Mihail VAKULOVSKI

Despre cum ceva PRO poate deveni ANTI

In drum spre tarmul romanesc al Marii Negre este un sat de tigani despre care circula multe legende. In vara treceam prin aceasta localitate cu masina si, ca la comanda, caseta cu albumul "Agroromantica" al trupei Zdob si Zdub a ajuns la cintecul "Tiganii si OZN-ul". Ma intrebam, atunci, cu voce tare (eram cu fratele si cu prietena) cum le pare oare acest cintec tiganilor "de rind", acestora de dupa parbrizul masinii, ca Deliei Grigore, de exemplu, profesoara de limba romani la Universitatea din Bucuresti, presedinta tinerilor rromi din Romania, n-are de ce sa nu-i placa acest cintec minunat. Am hotarit unanim ca s-ar bucura sa-l auda, am deschis geamul, iar cei de pe strada au ridicat instantaneu miinile in sus si au inceput sa danseze. In legatura cu simtul artistic nativ al tiganilor cunosc o istorie elocventa si foarte interesanta. Varul unui prieten, fiind student in SUA, si-a gasit gazda la o familie de americani care infiasera un copil din Romania imediat dupa ce-l abandonase cea care-l nascuse. Facindu-si ordine in lucruri, studentul si-a pus un CD cu muzica din Romania, iar cind a inceput o melodie tiganeasca acest copil, care - inca o data - habar n-avea de radacinile sale, a ridicat automat miinile in sus si a inceput sa danseze.
Dar nu despre talentul incontestabil al acestei etnii si nici macar despre Zdob si Zdub nu va fi vorba aici. Ci despre manipulare, despre cum ceva PRO devine ANTI, despre cum artistii nu mai sint stapini pe produsul lor dupa creare & publicare si despre pericolul fragmentarii, a extragerii din context a unui rind dintr-o poezie, a unui refren dintr-un cintec, a unui fragment dintr-un tablou ("Tabloul fara un colt") sau pur si simplu a unei fraze dintr-o declaratie - si toate astea pornind de la o intimplare care a avut loc recent in Bucuresti, la meciul de fotbal Steaua - Rapid. In pauza meciului crainicul stadionului Ghencea a pus la difuzor refrenul cintecului zdubilor "Tiganii si OZN-ul": "Tiganii, tiganii, tiganii si inoplaneteanii". Atit.
Ca urmare a acestui fapt clubul de fotbal Steaua a fost amendat pentru rasism si xenofobie. Cintecul nu e nici dusmanos, nici rautacios, ba din contra - si melodia, si textul sint prietenoase si de simpatie, despre rasism si xenofobie neputind fi vorba nici macar daca ai imaginatie definitiv bolnava (putem discuta pe text). Desi e vorba de-o melodie cunoscuta a unei trupe populare, o piesa cu videoclip premiat si rasdifuzat la radiouri si pe programele TV muzicale din Romania (Atomic si MTV) si de peste hotare, voi cita, totusi, textul cintecului, ca sa nu las loc de dubii: "Eu in satra m-am nascut, la marginea poienii / Vagabond eram de mic, ca si toti tiganii / Dar sa vezi ca intr-o zi, de la fusta mamei / M-au furat extraterestrii-inoplaneteanii. // Tiganii, tiganii, tiganii si inoplaneteanii. // Echipajul martial m-a crescut cum a putut / Si cu ei prin univers multe drumuri am batut / Dar nu pot uita poiana din padurea deasa / Si acum ma-ntorc la oameni, ma intorc acasa // Tiganii, tiganii, tiganii si inoplaneteanii. // Poate chipul meu de om s-a schimbat cu anii / Dar in suflet am ramas ca si toti tiganii / Vino-ncoace sa-ti arat cartile pe fata / Multa dragoste si bani te asteapta-n viata // Tiganii, tiganii, tiganii si inoplaneteanii". Cine vede aici ura fata de oamenii de alta rasa, alta nationalitate sau fata de straini are probleme medicale si habar n-are de literatura si nu se pricepe nici la muzica; nu doar textul, ci si partea muzicala a piesei fiind optimista si jucausa, misto, dar in nici un caz la misto. O linie melodica rock imbinata si influentata evident si intentionat de muzica traditionala tiganeasca, tehnica in urma careia iese o melodie... "extraterestra" deosebit de originala. De altfel, acesta este secretul succesului si al popularitatii celor de la Zdob si Zdub - combinarea rockului cu muzica populara, procedeu care-i prinde de minune, in 2003 fiind premiati de MTV Romania pentru cea mai buna trupa etno, cel mai bun album etno! Cit despre relatia lor cu muzicantii rromi - pai cei de la Zdob si Zdub au colaborat si cu tiganii rusi de la "Ivan Kupala", si cu DJ Vasile de la Taraful din Clejani, cu care au relatii calduroase, cintecele lor de simpatie & prietenie fata de tigani fiind cunoscute, Z & Z avind si o piesa in romani - "Za gaiom ma co roma". Dar cum s-a ajuns la aceasta invinuire la prima vedere ridicola, va intrebati. Simplu - membrii galeriei rapidiste sint numiti de celelalte galerii bucurestene cu calificativele "cioara" si "tigan". Asta a speculat crainicul stadionului, contextul, iar piesa trupei Zdob si Zdub n-are nici o vina, exact ca si in cazul compozitorului Richard Wagner si filosofului Friedrich Nietzsche, a caror unica "vina" e ca au fost simpatizati si folositi de catre Adolf Hitler (operele lor, ca ei au murit inainte de nasterea nazismului si a lui Hitler).

 


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net