Bogdan IANCU

 

 

"Sper doar sa se scrie carti pentru care sa facem foamea ca sa ni le cumparam. Si sper sa se tipareasca volume de genul asta la preturi la care sa nu fim nevoiti sa facem foamea ca sa ni le cumparam",
interviu cu Bogdan Iancu realizat de Mihail Vakulovski

Mihail Vakulovski: Bogdan, iata ca ai publicat-o si oficial pe Tina, cu numele "Fata din lift" (Editura Vinea, Bucuresti, 2003), dupa multe lecturi prin diverse cenacluri literare, dupa editarea in editia underground a lui UN Cristian, unde se numea "Tina"... De ce i-ai schimbat numele? Care au fost gindurile, judecatile tale in acest sens?

Bogdan Iancu: Cartea (carticica mai degraba) ii apartine intr-un fel si lui UN Cristian, pentru ca el a avut ideea sa o publice in editia underground. Erau texte scrise mai mult asa, ca sa ma distrez sau ca sa mi se para si mie ca scriu ca ceilalti de la cenaclu. Cum intre timp, dupa aparitia editiei underground, "Tina" s-a transformat intr-o poveste cu lifturi, mi-am zis ca nu(-mi) spune nimic un simplu nume aruncat pe o coperta.

- Tina ti-a permis sa-ti gasesti stilul si acest lucru este un lucru foarte important pentru un poet. Multi asa si nu si-l mai gasesc niciodata, scriu, scriu si tot blagieni-stanescieni-cartarescieni-eminescieni-minulescieni sint. Mi-e interesant daca dupa aceasta poveste scrisa cu oja (intr-un lift) ai mai scris ceva. Daca da - cum sint aceste texte, (ne) pregatesti o alta poveste contemporana sau ti-a ajuns Tina?

- Am mai mizgilit niste texte, da' nu le-as fi publicat, ca erau foarte slabe. Nu stiu daca o sa mai scriu ceva, m-ar tenta sa scriu carti pentru copii sau scenarii pentru filme de desene animate.

- Apropo, cum erau primele tale poezii? Cum ai inceput sa scrii? Am inteles ca pe vremea aceea in Rimnicu Vilcea, de unde esti, era o concurenta serioasa...

- Primele mele poezii erau, ca sa te citez: blagiano-stanesciano-eminesciano-minulesciene. Despre concurenta de la Vilcea nu stiu mai nimic. Asta pentru ca am participat la doua seri de lecturi, unde m-am plictisit ingrozitor. Totul e foarte provincial in "literatura" care se scrie la Rimnic si, ce e mai rau, tinde sa ramina asa. "Concurenta" despre care vorbeai se refera probabil la o concurenta intre scriitori care se plictisesc cind citesc tot ce trece de momentul Nichita Stanescu. Crezi ca sint rautacios? Rasfoieste niste reviste locale si ai sa te convingi.

- Cine sau ce te-a influentat in vreun fel in ceea ce priveste formarea ta poetica? Au avut vreun rol cenaclurile la care ai citit si ai participat, scriitori preferati, colegi?

- Ca sa fiu sincer nu cred ca m-am gindit vreodata la lucrurile astea. Cred ca in mare masura te influenteaza lecturile. Scriitori preferati: poate Cristi Popescu, Edgar Masters...

- Ai terminat nu demult si facultatea de litere, are vreo importanta facultatea in "cariera" unui scriitor? Profii? Colegii?

- Nu stiu ce sa zic. Cred ca cel mai mult am avut de cistigat de pe urma discutiilor de coridor, in pauze, si cu unii si cu ceilalti.

- Te cunosc ca pe un om plin de umor, uneori chiar mistocar (de altfel fara acest umor si o (auto)ironie sanatoasa nu cred c-ai fi putut scrie "Fata din lift"), povesteste-ne citeva faze haioase din timpul facultatii... Chestii care te-au distrat, intimplari care te-au enervat... (cu tineri scriitori?)...

- Pai sint o gramada, e greu sa fac o selectie. Poate sa-ti povestesc cum pregateam examenul de LRC cu un coleg de la camera alaturata din camin, jucind o linie de table la fiecare ora de tocit. Sau de unul dintre profii de literatura (nu dau nume) care venea sa zicem intr-o zi de iarna pe la 6 dupa-amiaza, stingea lumina din sala de curs, apoi se pieptana vreo zece minute si sufla matreata in primele rinduri de studenti. Ce ma distra? Ma distra risul lui Iulian Baicus la cenaclul lui Mircea Cartarescu...

- Dupa terminarea facultatii ai ales un master la Antropologie culturala, ci nu la literatura, cum pare firesc pentru un absolvent de filologie si pe deasupra si scriitor. De altfel, acum esti in Perugia, cum sint lifturile in Italia?

- Lifturile in Italia sint foarte largi cele din blocuri, cele din biblioteci foarte strimte... incap doua persoane. Merg incet si nu scot zgomote. Ghici unde mi-am gasit casa aici? Deasupra intrarii unui ascensor care te aduce din partea de jos a Perugiei drept in centru. De fapt sint doua ascensoare, nu unul. In fiecare dintre ele ploua. Cind nu ploua intr-unul ploua in celalalt. Incap vreo 20 de presoane. Adica poti sa vii si cu sindicatul sa dai o tura.

- Ce scriitori romani i-ai recomanda unui tinar din alta tara, de exemplu din Italia, din Perugia?

- Marin Preda, Cartarescu, Marius Ianus, Ioan Es. Pop, Radu Cosasu...

- Cum iti par revistele literare romanesti de acum? Editurile?

- Revistele mi se par foarte stufoase. Editurile... scot carti pe care nu-ti permiti sa le cumperi. Anul trecut am cumparat doar trei-patru carti.

- Daca ai fi presedinte al unei uniuni scriitoricesti sau director/redactor sef al unei reviste culturale importante ce-ai face pentru colegii tai scriitori, pentru cititori?

- Cred ca n-ar fi foarte indicat sa ajung vreodata sef de uniune scriitoriceasca sau redactor-sef de revista culturala. S-ar alege praful. Sint foarte imprastiat... Si mai e ceva, n-am colegi scriitori, pentru ca eu nu sint scriitor. Pe bune. Asa ca n-as avea cum sa fac foarte multe pentru ei. "Fata din lift" a fost doar o incercare. Cred ca am scris-o mai mult ca s-o dau prietenilor sa o citeasca. Nimic mai mult, macar pentru moment. Vreau sa continuu cu antropologia culturala.

- Ce parere ai despre literatura scrisa acum de tineri? Cine iti place mai mult? Cine dintre scriitorii in voga, mai cunoscuti nu-ti place deloc?

- Imi plac cei pe care i-am "recomandat" mai sus. Cine nu-mi place deloc dintre cei care fac (intr-o oarecare masura si in anumite cercuri) voga acum? Virgil Banescu. Il consider un poet mediocru. L-am auzit de vreo doua ori la cenaclul "Litere" prin 2002 si-mi venea sa ies din sala de ris. E un fel de stanesciano-balgiano-etc. Punct.

- Cum crezi ca va evolua-involua literatura romana?

- N-am nici cea mai vaga idee. Sper doar sa se scrie carti pentru care sa facem foamea ca sa ni le cumparam. Si sper sa se tipareasca volume de genul asta la preturi la care sa nu fim nevoiti sa facem foamea ca sa ni le cumparam.

(februarie 2004, Brasov - Perugia)

 

 

 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net