LUNA AMARA

 

     
"Ne dorim sa ne cheme "soarele dulce", sa cintam despre cit de bine o ducem si sa nu vrem sa plecam din tara decit in vacante",
interviu cu Mihnea Blidariu si Sorin Morariu
,
membri ai formatiei de rock "Luna Amara"


Mihai Vakulovski: Servus. Cred ca primul lucru pe care vrea sa-l stie prietenii si ascultatorii vostri e cum ati hotarit sa va numiti asa cum sinteti cunoscuti, "Luna Amara"?

Mihnea Blidariu: Servus. Aveam un nume in engleza inainte, "Tanagra Noise". Managerul nostru, Richard Constantinidi, a insistat sa-l schimbam cu unul in romana si, dupa lungi si chinuitoare nopti de nesomn, am ajuns la "Luna Amara". De ce? Pentru ca luna e singura ce lumineaza bezna in care romanii merg cu spatele, si pentru ca ai o senzatie amara cind ii vezi.
Sorin Morariu: Eu am venit mai tirziu in trupa, dar, din cite stiu eu, totul a pornit de la filmul lui Polanski, "Luni de fiere". Asta dupa ce prima denumire a trupei, "Tanagra Noise", era mai greu de retinut si poate prea dark :))))

Cum v-ati intilnit si cum va simtiti, in componenta actuala, adica Mihnea Blidariu (trompeta,vo,ch), Petru Gavrila (ch), Sorin Morariu (bass), Nick Fagadar (voce, chitara), Razvan Ristea (tobe); manager: Richard Constantinidi?

Mihnea: Ne-am intilnit ca toata lumea: adica intimplator. (Sau nu?).
Sorin: Eu am fost cooptat in trupa dupa plecarea din trupa a fostului basist, in octombrie 2001, imediat dupa concertul Iris, la care eu am cintat cu fosta mea trupa: "Access". Pe baieti ii stiam mai putin, dar m-a onorat propunerea lor, "Luna Amara" fiind una din putinele trupe clujene care imi placea.

- Desi inca n-ati scos un album, sinteti foarte populari in Cluj ("oras pierdut in fum - mai bine nicicum!" - citat), unde, pina una-alta, v-ati cam stabilit cu traiul, ca sa zic asa, si destul de cunoscuti, mai ales printre tineri, in celelalte orase mari. De fapt, mai intii v-as intreba cum de inca n-ati scos nici un album, doar cintece aveti de vreo doua-trei?

Mihnea: Suntem prea sinceri si prea seriosi in mesajul nostru pentru a fi considerati entertaiment. Asa ca, pentru casele de discuri, nu suntem vandabili. Nu poti vinde adevar in Romania.
Sorin: Problema se pune la nivelul caselor de discuri: cele care erau interesate de noi nu ne conveneau noua, iar cele spre care tindem noi nu prea agreeaza rockul. Sad but true.

- Cit de importante sint, pentru voi, textele?

Mihnea: Exprima ceea ce noi suntem, simtim si traim. Atit. Restul... ascultati-le, cititi-le.
Sorin: Eu nu ma ocup de texte, dar ce pot sa spun e ca ma bucur ca Mihnea si Nick isi iau in serios treaba si compun versuri care ies din sablonul uzat al majoritatii trupelor si mai ales pentru ca versurile au o nota personala si, de ce nu, valoare literara.

- Cum lucrati la piese de obicei cine si cum face versurile, cine - muzica? In legatura cu poezia, "Luna Amara", adica Mihnea Blidariu si Nick Fagadar, au publicat, in revista electronica "Tiuk!" (nr. 3), texte foarte faine. Cum pregatiti piesa si cum si unde o inregistrati? Ce reviste culturale cititi?

Mihnea: Muzica o facem toti. Textele - Nick si Mihnea. La o piesa noua nu stam foarte mult, ne simtim repede unii pe altii, si daca ne place la toti, in 2-3 repetitii e gata. De inregistrat.... intotdeauna am considerat rockul un fenomen cultural, de aceea nu-l putem separa de celelalte fenomene culturale, de aceea am publicat in Tiuk. Citim tot ce ne pica in mina, e asa greu sa gasesti cultura autentica in zilele noastre... Tiuk, Dilema, Balkon, Plai cu boi, Luceafarul, Fracturi etc.
Sorin: Lucram mult la sala si cam fiecare are ceva de "spus". Totusi Petru, Nick si Mihnea sunt motoarele.

- Muzica voastra poate fi luata ca o muzica foarte dura, si ca imagine, si ca mesaj. Ce intimplari haioase vi s-au intimplat la concerte? Dar in afara concertelor?

Mihnea: S-a intimplat sa cintam foarte aproape de public si la un moment dat sa ne trezim in public, pur si simplu. Mihnea mai sare in public, dar i s-a intimplat sa dea si cu capul de ciment. Ni s-au rupt corzi in concerte, si ne uitam buimaci unii la altii, noroc cu Petru, ca el are experienta. La Blaj am "atacat verbal" PSD-ul si guvernul, iar in public se aflau reprezentanti de seama ai acestora. Odata l-am pierdut pe Petru, la Buzau; la Oradea Nick a pierdut trenul, chestii din astea...
Sorin: Ar trebui scrisa o carte despre asta. Cea mai haioasa intimplare a fost la Buzau. Doar atit pot sa spun...

