Dan Lungu

Turist in Transnistria

 

Transnistria - la umbra statuilor lui Lenin
Transnistria - rezervatia de comunism

Mai sint citeva minute pina la vama. Atmosfera din masina s-a tensionat brusc, toti tac. Radioul cinta in continuare, in ruseste. Melodia e frantuzeasca. Stepan e aproape sigur ca nu ne vor controla actele, caci masina sa are numar de Transnistria, adica de Republica Moldoveneasca Nistreana, cum se spune oficial. Daca ne controleaza si vad ca sintem romani, e foarte posibil sa ne intoarca din drum. Au mai fost cazuri. Au intors autocare intregi care mergeau spre Manastirea Noul Neamt. Asta pentru ca nici in Romania nu sint primite automobilele nistrene. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, cum s-ar spune. Se zareste Vama. Inima s-a facut cit un virf de ac. Stepan conduce calm, ocoleste obstacolele de piatra puse tocmai pentru a nu intra in linie dreapta cu viteza. Soldatii, cu arme in spate, controleaza un autobuz tras pe dreapta. De-o parte si de alta, din camuflaj, ies tevile a doua tanchete. Cladirea propriu zisa a Vamii e o cascarabeta varuita crem, nu mai mare decat un W.C. public. Stepan saluta vamesii cu o inclinare a capului si trece mai departe. Tacerea continua, dar inimile isi recapata proportiile normale. Ba chiar incep sa bata. Blocurile din Tighina cresc cu repeziciune, ca intr-un film documentar. "Se vede Benderul", zice Stepan, folosind noul nume al orasului. Blocuri muncitoresti, lipite unele de altele, in siruri nesfirsite. Un siloz pentru cereale le concureaza cu succes. Cu toate acestea, e un oras foarte verde, iar soarele de vara si apa molcoma a Nistrului ii dau un aer duminical. Masina incetineste in graba, facindu-ne sa bijbiim dupa un punct de sprijin. Dupa curba, un filtru militar instalat in capul podului peste Nistru. "Ce se intimpla?" intreaba cineva. Vocea ii tradeaza panica. Nimeni nu raspunde. Un militar scruteaza cu atentie fiecare masina. Din cind in cind opreste cite una. Din fericire, nu pe a noastra. De pe pod, privelistea larga a apei umple ochiul. In departare, de un nor vinetiu atirna fringhii de ploaie. Benderul - intra in vorba Vitalie- chiar daca e dupa vama, e jumatate al Moldovei, jumatate al republicii-fantoma. Ordinea e asigurata si de politia moldoveneasca si de militia nistreana. "De aceea umbla si leii moldovenesti si rublele". In rest, e interzis sa folosesti leul moldovenesc sau sa-l schimbi. Pentru asa ceva poti fi arestat. Noroc ca vinzatorii mai accepta, pe furis, plata in lei moldovenesti pentru ca sint mai siguri decit cupoanele lor.
Pe dreapta, cu portiera deschisa, o masina a Militiei rutiere. Pe sub portiera se prelungeste o pereche de picioare feminine. O tinara in fusta mini, cu tricou bine mulat si cu chipiu pe cap se ridica si ride spre noi. Pune miinile in solduri si face o pirueta. Are parul lung, pina mai jos de omoplati. Dupa ce trecem ne face bucuroasa din mina. "Militienii si cadrele armatei au mare succes la fete, comenteaza Stepan, chiar daca rid de ei pe la spate; le place ca au chipiuri si leafa buna". "Aici sint sapte femei la un barbat, completaza Vitalie, e criza mare, tinerele se dau pina si la calugarii de la Manastire. Se spune ca le fac avansuri nerusinate la spovedanie, iar mai zilele trecute au fost alungate vreo trei stricate care stateau goale golute la soare sub zidurile sfantului lacas". "Cit a sezut aici armata a 14-a, a mai fost cum a mai fost..." zice Stepan mucalit.

