Liviu Ioan Stoiciu

Antiteze

 

Intre "noul romantism" si "orientalizarea poeziei", la noi

Literatura ramane o provocare - si pentru cel ce o scrie si pentru cel ce o citeste. Cea mai buna dovada e continuitatea, faptul ca mereu noii veniti la masa de scris si de citit s-au lasat provocati si au simtit nevoia sa se "salvgardeze" pe seama literaturii romane...
Voi insista pe fenomenul provocarii literaturii la noii veniti, fiind semnificativa reactia lor naturala. Fara sa constientizeze aventura in care intra (si cu atat mai putin pretul platit), noii veniti scriu fara sa se intrebe daca are vreun rost demersul lor, daca merita efortul, daca fac evaziune estetica sau daca pur si simplu scriu in zadar, avand exemplul inaintasilor care au esuat, ignorand acuzatiile de lipsa de pragmatism (intr-o lume a culturii de consum) sau de... retardare, Doamne fereste (ca in loc sa stea in fata televizorului de dimineata pana noaptea tarziu si sa sprijine peretii discotecilor si sexy-cluburilor, pierd vremea la masa de scris, unde incearca sa se inteleaga pe sine, sa se re-cunoasca).
Suntem in pragul schimbarii paradigmei poetice (sa raman doar la poezie, in demonstratia de aici), o data cu intrarea in acest mileniu III si secol 21? Noii veniti nu mai tin cont de mentalitatea poetilor consacrati? Asa cum am atras atentia cu mai multi ani in urma (la o emisiune a lui N. Manolescu la PRO TV), a venit de la sine vremea noului romantism. Era normal ca postmodernitatea, atata cat s-a facut ea simtita in Romania, sa puna intre paranteze rigoarea creatorului la masa de scris si exploatarea marilor teme, obsedante in secolul trecut... Relaxarea nu naste monstri, ea da staif mediocritatii. Vrand-nevrand, ne-am trezit cu o explozie de visceralitate, de emotii si sentimente neprelucrate, primitive, in poezia noilor veniti (necopti, debutati editorial de la 14 ani, cel mai tarziu la 21 de ani), care nu s-au transformat in idei. Poezia minora are sens, a sosit pe aripile acestor vremuri dominate de subcultura, violenta de limbaj, libertinism prost inteles. Bagati in seama cu iritare de poetii consacrati (care, de altfel, i-a debutat si editorial pe noii veniti), noii veniti au dat cu tifla, ca nu-i intereseaza nici biblioteca, nici ce au scris macar optzecistii. Buricul pamantului e in noii veniti si gata. Nu e nimic nou. Dintr-odata, provocarea literaturii a transformat noii veniti in provocatori - nu le pasa daca nu sunt acceptati asa cum sunt, se citesc in cel mai bun caz ei intre ei, lingusindu-se reciproc. Prin noii veniti dispare complexul modelului estetic in poezie, validat dupa criterii impuse inclusiv din bun simt de mersul istoriei poeziei romanesti. Acum conteaza ca eu, noul venit, pot sa provoc la randul meu cititorul, cu orice pret, agresandu-l, important e sa atrag atentia si sa aud "Ce misto i-a pus-o ala in versuri".
A tot facut valuri o lozinca la zi, la noi, dupa Revolutie: "Inteligenta artistica a distrus romantismul". Urmarea? Intuitiv, noii veniti au luat masuri, avand la indemana visceralitatea care te tulbura, trebuie doar sa o exhibi. A exprima brutal emotiile, evenimentele interioare personale, intime, batand campii cu "senzatiile mele"... Nu mai conteaza raportarea la celalalt, ci numai ce mi se intampla mie, nu se mai generalizeaza nimic, eu nu reprezint "conditia umana"... Conteaza universul meu existential, biografia mea. Optzecistii au epuizat cu sensibilitatea lor aceasta tema a "reumanizarii poeziei". Ignoranti, cititi doar prin grila "urechista", noii veniti au impresia ca ei sunt primii care descopera aceasta teorie a chibritului, a "autenticitatii", a "existentialului", exploatand doar emotiile si sentimentele (de vina e si critica oficiala centrala, care a mizat doar pe poetii tehnicisti-formalisti-textualisti ai optzecismului, marginalizand "existentialistii"). Optzecistii au dat tonul... De fapt, o data cu ingroparea postmodernismului de catre poetii optzecisti existentialisti-autentici, a inceput noul romantism in poezia de la noi - e de asteptat ca noii veniti sa-l ridice pe cele mai inalte culmi. Sa speram ca nu va disparea in derizoriu poezia scrisa in limba romana pe mana lor.
Sa nu ma lungesc, vreau sa mai trag un fel de semnal de alarma (de genul celui spiritual, care anunta o boala trupeasca). L-am subliniat si la Colocviile de poezie de la Piatra Neamt (ajunse agonice, la a 20-a editie). Un semnal de alarma asupra faptului ca, asemenea societatii romanesti postcomuniste, prin poezia noilor veniti, poezia noastra se orientalizeaza. E si asta o provocare, nefericita, dar tot o provocare naturala... O fi si o reactie subconstienta la modelul optzecist, model indatorat bibliotecii si spiritului critic occidental. Ce vreau sa spun? Noii veniti se bazeaza pe intuitie, dupa model oriental, excluzand spiritul critic, referintele culturale si asimilarea particulara la masa de citit.
Poezia romana se orientalizeaza prin poezia noilor veniti. Sunt in voga manelele orientalizate, romanul in secret nu vrea sa auda de modelul occidental cultivat. Personal, cand aud manele (care-mi intorc stomacul, sa fiu iertat), imi amintesc de atotprezenta visceralitatii in poezia noilor veniti... Incotro, fratilor? Noii veniti au un alt fel de raportare la realitate, concentrati cum sunt doar pe propriul sine exclusivist, mare si tare. Nu conteaza ca se rateaza la masa de scris, ca-si taie singur craca de sub picioare mizand doar pe intuitia orientala, fara spirit critic. E convins ca el reda realitatea asa cum e, cu obscenitatile de rigoare si lipsa de perspectiva, e obsedat de succes de public. Nu are importanta ca un critic lucid ar putea sa nu dea doi bani pe "subprodusul" noului venit in poezie... Noii veniti nu rezoneaza decat la ei insisi. Iar nevoia fatala de simplificare a discursului lor, iluzionandu-se ca asa castiga publicul, e irepresibila... Ei se vad in mari piete citind, sau la televiziune, la ore de varf, aclamati si transformati in vedete. O naivitate pe care o va plati scump istoria poeziei romane... Acum, valoarea scriiturii are pretentia de a include si valoarea comunicarii, teoretizata dupa Revolutie in tot felul de facultati fara Dumnezeu.
Voi reveni cu alta ocazie asupra "noului romantism" si a "orientalizarii poeziei scrise in limba romana". Inchei, recunoscand ca, aici, am dorit sa provoc "mintea de pe urma a poetului", vechi sau nou, fiind constient ca n-am reusit decat sa-mi dau de gol niste temeri.

22 noiembrie 2003. Bucuresti

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net