- Ati realizat un videoclip, la piesa "Gri Dorian", care se pare ca nu prea a trecut cenzura…

Mihnea: Adica? A trecut-o cu bine, si acum il puteti vedea pe MTV, Romania 1, B1, Tele7ABC, si in curind la emisiunile de specialitate de la Atomic!
Sorin: Ba da, a trecut-o.

- Ati cintat impreuna cu mai multe grupuri si muzicanti, "Zdob si Zdub", "Iris", "Omul cu sobolani", Ada Milea, "Vita de Vie", "Vama Veche", "Timpuri Noi" s.a. Cu cine v-a placut mai mult sa cintati, sa colaborati? Cu cine - nu chiar? (Si, se intelege, de ce?)

Mihnea: Cel mai mult... cu Zdob si Zdub - sunt profesionisti adevarati si au o energie extraordinara. Cel mai naspa a fost cu Directia 5. Pentru ca a fost ca si cum nici nu erau acolo.
Sorin: Eu nu eram in trupa, dar cred ca mi-ar fi placut sa cint cu cei de la Zdob si Zdub, pentru apropierea stilistica si pentru calitatea muzicii lor.

- Care este relatia voastra cu fanii? Cine sint fanii vostri?

Mihnea: Cu fanii e asa: noi cintam si lor le place. Unii ramin la senzatii auditive, altii trec dincolo si inteleg mesajul, starea de spirit. Fanii nostri sunt cei care asculta Luna Amara...
Sorin: Fanii nostri sunt prietenii nostri. Si asta nu e un slogan. Oricum nu-mi place termenul de fan.

- Ce fel de muzica va place sa ascultati? Din muzica romineasca?

Mihnea: Rock de toate felurile. La noi in trupa se asculta multe stiluri de rock, de la death si black pina la heavy, power, grunge, hardcore, punk, new wave, pop etc. De la noi ne plac Zdob&Zdub, Cargo, Acvila, putin Vita de Vie si... cam atit.
Sorin: Imi placea Vita de Vie, imi plac Zdob si Zdub, Kumm, Partizan, Trooper (asta asa, de smecher ce sunt).

- Am vrut sa va intreb ceva de Romania, dar mi-am amintit pe loc de ceva versuri: "Sint masochist, traiesc in Romania", "Mai bine-n Cuba, decit in Romania"… Cum vedeti viitorul Romaniei in care traiti?

Mihnea: Formula ar fi urmatoarea: Nick presedinte, Mihnea prim-ministru, Petru ministru de finante, Razvan ministrul educatiei si Sorin ministrul mediului. Pentru ca doar atunci se va putea striga: "Sunt fan guvernu'!"
Sorin: Eu sper intr-o vindecare. Sau poate sunt prea "stoned" la ora asta.

- Spuneati, intr-un interviu cu DJ Sandu, ca "sint lucruri mai importante decit fututul, soarele, marea, alcoolul si faptul ca m-a parasit gagica". Ce va pare cu adevarat important?

Mihnea: Adevarul, echilibrul interior, mindria de a fi construit ceva bun, viitorul copiilor nostri...
Sorin: Sa iti gasesti locul in lume, sa stii cine esti si ce vrei, sa fii deschis la minte ca sa-i poti intelege si pe altii, sa nu mori cu pareri de rau..

- Cum vreti sa fie "Luna Amara" peste un an-doi, ce vreti sa faceti, ce va doriti cel mai mult?

Mihnea: Noi am fost considerati mereu o trupa "pesimista", negativista si care vede doar partea rea a lucrurilor (nu ca ar fi vreuna buna...). Ne dorim sa ne cheme "soarele dulce", sa cintam despre cat de bine o ducem si sa nu vrem sa plecam din tara decit in vacante. Dar...
Sorin: Mi-ar placea sa fim o trupa mare pentru a ne putea adresa unui public mai mare care sa inceapa sa isi puna intrebari.

- Cum va par tinerii de acum, in muzica, ce literatura va place mai mult, ati remarcat pe cineva in ultima vreme? Daca, sa zicem, la un moment dat ati avea nevoie de un text, la cine ati apela?

Mihnea: Domina superficialitatea, oportunismul, smecheria, descurcareala, toate mostenite de la niste parinti pe care comunismul i-a lasat fara coloana vertebrala. In muzica, dar si in literatura, majoritatea folosesc tipare, scheme, retete de succes, pentru ca, nu-i asa, progresam prin ocolire... Da, l-am remarcat pe frate-tau, bai, de care trebuie sa fii tare mindru: Sandu e un scriitor-om, daca intelegi ce vrem sa spunem....
Sorin: Ca sa il citez pe Johnny Rooten: "everything sucks". Asta despre tineretul din zilele noastre. Cu putine exceptii sunt o turma de oi duse la muls de catre oricine are chef. Daca as avea nevoie de un text as lua o carte de poezie sau as vorbi cu Nick sau cu
Mihnea..

(noiembrie 2002, Cluj)

Interviu realizat de Mihai Vakulovski


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net