Mihail Vakulovski

BRASOV - orasul lui Marius

 

"Brasovenii au un mod absolut personal in care simt orasul. Aici este casa lor. Privit in lumina apusului de pe dealurile care il strajuiesc, orasul vorbeste si poate fi inteles. Voci si imagini uitate se impletesc pe vechile strazi, se ridica peste acoperisuri si turnuri de demult si se inalta la cer. O asemenea experienta nu se pierde. Chiar si calatorii care au stat numai citeva zile la Brasov vorbesc despre aceste locuri cu o adinca si sincera nostalgie. Puterea lui se resimte la despartire. De departe, orasul devine o senzatie", spune atit de frumos Marius Oprea in Epilog-ul acestei monografii a orasului Brasov - "BRASOV", editata la NOI Media Print (2004).

Brasovul a avut mare noroc ca un scriitor si un istoric atit de important ca Marius Oprea tine atit de tare la el, lucru care se vede din ce scrie Marius Oprea, o stare care se simte cind citesti ceva scris de Marius despre orasul copilariei si adolescentei sale zbuciumate. Si am avut noroc si noi cu Marius Oprea - locuitorii, vizitatorii sau turistii acestui frumos si vechi oras ardelenesc. De frumusetea orasului ne putem convinge chiar din acest album extraordinar, al carui punct forte si ceea ce-l deosebeste de alte carti asemanatoare este insa textul. Marius Oprea nu se limiteaza doar la numirea si descrierea locurilor istorice si turistice (fotografiate), cum se intimpla de obicei, ci creeaza un text istorico-biografic-sentimental foarte atragator si deosebit de interesant, care farmeca sau atrage necunoscatorii orasului, pe cei care il viziteaza pentru prima oara ("dulce nostalgie") si-i face mai atenti si mai mindri pe brasoveni. Marius Oprea insista asupra momentelor care deosebesc orasul Brasov de alte orase romanesti, pe linga monumentele si evenimentele mai mult sau mai putin cunoscute amintesc doar ca prima mare revolta anticomunista a avut loc la Brasov, in 1987 (eveniment despre care Marius Oprea si Stejarel Olaru au facut o carte care asa se si numeste - 15 noiembrie 1987), unde s-a cintat "Desteapta-te, romane!", atunci interzis. Iar pe 2 martie 1989 pictorul Liviu Babes s-a autoincendiat pe o pirtie de schi din Poiana Brasov, unde erau foarte multi turisti straini, purtind o pancarta pe care scria "Brasov - Auschwitz! Stop murder!". Momente uitate sau necunoscute, lucruri de neuitat.

"BRASOV" de Marius Oprea este compus din paragrafele "Brasovul, in Apus", "Copilaria orasului", "Virsta de aur", "Orasul intre ratiune si istorie", "Oamenii de dincolo de ziduri", "Pretul modernitatii", "Orasul constiintelor" si "Epilog" si este o carte pe care o recomand cu caldura si cu insistenta tuturor celor care vor sa cunoasca acest oras - brasoveni, calatori ori turisti.

"BRASOV". Text: Marius Oprea; foto: Mircea Savu, Andrei Baltaretu, Stefan Petrescu; grafica: Iulian Capsali, Gabriel Nicula; coord. proiect: Arpad Harangozo. Bucuresti, NOI Media Print, 2004
E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net