REACTZII

Ovidiu PECICAN


Draga Mihai Vakulovski,
Iti multumesc pentru instiintarea referitoare la aparitia celui mai recent numar din Tiuk! (al optulea) in spatiul virtual. L-am citit intotdeauna cu interes, uneori cu delicii chiar, si, cind am fost invitat si am putut raspunde amabilelor tale demersuri, am chiar publicat aici.
Numarul acesta insa imi rezerva o surpriza neasteptata, reproducind niste luari de pozitie agresive si cu o anumita tenta antievreiasca pe care, cind am intilnit-o in carti precum romanul BASARABIA sau eseul SAPTAMINA ROSIE, m-am straduit sa o combat cu argumente istorice, intr-un limbaj rational si cu un anume respect. Textele respective, emise via email, reluate de unele cotidiene si reproduse - pe linga site-ul oficial Paul Goma - chiar si in revista OBIECTIV LEGIONAR erau cunoscute. Sa nu le fi inclus si in Tiuk!, nu ar fi ramas, in mod sigur, necunoscute publicului cititor de limba romana. Desigur, revista este libera sa-si aleaga colaboratorii si textele pe care le infatiseaza cititorilor. Dar nu inteleg cum de Tiuk popularizeaza asemenea texte, cind tu insuti, in revista pe care o publicam - tot pe internet - Gh. Grigurcu, Laszlo Alexandru si subsemnatul, eLeonardo, ai dat la iveala interviuri cu o serie de supravietuitori ai Holocaustului! Nu vezi in asta nici o contradictie atitudinala? Cind e Mihai Vakulovski, poetul si publicistul, el insusi: cind deploreaza tragedia evreilor din timpul celui de-al doilea macel mondial, sau cind se asociaza acuzelor lui Paul Goma din cartile mai sus-mentionate si din textele prin care acesta isi apara asertiunile impotriva criticilor sai? Fiindca intr-unul dintre textele recente Paul Goma imi acorda si mie grosolana lui atentie, iar tu il reproduci fara sa clipesti, dupa ce nu foarte demult imi luai un interviu si doreai sa raspund la anchetele revistei, ingaduie-mi sa te mai intreb: cine esti tu, draga Mihai, prietenul meu, cum credeam, ori partasul moral la spumegarile imunde ale lui Paul Goma impotriva mea?
Exista si alte conotatii ale chestiunii, ingaduie-mi sa le supun si pe acestea atentiei tale: pina unde e bine si trebuie sa mearga solidaritatea basarabeana? Este ea chemata sa justifice punerea in paranteza a criteriului etic? Este legitima atunci cind ea dobindeste o tenta "antiromaneasca" (basarabenii impotriva celorlalti romani)? Dar etica profesionala cit de permeabila este, in domeniul publicisticii? Dorinta de a atrage atentia justifica suficient preluarea unor texte arhi- si para-cunoscute? Creste astfel cota revistei literare si culturale pe care o faci?
In virtutea unei prime, modeste, reactii - imi rezerv dreptul de a replica insanitatilor lui Paul Goma unde si cum voi gasi de cuviinta - te rog sa ai amabilitatea de a posta aceste rinduri in continuarea textelor lui Paul Goma, in acelasi numar 8 din Tiuk!, cu promptitudinea si bunacredinta pe care ti-o permit imprejurarile.

Ovidiu PECICAN
INTREBATZI-RASPUNDEM


Draga Ovidiu Pecican,

Fiind unul dintre prietenii scriitori care au publicat in Tiuk chiar din primul numar, stii cum am gindit si cum fac aceasta revista - in afara "redactiei" ("Ashtia sintem"), am ales scriitori care-mi plac si in care am mare incredere, pe care i-am rugat sa-si ia cite o rubrica, unde sa scrie ce vor ei (stiind ca Matei Visniec e cel mai bun dramaturg contemporan, iar Dumitru Crudu - cel mai bun tinar dramaturg - le-am propus rubrica de teatru; stiind ca Dan Perjovschi e cel mai tare grafician - i-am propus sa se ocupe de grafica, dar sa-si ia si o rubrica textuala, cunoscindu-l ca pe cel mai misto eseist de texte de foarte mici dimensiuni - alte desene, doar ca din cuvinte; Marius Oprea, fiind cel mai mare specialist in tema securitatii, si-a luat o rubrica despre/cu securisti; Liviu Ioan Stoiciu are rubrica de antiteze - eseuri cultural-sociale acute, ca si Radu Andriescu s.a.m.d., mizind in special, totusi, pe tineri, unii dintre care au debutat la Tiuk). Cred ca iti amintesti ca te-am invitat si pe tine sa-ti iei o rubrica, publicind la Tiuk toate textele pe care ni le-ai trimis, asa cum voi face si in continuare. Deci, sa-ti raspund la nedumeririle tale, in ordine:

