Mihail VAKULOVSKI

Dulelul lui Dumitru CRUDU

 

 

 

Dumitru Crudu este un dramaturg la fel de puternic si interesant ca Eugene Ionesco, Matei Visniec sau Stefan Caraman, un scriitor inconfundabil, caruia, vorba lui Caraman, ar trebui sa i se ridice monument, un scriitor actual cu o popularitate deosebita. Nu intimplator piesele sale se joaca cu mare succes in multe tari, pe citeva continente, dar si cartile sale se epuizeaza imediat, asadar, avem un dramaturg in acelasi timp jucat si citit.

"Duelul si alte texte", cartea lui Dumitru Crudu editata de editura clujeana Eikon, in Biblioteca Teatrului Imposibil, contine piesele "Crima singeroasa din statiunea violetelor", "Duelul" si "Salvati America".
E o carte extraordinara despre care mi-e greu sa scriu, dintr-un motiv simplu - despre "Crima singeroasa din statiunea violetelor" scrisesem inaintea aparitiei cartii de la Eikon ("Ljedmitrie 2" - la "Timpul" lui Liviu Antonesei), iar pe celelalte doua texte le cunosc foarte bine, "Duelul" fiind publicat in Tiuk, la rubrica (permanenta) de teatru a lui Dumitru Crudu (T-ul din FAKT), iar pe "Salvati America" - pe cind inca era "Salvati New-York-ul", apoi transformindu-se in "Salvati Bostonul" si abia acum devenind "Salvati America".

Asadar, n-am sa (mai) fac o critica a textelor cuprinse intre copertele cartii ros-negre ale volumului "Duelul si alte texte" de Dumitru Crudu, ci doar am sa va invit - foarte insistent - la lectura, asigurindu-va ca e vorba de un scriitor foarte-foarte important si de o carte de exceptie din toate punctele de vedere si ca veti avea numai de cistigat - chiar si timp!!! Lectura placuta!

Dumitru Crudu, "Duelul si alte texte", ed. Eikon, Biblioteca Teatrului Imposibil, Cluj Napoca, 2004

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net