Marius OPREA

Pisa-ne-am pe mormintul lor

(portrete de securisti)

     

PINTILIE GHEORGHE

Pintilie Gheorghe, alias Pintilie Bondarenco, alias Pantelei Bodnarenko, alias Pantiusa este cel mai important personaj din ierarhia politiei politice comuniste in primii ani ai regimului comunist, dar biografia sa este totodata cel mai greu de reconstituit. Singura sursa directa privind primii ani ai vietii este un articol care il prezinta in calitatea sa de candidat pentru functia de deputat in alegerile pentru Marea Adunare Nationala din 28 martie 1948, pentru judetul Ialomita: "La 11 ani, Pintilie Bondarenco, fiul unui cismar sarac, cu o casa impovarata de nevoi, isi cistiga piinea carind scinduri la o fabrica de cherestea. De atunci, din primii ani ai vietii sale de muncitor in fabrica, i-a crescut in suflet revolta impotriva nemiloasei exploatari patronale. La 13 ani intra ucenic intr-o turnatorie. Acum feciorul cismarului traia intr-un oras mare". Caracterul de compunere scolareasca al articolului masca destul de stingaci provenienta sa din spatiul romanesc ajuns sub dominatie sovietica, in imprejurari in care se trecuse practic la arestarea si deportarea refugiatilor basarabeni.
Surse din interiorul Securitatii (generalul Neagu Cosma) afirma ca Pintilie ar fi originar din Tiraspol, ceea ce pare veridic, in conditiile in care acel "oras mare" cu o industrie puternica, unde acesta a deprins lacatuseria intr-o uzina importanta ar putea fi Odessa. S-a nascut in 1902. In acelasi articol se afirma participarea sa la revolutia din octombrie 1917. De la 1917, articolul ajunge brusc in 1933, cind "il gasim pe tov. Pintilie crescut in lupta si cu experienta luptei de pina atunci, in mijlocul muncitorilor din fabricile si uzinele Capitalei… In 1937, in urma unui odios proces, e condamnat la 20 ani temnita grea", din care avea sa petreaca sapte (pina in august 1944) in Doftana, Vacaresti si Caransebes. Publicat in pagina a doua a cotidianului de partid Scinteia din 27 martie 1948 (apud Ion Mihai Pacepa, Cartea Neagra a Securitatii. Vol.I: Politia politica si spionajul in Romania comunista, Ed. Omega, Bucuresti, 1999, p.118-119; in continuare, I.M.Pacepa, Cartea neagra I…), articolul, ca si in cazul altor ilegalisti, nu pomenea nimic despre cum a ajuns Pintilie la Bucuresti, sau despre colaborarea comunistilor inainte de 1944 cu NKVD-ul.
In cazul lui Pintilie Gheorghe, mai mult decit atit: ca si Alexandru Nicolschi, el nu era un agent al serviciilor de spionaj sovietice, ci era ofiter rezident al acestora. A fost incadrat in 1925-1926 in Sectia NKVD din Tiraspol. In 1928 trece clandestin Nistrul, cu acte false de cetatean roman, insusindu-si numele de trista faima PintilieGheorghe. In situatia urmatoare esecului insurectiei comuniste de la Tatar Bunar, misiunea sa a fost de a sprijini organizarea activitatii partidului comunist din Romania in conditii de ilegalitate. In anii ilegalitatii, chiar in conditiile detentiei a avut sarcina de a asigura protectia contrainformativa a comunistilor, de a depista si indeparta dintre acestia pe informatorii Sigurantei.
Apropiindu-se de Dej in imprejurarile detentiei, i-a sadit treptat acestuia atit o teama bolnavicioasa fata de provocatori, cit si admiratia fata de potentialul si mijloacele politiei secrete, sentimente care aveau sa stea ulterior la baza pasiunii nutrite de liderul comunist pentru cunoasterea si inspirarea actiunilor Securitatii. In legatura cu originea etnica a lui Pintilie Gheorghe, s-a afirmat, fara vreo dovada, ca ar fi fost evreu. Ne indoim in fata acestor afirmatii, avind in vedere antisemitismul pe care l-a ascuns intodeauna cu greu si explozia sa de satisfactie din momentul in care, la inceputul anului 1951, s-a trecut la indepartarea aripii Pauker din partid, ca urmare a directivelor Moscovei. Cu acest prilej, se spune ca ar fi afirmat: "Jidanii ne saboteaza tara". Mai demne de crezare sint opiniile potrivit carora era ucrainean sau basarabean rusofon. Dotat cu o pasiune nestinsa pentru vodca (avea tot timpul o sticla la indemina), fuma enorm tigari ieftine marca "Plugar" (se spune ca a cumparat pentru uz personal un intreg vagon de astfel de tigari confiscate de Militie), dadea dovada deseori de impulsivitate, dar avea si o neobisnuita rezistenta fizica la suprasolicitari (statea la birou pina noaptea tirziu, trecind in revista zilnic munti de hirtii si dind nenumarate dispozitii). Ajungind (in special in timpul detentiei la Caransebes) in anturajul Gheorghiu Dej, il va sprijini dupa 23 august 1944 in lupta sa cu fractiunile comuniste care actionasera in ilegalitate sau cu comunistii sositi de la Moscova.
