Dreptul la replica

Laszlo Alexandru

MINCIUNILE LUI PAUL GOMA


Constat cu profunda tristete, dar si cu indignare, ca Paul Goma a "dezertat la inamic" in ultimii ani si, din promotor al moralitatii si adevarului in viata publica romaneasca, a devenit promotor al mesajului antisemit, intransigent si intolerant. Nu mi-as fi inchipuit niciodata ca principalul adversar al comunismului romanesc, omul situat in secolul XX pe baricada civismului, se va transforma in secolul XXI in partizanul minciunilor scandaloase. Care mai poate fi legatura dintre drepturile omului si defaimarea unei minoritati etnico-religioase? Cum se impaca militantismul pentru dreptate cu resuscitarea propagandei fasciste?
In cartea Saptamina Rosie 28 iunie - 3 iulie 1940 sau Basarabia si Evreii, Buc., Ed. Vremea XXI, 2004, folosind pretextul analizei istorice, Paul Goma face o lunga serie de afirmatii flagrant si stupefiant antisemite. Minciunile sale se revarsa in torente: a) autorul deduce in mod fals ca exterminarea evreilor s-ar fi datorat faptului ca acestia i-au agresat pe romanii in retragere din Basarabia (in realitate motivele Holocaustului sint mult mai numeroase si complexe, de anvergura continentala); b) autorul inverseaza in mod fraudulos semnificatia morala a faptului istoric si arunca vina Holocaustului pe umerii victimelor; c) autorul dezechilibreaza ponderea intimplarilor, exagerind pierderile de vieti omenesti printre romanii din Basarabia, dar minimalizind pierderile de vieti omenesti printre evreii din Romania; d) autorul deplaseaza focalizarea "investigatiei" sale doar asupra anumitor fapte pe care le hipertrofiaza (agresiunile antiromanesti), in schimb neglijeaza ponderea reala a altor fapte, mult mai grave (exterminarea evreilor); e) autorul, procedind astfel, recupereaza si imbratiseaza argumentele propagandei antonesciene; f) autorul resuscita si cosmetizeaza chiar figura criminalului de razboi Ion Antonescu; g) autorul reciteste mare parte din istoria Romaniei in cheie antisemita (rascoala taraneasca din 1907, criza frontului in primul razboi mondial, infiintarea partidului comunist, "importarea" comunismului rusesc, toate s-ar fi produs din "vina" evreilor); f) autorul pune in mod fals semnul echivalentei intre evrei si comunism; g) autorul trece cu vederea sau ascunde numeroasele agresiuni antisemite romanesti care au precedat anul 1940; h) autorul culmineaza in minciunile sale atunci cind neaga explicit Holocaustul din Romania, scriind negru pe alb: "Holocaustul romanesc este o minciuna, un fals, o escrocherie, o ticaloasa amenintare (Punga sau viata!)" (vezi ed. cit., p. 273).
In examinarea unor asemenea afirmatii extrem de grave, orice cititor cu minim bun simt va fi obligat sa porneasca de la insusi textul legii. Conform Ordonantei de Guvern nr. 31/13 martie 2002, negarea in public a Holocaustului este interzisa si este pedepsita cu inchisoare intre 6 luni si 5 ani. O asemenea reglementare exista in numeroase state occidentale, reprezinta un semn minim de civilizatie si o conditie ca Romania sa se integreze in Europa.
O flagranta eroare de judecata ar fi sa echivalam scrierile anticomuniste "ilegale" ale lui Paul Goma dinainte de 1989 cu scrierile antisemite ilegale ale lui Paul Goma de dupa anul 2000. In prima situatie autorul critica realitati dictatoriale si sfida o lege abuziva. In a doua situatie autorul rastalmaceste fapte istorice si sfideaza o lege democratica, de anvergura europeana. In anii represiunii, Goma a fost un ilustru promotor al libertatii. In anii democratiei, Goma se dovedeste un penibil promotor al dogmatismului.
Citiva intelectuali au constatat in scris ca Paul Goma face afirmatii neadevarate, insultatoare la adresa unei comunitati etnice si chiar incalca legislatia in vigoare. Am fost si eu unul dintre scriitorii care au protestat impotriva minciunilor lansate din Belleville, fara a-i cunoaste (cu o singura exceptie) pe ceilalti, fara a ma coordona cu ei si fara a beneficia de vreun avantaj material pentru studiul amanuntit pe care l-am publicat in presa tiparita si electronica (vezi Paul Goma antisemit, in Tribuna, nr. 56-57-58/2005; in E-Leonardo, nr. 5/2004, la www.eleonardo.tk).
Paul Goma a reactionat personal sau prin intermediari, pravalind alta avalansa de minciuni impotriva celor care l-am contestat. Cea mai recenta dintre ele a aparut in ziarul Ziua de simbata, 20 august 2005, precum si in numarul 9 al revistei electronice Tiuk (la www.tiuk.reea.net). Subsemnatul Laszlo Alexandru ma vad nevoit sa dezmint aici public sirul de neadevaruri jenante si flagrante pe care le lanseaza romancierul la adresa mea.