In primul rind eu sint un om care are incredere in unii oameni. Paul Goma este unul dintre scriitorii la care tin foarte tare, care-mi place foarte tare de foarte multa vreme si caruia-i voi publica - oricind - orice text pe care-l va trimite pentru Tiuk, nu fiindca e basarabean (dar chiar - ce ai cu basarabenii?).

Textele lui Paul Goma, ca si celelalte texte din Tiuk, sint trimise de autorii lor PENTRU TIUK! De exemplu, revista "Vatra" nu mi-a publicat dreptul la replica. Daca am scris acest drept la replica pentru "Vatra", care mi l-a respins, asta inseamna ca nu pot sa-l public altundeva? Noi avem o rubrica speciala pentru asa ceva - NECENZURAT. Ca vreun text de-al lui Paul Goma din nr. 8 al Tiuk-ului a fost publicat si altundeva, sa zicem in "Obiectiv legionar" - trebuie sa recunosc ca nici macar nu stiam ca exista o revista cu asemenea denumire (nu cred ca nu ma crezi)...

Il invinuiesti pe scriitorul Paul GOMA ca ar fi antisemit. Vreau sa-ti citez doar cinci cuvinte dintr-unul dintre aceste texte publicate de Paul GOMA la Tiuk: "sunt tata-de-copil-evreu".

Cit despre mine, da, am facut o carte de interviuri cu supravietuitorii Holocaustului, din care am publicat citeva la E-Leonardo si citeva la Tiuk, la rubrica "Reportaje KLU" (in mai multe numere). Cartea a aparut la editura "Polirom", doar ca nu se stie cine i-a schimbat titlul si mi-a scos numele de pe coperta! (Acum se numeste "Holocaustul evreilor romani" si e semnata "Institutul Roman de Istorie Recenta"). Despre cartea asta a facut Dumitru Crudu un interviu in care povestesc despre aceasta experienta incredibila si pe care cred ca-l vom publica in numarul viitor, o parte din acest interviu fiind difuzat la radio "Europa Libera" (Chisinau). Ma intrebi cind sint eu - eu sint si atunci cind stiu sa ascult un om care a suferit si are ce povesti, iar acesti supravietuitori au fost extraordinari, si atunci cind apar din toate puterile libertatea de exprimare. Ce-ti pare contradictoriu in asta?

Solidaritatea basarabeana trebuie sa mearga pina la capat. Nu cred ca ai chef sa incepem aici o discutie despre atitudinea romanilor "din Tzara" fata de romanii din Basarabia, daca vrei - putem sa dialogam despre asta - fie in Tiuk, fie in E-Leonardo, fie pur si simplu, desi nu e o tema pentru la o bere...

In concluzie: ma mir ca te miri ca nu l-am cenzurat sau respins pe Paul Goma si ma mir ca nu stii ca eu nu fac asa ceva, din contra - sint un dusman inrait al cenzurii. Ai vrea sa nu-ti public acest drept la replica sau sa ti-l cenzurez?

Si inca ceva, draga Ovidiu: noi facem revista de placere, absolut fara nici un fel de remunerari (din acest punct de vedere avem numai de pierdut - timp, bani, sper ca nu si prieteni), dar ne straduim sa fie cit mai buna, cit mai interesanta, cit mai profesionista. Stiu ca e citita si asteptata de multa lume si asta ne face sa continuam. Poate ca vom ajunge la numarul 10...


Mihail VAKULOVSKI

 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net