Alexandru VAKULOVSKI:

Liviu Antonesei, Check Point Charlie, Ed. T, Iasi, 2003
Liviu Antonesei, Check Point Charlie, Editura LiterNet pentru versiunea HTML, 2004


Crize la apropierea semicentenarului

Check Point Charlie, volumul de proza scurta al lui Liviu Antonesei, a aparut in doua editii. In una normala (sau traditionala, pe hartie) si in una web. Spun de la inceput ca merita. Chiar mai mult de atat. Pentru ca e o carte atat de calda si de sincera, incat ar trebui citita de cat mai multa lume.
Volumul are sapte proze si o prefata. Prima proza, Intalnirea, memoria..., da o atmosfera ce va fi urmata si in celelalte. Toate prozele vin din memoria naratorului, care seamana foarte mult cu autorul, sau asa creeaza impresia. Amintirile (si literatura) se declanseaza chiar din prima propozitie: "Sedeam la birou si priveam teancurile de carti din rafturile bibliotecii. O imagine fotografica, cu munti salbateci si dezgoliti, cu cerul de un albastru neverosimil, nefiresc de intens, imi ocupa pentru o clipa privirea. In primul plan, cateva coloane alb-galbui, decapitate, incearca sa spuna ceva despre o Grecie disparuta. Zgomotul repetitiv din apartamentul vecin, cred ca pregatesc carnea pentru snitele, imi zadarniceste incercarea de a ma concentra. Scrisoarea noului meu prieten era deschisa pe birou: ii placusera povestirile publicate in revista si ar fi dorit sa vada si altele. Mi-am aprins o tigara si am inspirat adanc fumul in piept. Am privit din nou cartea postala, cartile, ceasca de cafea pe jumatate goala. Mi-am amintim deodata, cu o bruschete si o violenta incredibile, culoarea cerului de la Sintaru, in ziua in care coborasem din micul tren de munte care ma adusese din O., oras ce purta inca numele defunctului lider comunist". Totul este foarte firesc, neobisnuit de firesc pentru "optzecisti", care, in general, "obosesc" cuvintele, "textilizandu-le", estetizandu-le intr-un fel fortat. Observam chiar din acest prim fragment oralitatea, lejeritatea cu care cuvintele se succed. Autoreferentialitatea este una care ajuta textul, care ii confirma legatura cu memoria. Ea corecteaza direct modul in care trebuie spuse lucrurile. Si ce lucruri trebuie spuse: "Nu era nici ca la zece ani, cand il... il ce?, il violase, sa zicem, vecina careia ii fusese luat barbatul la puscarie, cand tocmai se intorsese incalzit, cu harbuzul pe care-l rugase sa i-l cumpere din piata. Nu-si amintea mare lucru din intamplare, o intamplare fascinanta si terifianta totodata, doar niste mangaieri, o senzatie ciudata in abdomen, zgarietura de pe ceafa care-l facuse sa urle, s-o ia la fuga spre casa si sa-i spuna mamei nu stiu ce printre sughituri, zgarietura ce lasase in urma o cicatrice rosie ce se pastra inca. De ce vorbesc acum la persoana a treia? Nu ma regasesc in pustiul speriat de atunci? Ba ma regasesc foarte bine, poate vorbesc asa dintr-o inutila pudoare. Tin minte ca, printre lacrimi nu ma puteam impiedica sa duc degetele la nas, ca sa simt mai bine mirosul cu care se impregnasera cand mi le purtase cu violenta spre crapatura ei umeda si, aveam impresia, ascunsa intr-o adevarata padure."
Liviu Antonesei foloseste cuvinte "rusinoase", gasim chiar si reflexii asupra acestor cuvinte. Adevarul e ca aceste cuvintele "vulgare" sporesc veridicitatea textului, dar si oralitatea: "Mi-a scos slipul si s-a rasturnat pe spate tragandu-ma peste ea. Nici nu mi-a dat seama cand eram inauntru, miscandu-ma usor si ritmic. Era umeda, calda si muschii ei ma strangeau ca o mana pulsatorie. Atunci am inteles ce inseamna o pizda adevarata si cat de putin democratic este ea raspandita in multitudinea de sexe femeiesti. Mai mult de trei n-am mai intalnit in toti anii care au trecut de atunci, iar pentru unul, pentru una din ele, care era asa doar episodic, cand avea si ea chef, a trebuit sa ajung aproape de Marea Nordului, pe taramurile chihlimbarului!";
""Ma iubesti ori iti place doar sa ma futi?"
