Cosima DUMITRIU

DEX vs. carte de bucate
(sau cum pui apa la florile de plastic si bagi masina de calcat in frigider)

Dimensiunea kitch a mitului Che Guevara

Cuba: populatie - 10.240.000
suprafata - 114.524 km?
capitala - Havana
Ernesto Guevara: comandantul coloanei revolutionare "Ciro Redondo", condusa din Sierra Maestra pana in provincia Las Villas, imputernicit prin ordinul militar al lui Fidel Castro, din 21 august 1958. Medic. Revolutionar de profesie.
Din jurnalul lui Che: "Ii vad franti, pare ca nu mai au viata decat in ochii cufundati in orbite. Merg alaturi de ei si imi vine sa-mi deschid vinele ca sa le ofer ceva cald. N-au dormit si n-au mancat de trei zile."
Fidel Castro, intr-un discurs despre Che, dupa moartea sa (1967): "Daca vrem sa exprimam cum am dori sa fie barbatii in viitor, trebuie sa spunem: ii vrem sa fie ca Che. Daca vrem sa exprimam cum am dori sa ne fie educati copiii, trebuie sa spunem, fara urma de indoiala: ii vrem educati in spiritul lui Che".

Sambata seara, club Twice, Bucuresti. Centrul capitalei. Lume buna, mese rezervate pentru vedete si case de discuri, fere mirosind a D&G si baieti mirosind fete, animatoare platite bine probabil sa asude cand iti comanzi bautura la bar printre picioarele lor, arabi, francezi, australieni, baietii lu? tata care ce smecher e el; banal.
Ma asez la o masa inca libera, obtinuta cu greu de un prieten, care are un prieten, care cunoaste un prieten a cuiva din stuff-ul clubului, iar mai tarziu aflu ca va mai fi un grup la fel de "prietenos" ca al nostru, cu care va trebui sa impartim spatiul. Dar ce mai conteaza, lumea se simte bine, nu e loc de mofturi, muzica urla, baietii se unduiesc mai ceva ca fetele, 50 Cent is in da house.
La un moment dat, un "frate, stau si io de vorba un pic cu fetele" vine de undeva de foarte aproape. Blond spalacit, tuns 1, ochi tulburi, sapca, si am revelatia ca "fetele" eram eu, ca manca-ti-as ce sexy esti, ca de fapt lumea nu mai e cum era, toti au numai basini in cap, ca daca nu le iei cu mertzanu? d-acasa nu-si dau nici mucii pe tine, zdrentele dreacu?, ca sughita daca n-o sug in SLK, ca stiu io ca toate este pe interes, asa-i papusa? "Femeile e curve, barbatii e porci, rara avis, perpetuum mobile si in vino vetitas", conchid. "Sunt curve, femeile sunt curve, barbatii sunt porci, manelista mica", tine sa sublinieze bad boy bad boy, whatcha gonna do, zambind plin de sarm, in timp ce-i mai crescuse o ranza.
Aflu ca doar ce a terminat liceul la seral, e bucatar la un restaurant pe Victoriei, bineanteles manca-ti-as, ca a fost si mecanic vreo 2 luni da? nu i-a placut, are 24 de ani si vrea o relatie bazata pe sinceritate si respect reciproc. Ii urez noroc si-un praz verde in cautarea fericirii supreme, dau pe gat suta de gin si ma indrept incet, serpuitor, spre iesire. In acorduri de "yo sexy lady", un Che Guevara portocaliu imi face cu ochiul de pe tricoul exagerat de mulat si de transpirat al baietasului plecat printre mese, probabil in quest-ul sau nocturn spre mecca feminina, care nu e curve, nu vrea SLK si nu sughita daca n-o suge in mertzan.
In drum spre casa, mai mult ca sigur din cauza ierbii afgane care se gaseste din ce in ce mai greu, ma gandesc ca cei care vor sa fie parinti, cei care voteaza constitutia si cei care poarta numele lui Che pe tricouri, sepci si brelocuri, ar trebui mai intai sa dea frumos un examen, spre as dovedi competenta in cele solicitate.
?Viva la revolucion!

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net