Imediat dupa eliberare, este convocat de rezidenta sovietica a Innostraniie Upravlenie (Directoratul Exterior al serviciilor secrete sovietice, dupa modelul caruia avea sa fie creata Directia de Informatii Externe a Securitatii), devenind adjunctul sefului acesteia. Pe linia serviciilor secrete sovietice, s-a aflat in subordinea generalului Dimitri Gheorghievici Fedicikin, a carui putere era atit de mare la Bucuresti, dupa cum isi aminteste fostul ofiter KGB Oleg Gordievski, incit el ii dadea "sfaturi" lui Gheorghe Gheorghiu Dej, fiind tratat de acesta ca un print. Probabil ca nu intimplator, ci tocmai ca o recunoastere a contributiei lui Fedicikin la crearea agenturilor NKVD si apoi a institutiilor represive din Romania si Bulgaria, portretul ii va fi asezat dupa moarte la loc de cinste in Camera Memoriei de la Directoratul I al KGB. Acestuia i-au urmat ca sefi ai rezidentelor de la Bucuresti Serghei Savcenko (1947-1949) si Andrei Mihailovici Saharovski (1949-1953), viitorul sef al spionajului sovietic. Sub coordonarea dar si supravegherea sovietica, Pintilie Gheorghe s-a dedicat "operei" de construire a Securitatii, al carui sef avea sa fie numit prin decret la 28 august 1948, dupa ce in 28 martie fusese ales deputat de Ialomita in Marea Adunare Nationala. Avea atunci 45 de ani. Pina la aceasta data, sub acoperirea de sef al Sectiei Organizatorice a Comitetului Central, a condus actiunea de infiltrare a Ministerului de Interne cu comunisti, gratie colaborarii cu Teohari Goergescu, la rindul sau agent sovietic si a supravegheat obedienta comunistilor romani fata de Moscova.
Pintilie a primit gradul de general locotenent si functia de ministru adjunct la Interne, conducind Securitatea in anii represiunilor staliniste, dar si ulterior. A fost indepartat din structurile acesteia abia dupa Congresul al IX-lea al PCR. Fusese membru plin al Comitetului Central al PCR din iunie 1948 pina in iulie 1965. El se face vinovat in mod direct de arestarile, internarea in lagare si deportarile a aproape 400.000 de oameni, de relele tratamente aplicate detinutilor, ca si de participarea directa la crime - dintre care cea mai cunoscuta ramine asasinarea lui Stefan Foris cu o ranga, ca si de intocmirea unui raport catre Moscova in 28 martie 1948, in care il denunta, fara probe, pe Lucretiu Patrascanu drept agent al Sigurantei - ceea ce, alaturi de incrincenarea cu care Dej il ura pe acesta, a dus in cele din urma la judecarea si uciderea lui Patrascanu.
Desi intrat aparent in dizgratia lui Ceausescu dupa 1965, acesta il decoreaza in 1971 cu ordinul "Tudor Vladimirescu", clasa a II-a. In ultimii ani ai vietii a fost atent supravegheat de Securitate, institutia pe care o crease, ca dealtfel toti fostii agenti sovietici care participasera activ la instalarea comunismului in Romania. A fost casatorit cu Ana Toma, fosta sotie a lui Sorin Toma si concubina a lui Constantin Pirvulescu in anii razboiului, la rindul ei agenta NKVD insarcinata cu controlul activitatii comunistilor si a agenturii sovietice din Romania. Pintilie a murit la 11 august 1985 in vila sa din cartierul Primaverii, dupa o lunga si solitara betie, insotit pina in ultimele ceasuri de nelipsita sa tigara fara fitru in coltul gurii. Cei care l-au cunoscut au remarcat fata sa smochinita inca la o virsta tinara, obiceiul de a purta, de preferinta, o sapca identica cu cea a lui Lenin si limba sa romana cu accent rusesc, arhaica si vulgara.


 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net