CUM A FOST ULTIMA DATA?

Angela Marinescu, Liana Ceterchi, Vasile Baghiu, Orlando Balas, Razvan Tupa, Mihnea Blidariu, Vlad Nanca, Denisa Mirena Piscu, Marius Ianus, Zvera Ion, Florin Lazarescu, Pavel Paduraru, Bogdan Ciubuc, Romulus Bucur

Angela Marinescu
Asta da intrebare. Ultima data a fost cam ca si prima data si din ce in ce mai bine si mai adinc.

 

Liana Ceterchi
Timpul face ca amintirile sa devina frumoase!

 


Vasile Baghiu
Cum a fost ultima oara?
Ultima oara cand am scris un poem a fost toamna trecuta, in casa lui Heinrich Böll din Langenbroich. Era spre sfirsitul sederii mele acolo, iar peisajul de toamna din jur, vantul rece, condensul aparut pe ferestrele vecinilor mei (cuplul indo-pakistanez, Sarita si Aftab, care aveau acum un copil pentru care trebuia sa fie in casa caldura mai multa), carbunii stinsi din caminul verandei casei, camin pe care aveam sa nu-l mai vad inca un an (pe atunci credeam ca va fi pentru totdeauna), caii vecinului nostru lasati slobozi prin livada, in fine, bagajele mele deja pregatite pentru plecare, toate m-au intristat, iar eu cand sunt trist ma gandesc la poezie. Asa sunt eu, mai pacatos, ma gandesc la poezie. Ce sa fac? Nu ma pot schimba. Ma gandesc la poezie pur si simplu ca la ceva pentru care merita sa traiesti. Asa ca atunci am scris pe genunchi ultimul poem. Sper ca nu va fi si cel din urma, pentru ca stiu ca voi mai avea de a face cu poezia, relatia dintre noi nu si-a spus ultimul cuvant, iar ea nu are legatura deloc, dar absolut deloc cu ceea ce cred unii despre prezentul si viitorul poeziei in lume si nici cu faptul ca acum o tradez, ca sa zic asa, scriind proza. Am scris poemul, apoi l-am impaturit si l-am pus in buzunarul hainei cu gandul ca voi avea timp in avion sa-l mai modific pe ici pe colo. Asa ca ultima oara a luat foarte mult timp si a fost ravasitor, iar eu am fost foarte fericit ca aveam inca o sansa sa-mi explorez resursele sufletesti, un pic sarit, recunosc, scriind un poem pe ultima suta de metri inainte de plecare. Chiar si imbratisarile cu ceilalti, la despartire, aveau parca gustul si aroma poemului pe care tocmai il scrisesem. In asteptarea taxiului care sa ma duca la aeroport si mai tarziu, in avion, m-am gandit ca ar trebui sa las la o parte poezia, sa ma despart de ea si sa incep o viata noua, normala, adica sa scriu si eu proza, ca toata lumea, dar - stiti cum e? - intotdeauna speri ca ultima oara nu va fi si cea din urma, speri in secret ca ultima oara se va repeta mereu si mereu toata viata. Acum scriu proza si sunt in asteptarea poeziei. Un stil de viata absolut de invidiat... puteti sa ma credeti pe cuvant...

Schöppingen (Germania)
2 octombrie 2003


Orlando Balas
Ma gindesc ca intrebarea nu se refera la cum a fost ultima oara cind am citit o carte, pentru ca ar tine de domeniul hazardului sau al mai mult sau mai putin plicticoasei vieti profesionale a fiecarui respondent.
Deci nu poate fi vorba decit cum a fost ultima oara cind am comis ceva foarte intim. Adica ultimul text poetic pe care l-am produs.
Nu mai tin minte cum a fost cind am scris ultima bucata de proza si capitolul acesta e un pic nebulos in viata mea, pentru ca acum tocmai sint intr-o faza de relocatie personala si am pus la o parte lancea prozei. Provizoriu.
Ceea ce am pus mai "definitiv" la o parte e harfa, ca mi-au inghetat degetele in ultimii ani si nu mi-au mai iesit decit acorduri sparte. Ei, sa nu exagerez, nu mi-a mai venit sa pun mina pe coarda lirica.

Iata textul "poetic" pe care l-am comis ultima oara:

*

niciodata cerul
nu a fost
atit de cazut pe pamint,
un capac
sub care umblam.
ca taranul care
uitindu-se spre cer
stie daca anul va fi bun
pentru griu sau porumb,
stiu:
locul meu nu e aici

*

Cred ca era prin 2000. Initial, cind am cautat poezeaua ca sa raspund la ancheta, am crezut ca am facut-o prin 1997, ca acest final de cariera poetica are de-a face cu momentul inregimentarii mele in cimpul muncii. Dar asa de nasol nu a fost atunci. Eram inca intr-o etapa optimista a vietii mele.
Era in toamna lui 2000. Ploua ca naiba si dupa guvernarea flasca a CDR-ului si a PD-ului era clar ca urma sa vina PSD-ul. Nu aveai nici cu cine sa votezi, Emil & co omorisera pina si speranta.
Dar, pe de alta parte, poezeaua de fata nu e doar simpla expresie a unei stari de lehamite politica. E o chestie, pur si simplu. Acum mi se pare sumbra si mi se pare ok ca m-am lasat de versuri.
Asta am facut de fapt toata viata pina in acel moment. Volumasul meu de poezii, Borderline, marcheaza o serie de abandonari ale poeziei. De vreo 3-4 ori spun acolo, la finalul cite unei etape lirice, ca poesia (aici e o interventie a calculatorului care mi-a schimbat grafia cu z in cea cu s, el neintelegind limba mea romana) nu poate spune aia sau aia. Ca nu e o realitate destul de tare.
De fapt, poesia e ok. Citesc si acum cu placere poezii. Ale altor autori. Si cind e sa ma uit la ce am scris si publicat, in speta la selectia din volumul mai sus numit, nu mi-e deloc rusine, simt ca sta, dar vad asta cu distanta: da, scriam bine.

