Florin BRAGHIS
 

"Stiu ca stoparea pirateriei este o lupta cu morile de vint la noi, speram, insa, ca CD-ul pe care-l vom scoate in curind va fi mai atragator decit oferta piratilor si unii vor prefera sa cumpere originalul", interviu cu Florin Braghis

Mihail Vakulovski: Florin, ai devenit cunoscut datorita ultimului vostru proiect, "Planeta Moldova" (al tau si al varului tau, scriitorul Mitos Micleusanu), un site deosebit de vizitat si citat in ultima vreme. Povesteste-ne mai intii despre tine dinainte de "Planeta Moldova": de unde esti, ce faci s.a.

Florin Braghis: Eu sunt din Chisinau, de la Riskanovka, pe urma ne-am mutat la Cecani. De la Cecani luam troleibuzul pina in centru, unde frecventam cursurile la liceul Mircea Eliade, pe care, de fapt, l-am si terminat. Intr-o zi tata mi-a adus un computer EC-1841, un tractoras sovietic cu un procesor lent ca un melc electronic curentat, dar care era o mare raritate prin casele Moldovei sovietice de atunci. Deoarece altceva nu se prea putea face la el, am inceput sa ma ocup de programare si incet, incet m-am adincit pina in inima procesorului, unde ma invatasem sa jonglez cu instructiunile, registrii si flag-urile ca cu niste mandarine de revelion. Dupa terminarea liceului am intrat la doua facultati - cibernetica din Chisinau si ISE din Cluj-Napoca. Pina la urma am ales sa plec la Cluj-Napoca, unde speram sa-mi construiesc o cariera de economist stralucit. Stralucirea, insa, avea sa paleasca destul de repede, cind, dupa vreo 5 vizite pe la cursuri, am inceput sa frecventez laboratorul de informatica din cadrul facultatii, de unde ieseam doar cind ma alungau asistentele de informatica cu cap de hidre si cearcane sub ochi de la cafea si tigari consumate in nestire. Peste un an mi-am cumparat computer si un cont de internet.
De atunci facultatea nu m-a mai vazut. Nu mi-a trebuit mult pina am gasit modalitatea de a sparge serverul providerului si de a sta gratuit pe internet. Peste citeva luni de izolare totala de societate am primit o vizita, pe la 11 noaptea, de la o persoana necunoscuta, care mi-a povestit despre fascinanta lume a drogurilor. Astfel, am avut o perioada in care scriam virusi in assembler, spargeam servere (fara intentia de a face vreun rau cuiva, doar din pura distractie si plictiseala) si incercam sa obtin noi varietati de droguri din diverse medicamente (pe atunci, in Romania nu exista o piata a drogurilor normala, ca si acum, cred, de altfel). Pina intr-o zi, cind, in urma experimentelor, am ajuns in spital, mai mult mort decit viu. Peste citeva luni de perfuzii mi-am revenit si am hotarit sa ma cumintesc un pic. Facultatea a fost pierduta, insa, ca printr-o minune, m-am angajat intr-o companie internationala, in Bucuresti, unde am inceput sa cistig destul de multi bani si am inceput sa ma transform intr-un trader de succes. Peste citiva ani, insa, spiritul de explorator dement a revenit, am abandonat lucrul si impreuna cu un prieten am deschis o firma de software. In scurt timp am inceput sa primim comenzi din SUA si treaba a inceput sa mearga struna. De altfel si acum lucrez acolo; in aceasta vara trebuie sa lansam un program pe care l-am dezvoltat timp de 3 ani, la care am scris peste 200,000 de rinduri de cod in C++.

Sa ne intoarcem la "Planeta Moldova". Cum a inceput, cum v-ati gindit sa faceti site-ul, care au fost primele idei, primele texte, primele scenete, primele cintece?

Intr-o buna zi, stateam, impreuna cu Mitos si Diana (prietena mea), beam un pahar de vin si ne plictiseam. Pentru a ne mai destinde putin, am hotarit sa incercam sa inregistram o veche povestire de-a lui Mitos, "Fata si Camazul". Rezultatul a fost interesant si am hotarit sa mai inregistram cite ceva. Peste o perioada ne-am dat seama ca scenetele pe care le facem sunt un punct de vedere cel putin interesant asupra realitatii din Moldova, asa ca am hotarit sa insistam in aceasta directie. Cintecele noastre (pe care le face Mitos, eu nu pot sa cint, particip doar la texte si cu idei), am incercat sa le facem ca o combinatie intre naratiunea unui personaj moldovan, care cinta pe ritmuri de trip-hop, hip-hop, thrash metal sau industrial. Intr-un fel am vrut sa apropiem publicul nostru de cultura moderna occidentala, din moment ce piata muzicala moldoveneasca este influentata aproape in totalitate de muzica ruseasca. Am vrut sa facem un experiment, o alternativa la ceea ce exista deja.