Tin minte ca nu m-a socat cuvantul pe care-l auzeam prima data pronuntat de ea. Si nu suna rau, nici vulgar, nici macar fals, avea consistenta! Era un cuvant rostit plin, dar neprovocator, mai degraba interogativ-constatativ, daca asocierea e corecta. Cred ca nici eu nu-l folosisem inca, cu ea, cel putin nu in forma asta frusta."; "O regulez ori nu? Azi ori altadata? That is the question! O regulez? Asa se spunea pe atunci, desi imi plac mai mult formulele de acum, i-o pun, i-o trag ori, mai participativ, mai convivial, ne-o tragem sau, de ce nu?, ne frigem. Rafinatii mai foloseau si verbul, oarecum folcloric, de fapt un argotism de cartier, a cotopeni, cu nenumaratele substantive asociate. Se mai spunea si ne troznim, dar nu-mi placea, prea trimitea la lupta, prea imi amintea amorul cam taranesc din Preda ori Breban. Sa faci aluzie la Nietzsche, care n-a fost cel mai reusit amant din istoria omenirii, cand e vorba de dragoste, e cu totul comic. Si, apoi, cine cu cine se lupta in amor? Dacii cu romanii? Grecii cu persii? Nemtii cu rusii? Vointa de putere? Aici?"
Naratorul este atent cu cuvintele, dar avem de-a face cu un metatextualism foarte firesc, care face legatura intre fictiunea pura si un fel de jurnal care intareste fictionalul: "De fapt, cred ca o iubeam de-a binelea, dar cum naiba sa i-o fi spus? Neincrederea in cuvinte ma bloca ori de cate ori voiam sa comunic ceva cu adevarat important. Am stiut de la buna inceput ca lupta cu imperiul cuvintelor porneste din aceasta jalnica neintelegere, dintru-un malentendu penibil, vrei sa locuiesti cuvintele pentru ca te inspaimanta, pentru ca nu le poti stapani, nici macar controla, ori supraveghea." Naratorul homodiegetic nu cantareste doar cuvintele, ci si esenta fictionalului, a literaturii. Aveam de a face aici cu un fel de dresare a cititorului, ca la Mircea Nedelciu, insa intr-un mod mai calduros, mai putin agresiv-teoretic: "Un prost, daca n-o fi fost vreun structuralist, sau poate era criticul Alex?, a spus candva ca sentimentele fac rau literaturii, ca literatura nu se face cu sentimente dar, daca nu se face cu asta, cu amestecul de amintiri, iluzii si nostalgii, atunci cu ce Dumnezeu se face ea? Poate se face cu cuvinte, cum mintea Mallarme? Dar dobitocul, labagiul dracului!, nu observase ca singuratecul acela doar ascunsese sentimentele, le amestecase printre cuvinte, uneori in spatele acestora, le epurase, dar nu le eliminase, pentru ca nici nu pot fi eliminate. Si, pana la urma, ce avem in afara de amintiri, trairi, iluzii, si de reactiile, deci sentimentele provocate de acestea?"
O intarire a oralitatii textului sunt si notele, care se vreau total metatextuale, din afara, dar care fac parte din text pana la urma. Ele isi au rostul lor de a confirma sau a nega ceea ce e narat, creand o complicitate dintre "autor", de fapt narator, si lector: "Despre cum a fost vizita la mormantul lui Morrison, am povestit candva intr-un articol de ziar. Despre cum imi imaginez ca ar fi trebuit sa fie, pentru ca omagiul sa fi mers pana la capat, povestesc de-abia acum. Intr-un univers multidimensional, al tuturor lumilor posibile si potentiale, ambele versiuni, precum si multe altele, imaginate ori nu, sint la fel de legitime, au aceeasi consistenta ontologica."
Realismul e dublat de onirism, pe care naratorul il leaga cu nonsalanta, fara complicatii tehnice de fictiune. In La Morrison Hotel, in Pere Lachaise, de exemplu, cel care nareaza isi introduce "versiunile" realitatii: "Intr-o versiune, aveam sa fim lapidati cu pietre rupte din monumentele funerare la iesire, la reiesirea in lume. Intr-alta, mai optimista, am fost intampinati cu strigate de hip-hip-ura si aplauze frenetice la iesire, la reiesire. In lume. Cel mai mult imi place varianta in care Morrison insusi, cu vocea sa trista, melancolica, grava, virila, ne-a acordat binecuvantarea. Dar n-o pot povesti pentru ca o sa vi se para neverosimila si nu vreau sa rup pactul realist. De fapt, nu-mi pasa de nici un pact, n-am facut vreo intelegere cu voi, cu nimeni, vreau insa s-o pastrez numai pentru mine. Pentru cine scriu? Pentru mine in primul rand, desigur, asa ca-mi pot pastra largi portii secrete! Si, totusi, vocea lui Morrison, vocea aceea trista, grava, calma si tunatoare in acelasi timp, lansand dintre morminte acel "Bless you..." a fost ceva..., ceva despre care nu vreau sa vorbesc, sa scriu." In aceeasi proza limbajul viu e introdus cu ajutorul unui DJ de radio, narator: "La revedere, pe saptamana viitoare. (Cataline, cati crezi ca se duc la film? Toti? Ar fi ceva. Nu esti prea optimist? Sa mai zica nu stiu cine, dobitocii aia de la CNN, pardon de la CNA, ca nu sintem educativi pe aici, pe la postul nostru de radio!)".