Dar acum nu as mai scrie versuri. Nu stiu de ce. Sa scrii asa de negativ ca in dejectia lirica (asa o numisem atunci) pe care v-am facut-o cunoscuta, nu are rost. Nu merita lumea sa o mai umpli si tu de urit.
Dar proza, proza e altceva. Acolo incape la o adica si poesie. Acolo, unde e vorba de constructie si de munca, poate merge si un moment poetic. Dar e asta cu adevarat important? Cred ca nu are nici o importanta ca am scris, ca nu mai scriu poezii. Cred ca important e ca poesia (iarasi corectarea calculatorului care stie doar engleza si germana…) exista in gesturi, in viata de zi cu zi, in versurile scrise de cei care mai cred in asta.

Pe scurt, ultima oara cind am comis poesie in versuri a fost nasol. Dar mai sint atitea lucruri de facut.

 

Razvan TUPA
Ultima data n-a fost inca asa ca nu pot sa-ti dau amanunte.
Si probabil ca, in general inca n-am ajuns sa ma bucur de vreo "ultima data", deformatie psihologica, afectiune motorie, paranoia...spune-i cum vrei da' o "ultima data" mi se pare la fel de suspecta ca o "prima data". nu prea se poate la mine toate astea sunt pe bucatele. Un pic din prima data, inca un pic, un pic din ultima data, inca putin. Asa ca datile sunt pentru oamenii care au nevoie sa-si aduca aminte.
|n rest numai inca o data si inca...

 

Mihnea Blidariu
ultima data a fost ieri si a fost bine...

 

Vlad Nanca
Ultima oara a fost misto. Imi promisesem ca o sa fac o pauza mai ales dupa ce s-a-ntamplat in noaptea de Halloween. N-a durat insa mult (vreo 10 zile) pentru ca joi am cautat ce mai ramasese de la halloween si am fost la Ami unde era si Rovena. Rovena mai fusese si pe la Cioaca inainte si deja se uita altfel la revistele pe care le adusese tata lui Ami din Belgia. Repede de tot am inceput sa vorbim despre Gigi si dupa 5 minute schimbam deja canalele la televizor si balacaream publicitatea din Romania. Ami nu vroia sa auda de Gigi dar totusi participa pasiv la discutie continuind sa croiasca toalele pentru prezentarea de peste doua saptamani. Pana la urma ne-am oprit din schimbat canale cand am dat de Gheorghe. Eu nu-l mai vazusem niciodata si ni se parea la amandoi ca era genial. Radeam ca prostii si ni se parea ca vorbeau despre senatorul psd invitat care cazuse de pe platforma [a doua zi aflasem ca asa se si intamplase]. Cand Gheorghe i-a zis lui Lupescu ca-i un baiat chipes eram convis ca si Gherorghe avusese de-a face cu Gigi in seara aia. De altfel ii cheama la fel. Oricum, intr-un tarziu am taiat-o [scapa si Ami de noi in felul asta] la Twice. In taxiu am ascultat manele si in twice erau studenti de anul unu si doi care dansau infocati twist again si alte minunatii sensibil asemanatoare. Brusc mi-am dat seama ca studentii de anul unu si doi au crescut cu genius si andre asa cum am crescut noi cu nirvana si depeche mode. Altfel nu pot sa-mi explic cum pot fi atat de boi. Oricum pan' la urma dj-ul de jos a pus un cd care era mixat de altcineva si cu fatboyslim si saltnpepa ne-am mai linistit. Pana cand Rovena s-a plictisit si am plecat.
Ce s-a mai intamplat:
" ne-am dus la propaganda pentru ca in sapte seri scria ca pune gin muzica dar acolo era inchis
" ne-am intalnit in romana cu Milos care era cu Silviu
" dintre planters, office, green hours, frame si downtown am ajuns in 'dovntovn' (milos n-avea chef in frame, Silviu si cu mine n-aveam nici chef si nici pantofi de mort pentru office sau planters iar nimeni n-avea chef de jazzul din green hours)
" ne-am dus la downtown unde erau prea multe curve, tineri psd-isti si studenti greci si n-am stat
" am ajuns la vagonul restaurant green hours unde am avut norocul sa fie un cd cu vlaicu golcea (zis del naja din carpati) iar cand s-a terminat am plecat acasa.
Acasa erau Kate si Victoras pe care ii iubesc.

 

Denisa Mirena Piscu
I: Cum a fost ultima data?
R: Mai bine ca niciodata!

 

Marius Ianus
A-a-a. Chiar ieri a fost (dar sa nu ma spui Domnicai). A fost foarte bine si in acelasi timp dezastruos. Pentru ca mi-am dat seama ca o mai tin si eu o vreme si n-o sa mai pot. Incep sa imbatrinesc, Mihai.


Zvera Ion
Ultima data? (ride) Interesant. Am ascultat Kate Bush.


Florin Lazarescu
Bine. Bine.

 

Pavel Paduraru
Ma scoteau pe un scaun. Doi armeni si Surik. Si mi-au bagat apoi in nas un instrument si am vazut stele potrocalii si din nari mi-au navalit flacari galbene si puturoase, ce se prelingeau ca niste omizi pe podea. Iar o femeie zbiera la mine: "Baiate, de ce n-ai stergar?!".

 

Bogdan Ciubuc
Ultima data cind? Ultima data asta sau ultima data anul trecut, ca anul trecut n-a fost.

 

Romulus Bucur
Ultima data ce? Ultima data - biiinne.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net