Lenin dadea zaharul copiilor
La intrarea in Tiraspol flutura biruitor steagul fostei RSSM, sub care se incruciseaza frateste secera si ciocanul, facute din piatra, de dimensiuni sovietice. Pe un suport imens de tabla este scris "55 de ani, 1944 - 1999". Inaintam pe strada Vladimir Ilici Lenin. Din douazeci in douazeci de metri la chioscuri galbene, de tabla, se vinde cvas. In fata Parlamentului, pe un piedestal supraponderal, Lenin vegheaza la soarta fiecaruia, cu o mina aratind discret spre viitorul luminos. Totul este din marmura roz. Replici de diferite marimi si din materiale mai mult sau mai putin pretioase pot fi intilnite pretutindeni: in parcuri, ronduri, in fata caminelor culturale etc. Iubitorii reprezentarilor bidimensionale -in mozaic sau desen- nu vor fi nici ei dezamagiti. Lenin e ubicuu. Cu surisul lui blind, poate fi intilnit pe strazi, in mintea si memoria oamenilor.
"Da, a fost copil si Lenin
Da, a fost si el scolar
Si in geanta sa pe vremuri
A purtat abecedar.

A rostit cuvintul mama
Si cu drag l-a repetat
Iar din mijlocul padurii
Mamei flori i-a adunat."
Vitalie isi aminteste perfect poezia, a recitat-o de zeci de ori. Stepan il aproba, buzele lui se misca recitind fara glas, odata cu ale lui vitalie. Li se spunea, pe vremuri, cind aveau si ei abecedar, ca Lenin a fost un copil foarte cuminte si ascultator. O singura data a spart din greseala o vaza, dar s-a dus imediat si i-a spus mamei ce boacana a facut. Fiindca a recunoscut-o singur, a fost iertat. Vladimir Ilici tinea foarte mult la mama lui, de accea ii culegea floricele. Vladimir Ilici tinea foarte mult si la carti. Cind venea odata de la biblioteca l-au atacat niste giste. Atunci el s-a lasat pe genunchi si pe coate si a ascuns cartile sub haina ca sa nu le strice gistele. Cind l-a vazut mama sa ce haine murdare avea, l-a certat. Apoi cind i-a spus cum a murdarit imbracamintea, mamei i-a parut tare rau ca l-a certat.
"Un ceai si o coaja de piine
Ruga sa-i aduca grabit
La masa intre carti adincit
Sta Lenin cu gindul la tine".
Tovarasul Lenin bea ceaiul neindulcit, caci dadea zaharul copiilor. Da, el tinea foarte mult la copii. Tot ce primea - un mar, un biscuite, un cartof - el trimitea copiilor. "Circula si un banc, zice Stepan. Cica odata oamenii muncii i-au adus mai multi pesti. El i-a primit, a luat unul si l-a mirosit; fiindca nu mirosea bine, a strimbat din nas si a spus: dati-l copiilor!"
Trecem pe linga sediul armatei a 14-a. Pe poarta e desenat un ostas cu ochii dirzi, cu arma in brate, scaldat in lumina rosie a stelei calauzitoare. Cladirile - asemanatoare unor camine de nefamilisti - sint in cea mai mare parte parasite. Geamurile prafuite si pe alocuri sparte par cei o mie de ochi ai unui monstru cu mintea incetosata. A mai ramas o mica parte a trupelor care si-a facut un post de televiziune. Astfel locuitorii Tiraspolului pot urmari cintece patriotice, aniversari ale comandantilor, interviuri cu simpli soldati sau reportaje despre cum petrec acestia timpul liber. Totodata, ei mai pot urmari posturile rusesti de televiziune, pe cel al Republicii Moldova, postul lor "national", iar dintre cele occidentale doar MTv, Cartoon Network si Discovery. Ziarele nu se citesc foarte mult fiindca sint cam scumpe, mai ales pentru locuitorii de la sate. Se asculta radio-ul. In ultima vreme, povesteste Stepan, mass-media a fost plina de ororile razboiului din Kosovo si, mai ales, de atrocitatile pe care le-au comis albanezii asupra sirbilor. Iar o stire a intors pe dos toti transnistrenii: presedintele Smirnov a declarat ca a primit o scrisoare din partea lui Bill Clinton in care acesta ameninta ca urmatorul razboi il va declansa in R. M. Nistreana. Poporul sa se pregateasca de lupta. "La voi ce s-a auzit?" intreaba Stepan.

