperfect Harmonies”.

- „Elect The Dead” este puţin diferit de stilul Sistem Of a Down, „Imperfect Harmonies” va fi foarte diferit de „Elect The Dead” (nu mai avem răbdare să-l ascultăm)?

- „Elect the Dead” a fost diferit de System of a Down pentru că a fost mai puţin metal şi puţin mai mult progressive şi puţin mai… nu ştiu cum să îi spun, dar a fost cu siguranţă diferit de ceea ce am făcut cu System of a Down. Actualul album este un mai mare salt înainte, pentru că este un stil muzical cu totul şi cu totul diferit din anumite puncte de vedere. Este rock – cred, dar este stratificat. Nu sunt doar 4 sau 5 instrumente care cântă live, nu sunt doar instrumente rock, este o întreagă orchestră clasică, un sistem complet de beat-uri şi efecte electronice, instrumente de lumină, instrumente rock, solo-uri de jazz, este în realitate o fuziune de genuri diferite şi este cu mult mai brut şi melancolic faţă de ce am mai făcut până acum.

- Cînd consideraţi că o piesă e gata, e numai bună pentru albumul viitor?

- O piesă nu este gata până nu este gata, nu este gata până când nu o mixezi. Cred că atunci când cântecul iese singur la iveală şi crezi că fiecare parte este atât de puternică cât de puternică poate fi ea, când versurile sunt atât de puternice cât de puternice pot fi ele, când muzica este definită şi expresivă, atunci este momentul să te opreşti. Dar întotdeauna te poţi întoarce şi să aduci îmbunătăţiri.

- Pentru dvs. ce e mai important la o piesă – muzica sau textul?

- Ambele sunt foarte importante. Din asta este făcut un cântec, este o combinaţie între cele două. Cred că poezia este o metodă mai flexibilă de exprimare decât cântecul, dar cântecele sunt o formă de exprimare mai puternică, mai intuitivă. Atât muzica, cât şi versurile fac acest lucru, aşa că ambele sunt foarte importante.

- Ţineţi ca piesele dvs. să aibă neapărat un mesaj?

- Nu toate, nu. Unele sunt politice prin mesaj, altele sunt trăiri personale, altele sunt explorări dadaiste şi absurde, altele sunt amuzante… aşa că… toate sunt diferite.

- Cînd sînteţi pentru prima oară într-un oraş, vă interesează să vedeţi locurile sau vă concentraţi doar pe concert?

- Îmi place să văd oraşele. Din păcate, când eşti în turneu, datorită programului nebun, nu ai timp liber să te plimbi, dar am venit la Sibiu… mai întâi am zburat către Bucureşti şi am venit cu maşina spre Sibiu şi am avut ocazia să vedem o parte din provincie, ceea ce a fost plăcut şi am luat o cină plăcută şi ne-am plimbat prin oraş - un oraş foarte frumos – şi am avut ocazia să cunoaştem oameni, să punem întrebări, să ne uităm la feţele lor, să vedem cât de ospitalieri sunt, să gustăm mâncarea. Să mergi în turneu este ca şi cum… ştii cum sunt locurile acelea în care intri şi au multe tipuri de vin… degustări de vinuri. Să mergi în turneu este un fel de degustare de vinuri culturale, pentru că nu primeşti suficient cât să înţelegi cu adevărat, dar primeşti suficient cât să îţi aduci aminte. Şi te gândeşti: „Hmm, îmi place ciorba de acolo”.

- Unde v-a plăcut cel mai mult să cîntaţi şi de ce?

- Îmi place să susţin concerte în Europa de Est mai mult decât oriunde altundeva în lume. Personal, îmi place mai mult să cânt în Europa decât în America de Nord, dar Europa de Est este locul meu preferat pentru a susţine concerte. Este mai multă agitaţie, cred că există o cultură orientată către tineri, este mai multă artă, mai multă muzică, mai mult interes şi mai multă aventură decât în Europa de Vest, cred, şi cu siguranţă mai mult decât în State, dar nu am cântat peste tot. Nu am fost, de exemplu, în America de Sud. Nu am fost în sud-estul Asiei, dar Australia şi Noua Zeelandă sunt de asemenea distractive.

- Ce muzică ascultaţi între concerte?

- Încerc să îmi feresc urechile de muzică între concerte pentru că, după un concert, urechile mă dor, dar când sunt acasă sau într-un avion, am iPod-ul cu mii de cântece, cu mii de albume. Ascult tot felul de muzică, poate fi rock, pop, jazz sau o melodie clasică, nu contează, atâta timp cât este o melodie bună.

- Ce formaţii care vă plăceau acum 10 ani vă mai plac şi acum?

- Sunt atâtea formaţii şi atâţia artişti pe care i-am ascultat de-a lungul anilor încât nu pot să dau nume… nu ar conta…

- Ce hobby-uri aveţi? Aveţi un scriitor preferat?

- Nu am un tip de îngheţată preferat, nu am un oraş preferat, nu am o persoană preferată, nu am o anumită preferinţă legat de nimic. Apreciez diversitatea tuturor lucrurilor. Îmi plac foarte multe tipuri de scriitori, îmi plac scriitorii pe teme politice, spirituale, de călătorii, îmi place poezia…

(interviu făcut înaintea concertului de la Artmania, Sibiu, 15 august 2010)