Caracterul literar este negat din interior, chiar de narator, dar acest lucru are de fapt efect invers: "Acesta nu este un text literar, ci relatarea unei persoane careia, candva, i s-a intamplat ceva esential, sau cel putin asa crede respectiva persoana, o femeie, pe care autorul a cunoscut-o si, in ciuda a ceea ce pare sa-si imagineze persoana, nu a uitat-o. Nici pe ea, nici intamplarea, expulzata undeva in ungherele memoriei, de unde a iesit pe neasteptate la lumina, dupa mai bine de cincisprezece ani. Si a iesit la lumina prin intermediul a doua "surse vii" in acelasi timp."
Desi volumul a fost prezentat drept unul erotic, lucrurile nu stau chiar asa. Pentru ca nostalgia are o importanta majora in constructie. Toate prozele pornesc din memorie, dintr-un timp trecut pe care naratorul si-l aminteste cu nostalgie. Diferenta fata de nostalgia lui Mircea Cartarescu e ca Liviu Antonesei in Check Point Charlie e nostalgic pe timpurile adolescentei, pe caracterul ei real, nu fantast. Si cum orice adolescenta e marcata de indragostire, etichetarea volumului drept erotic a fost una din comoditate. Textele sunt construite in doua timpuri, unul trecut, al adolescentei, studentiei si maturitatii si altul, prezent, al reflexiei asupra celor intamplate si al scrierii. Fierbinteala, incercarea de-a fi dur din timpul trecut sunt contrastate de gandirea lucida, sincera, de multe ori autoironica. Dupa cum aflam din prefata si din paratextul fiecarei proze, textele au fost scrise intr-adevar in doua timpuri. Unele chiar la o distanta foarte mare. Intalnirea, memoria…, de exemplu, e scrisa intre iulie 1978 si ianuarie 2003. Ce e uimitor si chiar admirabil e ca nu exista o discordanta in naratiune, cum se intampla de obicei in textele asupra carora autorii au revenit, totul e firesc si cursiv.
Doua proze din carte nu au insa chiar nimic cu erotismul. Una, Povestea calului si a carutasului, nareaza un fragment din copilarie, cand a avut loc colectivizarea fortata. Viziunea copilului e una credibila, nefalsificata, pentru ca un copil e mai greu de dogmatizat. Atmosfera mi-a amintit cumva de Iepurii nu mor, romanul lui Stefan Bastovoi. Ca si la Bastovoi, gasim in Povestea calului si a carutasului bucati din "folclorul" vremii:
"Si-n gospodaria mare
A intrat si mos Mardare,
Cu Frusina, baba lui,
Si i-au zis chiaburului:
Mai, chiabure janchinos,
Da-te de pe craca jos,
Geaba umbli sa ne-nseli
Cu minciuni
Si amageli!"
A doua proza care nu are de-a face cu erotismul e Tramvai in ceata intr-o ciudata dimineata de toamna, care apasa din toate partile asupra mintii personajului narator, aflat in mai multe feluri de criza, pe care n-o voi numi, totusi, existentiala ca sa nu par pretios, dar care narator traia o stranie senzatie de eliberare. Sau, de ce nu?, istoria zilei de 9 Octombrie 1989 povestita de el insusi, de mine insumi a doua zi tot dis-de-dimineata. Dupa cum se poate observa, Liviu Antonesei opereaza cu niste titluri lungi, care contin deja o informatie despre ce vom citi. E un intertext ironic cu romanele cavaleresti, cu epopeile. Tramvai in ceata… e un text in care sunt spuse lucrurile marunte si nesemnificative in locul altora importante, a unei scrisori de protest. De fapt e un fel de proza despre convietuirea literaturii cu socialul. Socialul e important, dar nu poate lua locul literaturii: "Ieri seara, ascultasem si reascultasem la radio, pe cele mai scurte unde din lume, protestul. Ei, da, o facusem! Peste cateva ceasuri avea sa inceapa... Va trebui sa ma asez imediat la birou, da' imediat, si sa scriu foarte repede povestea tramvaiului ratacit in ceata, iesit atunci miraculos din adancurile si printre faldurile otravitoare ale aburilor meteorologici, iesit acum din faldurile la fel de otravitoare ale memoriei."
Check Point Charlie de Liviu Antonesei e un excelent volum de proza, care combina pofta de viata a unui adolescent cu experienta unui barbat ce ajunge la semicentenar. Care combina doua crize existentiale. Iar crizele existentiale, dupa cum se stie, trezesc adevarata literatura. Daca as fi egoist, i-as dori acum lui Liviu Antonesei cat mai multe crize.


 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net