Nu mai exista comunisti ca pe vremuri
Afara ploua subtire. Nu inteleg o boaba, toate inscriptiile sint cu litere chirilice. Doar cifrele si citeva reclame occidentale la tigari, racoritoare sau guma de mestecat imi dau senzatia de ceva cunoscut. La tot pasul vezi uniforme de armata sau militie. O singura reclama mare: Sheriff. Un tinar pedaleaza puternic intinzind miinile in laterala si fata in sus, spre ploaie. El si ea cinta cu voce tare intr-un parculet salbaticit. Masini vechi - Pobeda, Volga - de 30-40 de ani, cit niste dinozauri se amesteca cu luxoase masini occidentale. Stepan povesteste ca multi o duc greu, dar e ceva mai bine decit in Moldova. Pensiile intirzie doar o luna-doua, nu sase luni, un an sau doi ani. Ele sint mici, de 10 dolari, dar vin aproximativ la timp. Se spune ca pensiile sint platite de rusi, tocmai pentru ca batrinii - mai ales cei de la sat - sa o duca mai bine bine decit cei de peste Nistru. Asa se face ca doua sate, Kopenka si Varnita, aflate acum pe teritoriul Republicii Moldova ar vrea sa intre in Transnistria. Aici piinea e ieftina, 1 leu moldovenesc kilogramul. Cu pretul a doua piini poti cumpara o sticla de vodca. Cu aceiasi bani poti cumpara un bilet de tramvai, dar multi prefera sa bea o vodca si sa mearga pe jos. Cel mai mult beau tinerii, care sint dezamagiti si dezorientati. Nimic din ceea ce e in jur nu seamana cu viitorul luminos din manualele scolare. Ei nu cred in Lenin. Nu cred, dar gindirea lor nu se poate debarasa de el. Toate simbolurile comunismului sint pastrate intacte de catre puterea politica, dar oamenii nu mai cred in ele. Putini sint cei care cred ca se va mai intoarce comunistii si le vor face dreptate. Majoritatea nici macar la atit nu mai poate visa. Apoi, chiar daca ar reveni comunismul, azi nu mai exista comunisti ca pe vremuri, comunisti adevarati. Toti sint niste lichele, umbla numai dupa interesul lor. Politica este comunista, dar relatiile economice sint cele ale capitalismului salbatic.
Asa aflam ca firma Sheriff este cea mai mare din Transnistria. Ea e in strinsa relatie cu virfurile puterii politice. Se ocupa de import-export, Peco si Telecom. E initiata de Asociatia fostilor militieni pe vremea cind fiul lui Smirnov era seful militiei din Tiraspol. Dupa aceea el a ajuns seful vamii, facilitind relatiile comerciale cu exteriorul. Pentru petrol si telefonie detine monopolul, iar pentru comert, spune Stepan, e scutita de impozite. E o fabrica de facut bani pentru nomenclatura. Dolarul circula mai ceva decit rubla, totul se plateste in dolari. "Poate ca v-ar trebui niste legi mai bune...", ii spun. "Legi avem, dreptate nu-i! De la locurile pentru facultate si pina la scaparea din puscarie, totul se plateste in dolari. Daca s-ar scula Lenin din spirt ar muri pe loc a doua oara sa vada ce-a ajuns rubla", raspunde Vitalie. Apoi ma invita sa privesc cu atentie o bancnota de zece mii. Pe o parte avem chipul lui Suvorov, imprimat 10 000 si ceva hasurat. Pe cealalta parte avem o cladire sovietica si imprimata cifra 1. Din cauza inflatiei si pentru a face economie de hirtie doar s-a adaugat pe una dintre fete patru zero-uri . Acelasi tratament a suferit si bancnota de 100, care a devenit 100 000 si, straniu, are chipul aceluiasi Suvorov.