1. Autorul sustine ca o ampla conjuratie de intelectuali s-a mobilizat in vederea blocarii sau cenzurarii cartilor sale si se refera la ""interventia" concertata a holocaustologilor in defavoarea mea ca autor, pe linga directia Polirom - ii mai numesc o data: cu exceptia lui Al. Florian, Laszlo si a lui Pecican, sint autori Polirom…" etc.
La acestea raspund:
- Subsemnatul nu sint holocaustolog (ce-o fi asta? cine-ti da diploma in domeniu?); am scris despre Holocaust doar atunci cind m-am simtit obligat sa contest cu argumente aberatiile lui Paul Goma pe tema respectiva.
- Subsemnatul nu sint (intr-adevar) autor publicat la Editura Polirom.
- Subsemnatul declar ca n-am intervenit niciodata pentru nepublicarea vreunei carti a lui Paul Goma. In schimb am contribuit la publicarea citorva dintre ele, i-am prefatat Jurnal I-II-III la Ed. Nemira, Bucuresti, i-am ingrijit editia de Scrisori intredeschise de la Oradea si i-as fi ingrijit inclusiv Jurnal IV-V-VI de la Ed. Dacia, Cluj, daca nu gaseam in spalturi, pe neasteptate, note mincinoase inclusiv la adresa mea, colaboratorul de citiva ani al lui Paul Goma.
2. "…in ultimele decenii, m-au tot pus la stilpul "antisemitismului" - inca o data: etichetindu-ma, insa evitind a da citate din textele mele "antisemite"…"
- Subsemnatul doresc sa arat ca Paul Goma si-a obtinut titlul de antisemit in mod perfect justificat, dupa eforturi si stradanii repetate, pe baza textelor sale publicate in 2002 (Basarabia, Buc., Ed. Jurnalul literar), in 2004 (Saptamina Rosie 28 iunie - 3 iulie 1940 sau Basarabia si Evreii, Buc., Ed. Vremea XXI), precum si in jurnalul expus pe internet in ultimii doi-trei ani; cel care vorbeste insa de "ultime decenii" de persecutie pentru antisemitism frizeaza mania persecutiei.
- Subsemnatul am reactionat la textele lui Paul Goma in corespondenta mea publica, in 2002, in studiul Paul Goma antisemit, in polemica Pacala invata istorie etc. In interventiile mele am reluat citeva zeci de citate antisemite, mincinoase, aberante, din scrierile recente ale Paul Goma (peste 30 de citate, cel putin). Pasajele respective nu erau trunchiate. In dreptul fiecaruia era indicata pagina de provenienta, pentru a putea fi verificat, si era insotit de comentariul sau analiza mea. Orice cititor de minima buna-credinta poate verifica aceste afirmatii aruncind o privire pe contributiile mai sus amintite, publicate pe internet sau in presa tiparita.
3. "…lalaiala calomnioasa semnata de R. Ioanid despre "antisemitul" de mine. Textul a devenit Evanghelia holocaustologilor carpatodanubieni, el i-a scutit pe M. Shafir, G. Andreescu, Oisteanu, A. Cornea, V. Ciobanu, V. Garnet, Pecican, M.D. Gheorghiu, Laszlo de a citi cartile incriminate, de a da citate din ele…"
- Subsemnatul declar ca mi-am exprimat in scris pentru prima data disocierea de antisemitismele lui Paul Goma in octombrie-noiembrie 2002. Radu Ioanid si-a publicat pentru prima data amplul studiu despre antisemitismul lui Paul Goma in iulie 2003. Il invit pe autorul bellevillian sa-mi explice mai detaliat cum am facut eu sa "copiez" concluziile lui Radu Ioanid, cu o anticipatie de peste jumatate de an, fara a recurge la spiritism sau telepatie.
- Subsemnatul declar ca am citit cu multa atentie cartile publicate de Paul Goma in Romania, ba chiar am scris vreo 20 de studii critice si analize despre ele.
- Subsemnatul declar ca in viata mea n-am scris despre o carte pe care n-am citit-o. Daca cineva poate dovedi contrariul, ii astept cu nerabdare dovezile.
4. "…Ce ii minase [in lupta] pe G. Andreescu, Dan Pavel, V. Garnet, Laszlo, Pecican: nu o irepresibila sete de adevar (istoric), ci o represibila apucatura a oamenilor fara coloana vertebrala: aceea de a se oferi sa faca "un serviciu" necerut…"
- Subsemnatul declar ca niciodata nu i-am cerut voie lui Paul Goma sa scriu despre el: nici cind l-am laudat, nici cind l-am contestat. Subsemnatul declar ca, in general, cind am scris sau publicat n-am asteptat niciodata bilet de voie din partea nimanui.
- Subsemnatul declar ca nu-i permit nici lui Paul Goma si nici altcuiva sa se pronunte calomnios despre coloana mea vertebrala. Mi-a fost suficient ca am pus-o la bataie aparindu-l si laudindu-l public pe Goma insusi, intre anii 1992-1999, atunci cind o merita cu adevarat si cind majoritatea lumii culturale romanesti il defaima.
- Subsemnatul declar ca in primul rind tocmai irepresibila sete de adevar istoric m-a impins sa contest in public, sub semnatura, cu citate, analize, demonstratii si argumente, antisemitismele revoltatoare ale lui Paul Goma din ultima vreme.
In acest context, consider incalificabila viclenia suplimentara a lui Paul Goma de a mima defensiva (prin publicarea unui fals drept la replica) pentru a-si prelungi ofensele si ofensiva. Ii promit ca voi raspunde fara ezitare la toate minciunile jenante pe care se va mai gindi sa le raspindeasca la adresa mea.
E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net