Laura Francisca MARCU

     

"Am inceput sa scriu din intimplare", interviu cu Laura Francisca MARCU

- Mihail Vakulovski: Laura, "Contrabandistii", volumul tau underground (de proza) aparut la "Tiuk" (si pe hirtie, si-n revista - www.tiuk.reea.net) a fost - pentru multa lume - cea mai mare surpriza din ultima vreme. Daca spunem ca esti de profesie econimist (la aparitia cartii - inca studenta) intrebarea cu "cum ai inceput sa scrii" e chiar necesara...

- Laura Francisca MARCU: Am inceput sa scriu din intimplare. De fapt am inceput sa povestesc ce-mi trecea prin cap intr-un moment anume. Poate daca nu m-ar fi auzit Sandu nu as fi stiut niciodata ca poate exista "Contrabandistii", sau un iepuras care sa zburde pe cimpii fara ca cineva sa-l stirneasca in vreun fel.

- Da, personajul principal al prozelor tale povesti e un iepuras. Vorba lui Mihnea: Cine e iepurasul?

- Iepurasul e cel mai comic animalut care mi-a venit in minte. Si asta datorita ochilor care i se balanganesc fara sa vrea si fara sa-i poata opri, chiar daca asta nu deranjeaza pe nimeni. E personajul care, desi te surprinde prin comportament, te apropie de lumea lui si poate te determina sa te intrebi cit de mult ii semeni.

- Deci, scrisul tau a inceput cu povestitul, ceea ce am putea spune ca se vede (mai ales acum, cind stim asta), oralitatea, lejeritatea si firescul/naturalul textelor tale fiind tot atit de importante ca si fantezia hiperrealista, sa zic asa. Dupa acel povestit ce-a urmat? Cum au ajuns aceste naratiuni pe hirtie?

- Am fost incurajata tot mai mult sa continui in acest sens, de catre Sandu bineinteles, care a scos carticica cu numele de mai sus, si pe care a promovat-o la KLU si pe muzica lui Petru Gavrila de la LUNA AMARA. Nu am crezut ca acel "firesc" poate placea, tocmai pentru ca mie mi se pare totul atit de firesc.

- Apropo de KLU, cenaclu, club, directie, rubrica on line… Cum a fost acea lectura a ta la KLU? Cum e cu debuturile astea - in cenaclu, revista, volum under?

- Cenaclul KLU e o combinatie underground intre muzica, literatura si social. Textele citite aici au aparut pe site-ul TIUK, iar unele dintre ele in colectia KLU. Este o miscare a tinerilor care revolutioneaza literatura, si care o prezinta in modul cel mai liber posibil.

- In legatura cu librtatea de exprimare - cum ti se par, dintr-o parte, revistele romanesti de cultura? Ce-ti place si ce nu-ti place la ele?

- Nu prea citesc astfel de reviste, poate tocmai pentru ca nu cred in libertatea lor de exprimare. Atunci cind citesc ceva, imi place sa citesc cu sufletul la gura, si nu sa-mi para rau ca mi-am pierdut timpul.

- Ce-ti place sa citesti?
Ce scriitori ti-au placut inainte de a scrie?
Cum iti par scriitorii tineri?
Cine dintre ei ti-e mai apropiat?
Cum iti pare viata literara?

- Imi plac cam toate genurile de literatura atita timp cit cartea pe care am inceput sa o citesc nu ma lasa sa fac altceva. In liceu imi cam placea matematica. Imi place viata lui Van Gogh din "Bucuria de a trai" de Irving Stone, imi place Urmuz, Harms, Salinger, imi plac cei de la Klu.

- Desi, iata, ai un volum foarte interesant, sustinut si admirat de multi oameni care chiar se pricep la literatura, se pare ca preferi sa stai (foarte) departe de "viata literara" si vad ca n-ai chef nici de interviuri. Sa te intreb atunci cum ti se par scriitorii ca oameni? Ce-ti place si ce nu-ti place deloc la ei?

- Depinde de fiecare scriitor. Mi se par si diferiti si asemanatori noua celorlalti. La inceput cind am avut prilejul sa intilnesc citiva dintre ei mi s-a parut ca bat cimpii intr-un fel, dar apoi m-am obisnuit. Nu-mi place atunci cind intr-un asemenea cerc se vorbste numai despre literatura, imi place modul lor liber de a fi si de a trai.

(Interviu realizat de Mihail Vakulovski, Brasov, august 2004)

 


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net