Tancuri si pantaloni de trening
Inainte de a merge la Larisa Ignatievna, profesoara la Universitatea din Tiraspol, trecem sa vedem tancul. Inainte cu 10 ani nu exista oras sovietic care sa nu aiba drept monument unul sau mai multe tancuri. Daca in alte localitati ele au disparut, la Tiraspol, numit si orasul comunistilor, el inca se mai gaseste vopsit frumos, pe un piedestal. El incita imaginatia copiilor, atrage privirea turistilor si, deja ca o traditie, e folosit ca moment solemn in celebrarea casatoriilor. Nu exista nunta respectabila care in itinerariul tinerilor insuratei sa nu prevada si o fotografie in fata tancului. Cind aparatul face clic, toata lumea aplauda.
Cind era elev, Vitalie desena zilnic tancuri. Ca toti colegii sai, ultimele pagini ale caietelor le umplea cu tancuri. Ele simbolozau marea forta a Uniunii Sovietice si ii crestea inima de mindrie. El visa, ca orice copil de virsta lui, sa se distinga in lupta impotriva occidentalilor, mai ales impotriva nemtilor si americanilor. De aceea se pregatea continuu. Facea sport, se calea cu fiecare ocazie. Toti colegii lui faceau sport: cros, haltere, lupte, inot, orice. Se spala cu apa rece si sarea de la inaltime din copaci, sa se antreneze Ca sa verifice daca un prieten e pregatit pentru fapte eroice l-a impins intr-o tufa inalta de urzici batrine. In minte avea metoda lui: cu o caramida legata cu sfoara omora nemti lovindu-i, de undeva de sus, drept in crestetul capului. Cu grenadele luate de la cei morti va captura un tanc. Cu tancul va ajunge in Germania, unde, la o berarie, il va prinde pe Hitler. De fiecare data cind facea fotografii la tanc se gindea la acest lucru. Asa ca si-a amintit si acum.
Ploaia a stat. Ne indreptam spre Larisa Ignatievna. Devin atent si imi dau seama ca intilnesc multe persoane, de diferite virste, imbracate cu pantalon de trening. Pe drum Stepan confirma aceasta ostentativa educatie sportiva. In fosta URSS era politica de stat. Chiar dintre calugarii de la Noul Neamt multi au fost sportivi: boxeri, halterofili, parasutisti, fotbalisti etc. I-a povestit un prieten care a pictat Soborul si care a fost facut "ghiocel" la Moscova. "Cum adica ghiocel?", il intreb. "Adica a fost omorit si ascuns in zapada de un ucigas profesionist. Astfel cadavrul a fost gasit abia primavara. Fiindca sint destul de multe asemenea descoperiri, lumea spune ca rasar ca ghioceii". Am ajuns.