Va asteptati sa aveti asemenea audienta, caci "Planeta Moldova" este un site mai vizitat chiar si decit site-ul MTV-ului?

Nu, a fost o mare surpriza pentru noi. De fapt, noi consideram ceea ce facem destul de underground (dat fiind limbajul explicit si temele, in general, "piperate" pe care le abordam). Totusi, se pare ca multi oameni au reusit sa inteleaga "piperul" din umorul nostru si ca felul in care se exprima personajele noastre nu este altceva decit o oglindire a realitatii din Moldova. Iar numarul vizitelor nu sunt decit o statistica, nu pot sa ma pronunt in legatura cu numarul de vizitatori pe care-l are site-ul MTV, cert este ca in ultimele luni am avut peste 50,000 de vizitatori unici si serverul nostru a fost destul de ocupat.

Cum tineti legatura cu "cititorii", vizitatorii, fanii vostri? Sinteti foarte veseli si foarte tristi in acelasi timp. Vi s-au intimplat istorioare mai ciudate legate de vizitatorii vostri?

Feedback-ul cel mai mare il avem de pe forum-ul de pe site si din e-mail-urile pe care le primim. Forum-ul nostru este destul de animat, am hotarit sa le dam vizitatorilor maximum de libertate in ceea ce priveste felul in care se exprima si temele pe care le abordeaza. Pina acum au fost postate peste 11,000 de mesaje pe forum si, in general, nu am avut parte de excese sau abuzuri de libertati din partea utilizatorilor. Straniu mi se pare ca nu prea am primit feedback negativ, de citeva ori ni s-a reprosat ca nu facem o "morala a fabulei" la sfirsitul scenetelor noastre. De fapt, noi nici nu am incercat sa facem fabule. Nu suntem in stare si nici nu vrem sa incercam sa re-educam pe cineva cu scenetele noastre. Noi am incercat doar sa jucam niste cazuri ipotetice si sa le prezentam in toata "splendoarea" lor, fara rezerve sau concluzii sau lectii de moralitate. De fapt, ce am putea sa spunem in concluzie: e urit sa spui "Pizda masii" sau nu violati fete in padure ajungeti in Iad?

Eram in Chisinau si am auzit in piata centrala cintecele si scenete de pe "Planeta Moldova", se vindeau CD-uri cu voi. Stiu ca inca n-aveti un contract cu vreo casa de discuri si faceti site-ul fara vreo sustinere financiara. Faptul ca "va vindeti" fara stirea voastra te bucura sau te supara?

Sincer sa fiu, nu ma bucura faptul ca CD-urile se vind in Piata Centrala. Este, intr-un fel, logic ca scenetele noastre sa fie hazlii si pentru vizitatorii Pietii, insa, imi ramine doar sa sper ca mesajul pe care incercam sa-l transmitem va fi inteles de toti cei care-l cumpara.
Cit despre aspectul "financiar" al acestei afaceri, desigur, nu ne bucuram ca cineva profita in urma lucrului nostru fara a ne fi intrebat macar. Stiu, insa, ca stoparea pirateriei este o lupta cu morile de vint la noi in tara, deci nu prea avem ce face. Speram, insa, ca CD-ul pe care-l vom scoate in curind va fi mai atragator din punct de vedere grafic si al continutului decit oferta piratilor si unii vor prefera sa cumpere originalul.

In paralel cu "Planeta Moldova" faceti, tot impreuna cu Mitos, filme artistice de scurt metraj. Ce planuri mai aveti?

Acum suntem in faza experimentarilor. Nu prea am avut timp sa ne ocupam serios de filme in ultimul timp, dar, din ceea ce am facut pina acum, cred ca va iesi ceva interesant.
Vedem noi.

(iunie 2004, Brasov - Bucuresti)
Interviu realizat de Mihail Vakulovski


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net