Vlad BOLOCAN

4 jucării pentru Tiuk!

 

Petrică şi Lenuţa

 

Petrică se juca cu găletuşa în nisip. Lenuţa a venit cu o cană de apă şi i-a aruncat-o în faţă. Petrică i-a tras o palmă Lenuţei. Lenuţa a izbucnit în plîns. A apărut educatoarea şi a zis:

 

- Petrică! Nu este frumos să te porţi aşa cu fetele! Ele sînt gingaşe şi plîng uşor!

 

Petrică, cu găletuşa în mînă, o privea stupefiat pe educatoare şi pe Lenuţa, care plîngea. În clipa următoare Petrică a leşinat.

 

 

Petrică şi idioţii

 

Petrică a ieşit afară să se joace, îmbrăcat în pantaloni scurţi şi fără tricou. Două fetiţe au început să-l sîcîie. Petrică le-a zis să-l lase în pace. Fetiţele au strigat la Vitalie: Vitalik, on nas abijaiet! (Vitalie, el se ia de noi). Vitalie a ridicat o piatră şi a aruncat-o în Petrică. Petrică şi-a privit impasibil pata albă, lăsată de piatră pe piept, şi s-a gîndit Ce idioţi...

 

 

Petrică şi cireşele

 

Mama lui Petrică a mers să deschidă uşa. În prag stătea vecinul Boris, de la parter.

 

- Gde vaş gadionîş, blia? (Unde vă este fiul, doamnă?) Emu bolşe nechem zanimats’a chem kidat kostochki mne nagolovu? (Ăsta n-are nici o altă ocupaţie decît să-mi arunce mie sîmburi în cap?)

- Sîn igraets’a na ulitse... (Fiul meu e la joacă, pe-afară), a zis mama lui Petrică, după care l-a înduplecat pe vecin să urce împreună un etaj mai sus, la familia Ivanov. Ceva mai devreme auzise nişte chicoteli de la balconul familiei Ivanov.

 

- Ăto ne vaşi deti kidaiut kostochki s balkona? (Copiii dvs aruncă sîmburi de la balcon?) a întrebat mama lui Petrică.

- ..., a zis domnul Ivanov.

- Ladno, nevajno... (Lasă, nu mai contează), a zis Boris.

 

Ar trebui să ducem copiii la ţară, încă n-au mîncat fructe vara asta, s-a gîndit mama lui Petrică.

 

 

Petrică şi dădaca

 

Petrică dormea la amiază, în rînd cu toţi copiii care dormeau. Dădăcile supravegheau copiii. Deodată, Petrică a început să vadă nişte culori frumoase în vis şi a zîmbit fericit. O dădacă s-a apropiat de Petrică şi l-a lovit cu o vargă. Petrică s-a trezit şi a privit-o speriat. Cealaltă dădacă a chicotit, cu mîna la gură. Ce frumos e afară..., s-a gîndit Petrică.