Elevii raspund in romaneste doar la ora
Larisa Ignatievna e o femeie trupesa, cu parul oxigenat si de o jovialitate molipsitoare. Desi e "moldovanca", pentru a razbate mai usor in viata, parintii i-au pus nume rusesc si au dat-o la scoala rusesca. Apoi s-a casatorit cu un rus. Ne serveste cu ness si ceai Lipton. Are doi copii care vorbesc mai bine rusa decit romana "Ca nu i-am invatat pe rusi sa vorbeasca moldoveneste, e vina noastra", marturiseste ea. "Daca eram zece romani si un rus, apoi vorbeam ruseste cu totii", isi aminteste Stepan. "Moldovani plouati", conchide Vitalie.
Prin natura functiei , ea merge destul de des in inspectie prin sate. Taranii regreta comunismul, multi cred ca ceea ce e bun acum e ramas de pe vremuri. Chiar si ea pe atunci o ducea mai bine: nu-si punea problema mincarii. Ba ii ramineau si bani pentru un parfum frantuzesc. Exista scoli unde copii au fost facuti din nou pionieri. Cel mai greu se descurca cu cravatele, nu prea se mai gasesc. In Transnistria, fata de Moldova, colhozurile au fost pastrate. Dar nu mai au nici pe departe aceeasi eficienta. E adevarat ca inainte se fura mai mult de la colhoz, dar acum nici de furat nu mai este ce. O cunostinta de-a Larisei Ignatievna, care munceste la colhoz, n-a primit decit de Anul Nou 25 kg de faina si 5 kg de peste congelat la Paste. Dar chiar si pentru atit a spus "Spasiba lui Dumnezeu!", in alte sate nu s-a primit nimic. In schimb, se bea foarte mult. Din constructiile neterminate de dinainte de '90 au fost furate caloriferele si transformate in instalatii de distilatie. Alcoolul le face viata mai frumoasa, dupa cum e si vorba proverbului rusesc: nu exista femeie urita, vodca-i putina. Asa e si cu viata. Majoritatea taranilor traieste din "cresterea legumelor si fructelor", iar orasenii mai ales din specula, cumparind de aici si vinzind dincolo. Unii mai pescuiesc pe Nistru cu grenade ramase din razboi. Nu intotdeauna acest fel de pascuit are succes, fiindca pestele iese la suprafata abia peste 1 km si jumatate de la locul exploziei, iar oamenii din sate cum aud o bubuitura, ies cu barca pe Nistru. Daca nu esti destul de rapid, nu te alegi cu nimic. "Pe vremea razboiului, cu o balerca de vin cumparai un Kalasnikov", intervine Stepan.
Rog profesoara sa-mi povesteasca despre inspectiile sale. In primul rind, spune ea, e o criza grozava de invatatori. In timpul comunismului transnistrenii traiau foarte bine din comertul de fructe la Odessa si Moscova, de aceea nu-si dadeau copii la scoli. Moldova, mai saraca, aprecia altfel leafa de la stat, asa ca acum au destui invatatori si profesori. In Transnistria predau multe tinere fara cine stie ce scoala sau invatatoare de peste 70 de ani care nici nu pot sa pronunte "auxiliar", caci pina acum se spunea "verb ajutator". Vorba uneia dintre ele: si gramatica e mai grea acum. Copii care vor sa invete carte merg la scolile rusesti din Moldova, mai ales cind sint aproape.
In scolile romanesti din "republica fantoma" se invata in continuare cu litere chirilice. Cind era vorba sa se introduca grafia latina si la ei, rusii s-au indignat: "ce sa spun, dupa ce ca-s asa de prosti, moldovenilor le mai trebuie sa invete si latina!" Credeau ca vor sa introduca limba latina. Acum in unele orare e introdusa limba romana. Elevii raspund romaneste doar la ora, in pauza, intre ei, vorbesc ruseste. Alta problema mare e lipsa manualelor. La multe scoli se invata de pe aceleasi manuale comuniste, altele au carti din Moldova sau Romania. Numai ca aici e o incurcatura, acestea sint cu grafie latina, lucru interzis oficial. De aceea invatatorii "traduc" printre rinduri, de mina, "latinita" in "chirilita" pentru a ramine in cadrul legii. Pina si franceza la unele scoli se face cu alfabet chirilic.
De altfel, e o criza generala de manuale. Ea insasi a fost solicitata sa faca un manual de istorie, desi nu e specialitatea ei. Gindindu-se la bani, a acceptat. Insa cind i s-a spus ca trebuie sa inceapa cu: "acum trei sute de ani pe aceste locuri cit vezi cu ochii erau numai si numai ghetari", a renuntat.
S-a facut tirziu. "Alo, Dana? Am ajuns cu bine la Tiraspol, totul e in regula. Ai grija de Ilinca, eu ma intorc cit de repede pot. Aici am gasit multi oameni draguti, ma simt minunat. Daca vrei, ti-l dau si pe Ilascu la telefon.", le relatez o convorbire imaginara cu sotia mea.
Stepan, Vitalie si Larisa Ignatievna privesc in pamint, nici in gluma nu vor sa discute pe acest subiect.
Incurcat, sorbesc din ceai. E Lipton veritabil.

 


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net