Viorel DINCA

Marul lui Adam

 

Despre marul lui Adam

Marul lui Adam nu este marul lui Adam. Marul lui Adam (ii vom spune asa chiar daca nu a fost, nu este si nu va fi niciodata al lui ) era proprietatea lui Dumnezeu. Ca dovada ca, prinzand de veste furtul marului, Dumnezeu care de mult poftea el la acel mar si-l sorbea in fiecare zi din ochi asteptand sa se coaca, s-a maniat cumplit si i-a dat afara din rai pe autorii acestei infractiuni complexe in urmatoarea ordine:
1. primul a iesit sarpele fiind pedepsit dupa cum se stie cu o pedeapsa mai mica pentru instigare la furt si pentru incalcarea consemnului de paza. Acest sarpe nu este dupa cum s-ar crede Lucifer. Va jur ca este o confuzie istorica! Si asta pentru ca avocatul sarpelui a fost numit din oficiu chiar Lucifer. He, dar sa vedeti voi fetii mei ce mai radeau cei din public pentru ca Lucifer (care cam de pe atunci incepuse sa se desfraneze) a venit beat, s-a impiedicat in roba si a cazut cu capul inainte ca un zevzec drept pe masa sfintei judecati. Tocmai in acel moment Domnul Savaot trantea cu ceaslovul cel mare al legilor de tablie ca sa stie ingerii de frica si sa nu mai tot susoteasca si sa-si dea coate. Ceaslovul, deh, ca toate ceasloavele…greu, imbracat in piele si cu ferecaturi scumpe de aur batute in nestemate, i-a spart avocatului capul si l-a cadorisit cu o pereche mandra de cucuie ce aveau sa se transforme peste putina vreme in coarne, dar asta este alta istorie…
- Nimeni n-are voie sa fie judecator in propria cauza - "Nihil judex in propriam causam"! a zis el aducandu-si aminte printre aburii betiei de unul din articolele legii, dupa care a tras un sughit facand sala sa clocoteasca in hohote de ras, caraghios fiind peste masura cu roba atarnata sui peste turloaiele lui de capra (Diavolul are picioarele paroase si urate!) si cu sangele pisuind din tartacuta ca dintr-o cismea.
Saracul, el incepuse bine, dar in halul in care se afla cine sa-l mai bage in seama? Ingerul Mikael! As! Ingerul Mikael, care avea slujba de grefier, se batea cu mainile peste pantece razand ascutit si holbandu-si ochii prin perdeaua de lacrimi dupa pana pe care o scapase printre picioarele auditorilor si pe care, iaca pozna, n-o mai gasea.
Drept este ca de atunci Lucifer s-a retras definitiv din avocatura si acum ori de cate ori are vreo pricina isi angajeaza avocat, nu degeaba fiind folosita expresia "avocatul diavolului".
Degeaba a urlat sarpele si a facut spume la gura cum ca el nu este vinovat si ca numai din plictiseala a aruncat si el acolo o vorba necrezand ca Adam si Eva sint atat de prosti sa fure lucrul despre care cu fereala, prin colturi, toata lumea din rai vorbea ca fiind favoritul prea iubit al Domnului.
Degeaba a strigat cu lacrimi in ochi:
- Doamne, dar sti foarte bine ca portul de venin in rai este ilegal! Cum puteam sa pazesc marul, ca sa zic asa, cu coada goala?
Dumnezeu si-a dres glasul si a spus:
- In baza articolului cutare si a articolului cutare, coroborat cu paragraful x si y Curtea te gaseste vinovat si te condamna la degradare militara, coborare in tarana, tarare vesnica. In clementa ei Curtea iti ofera monopolul ereditar al veninului (- Ca sa nu te mai plingi alta data! a facut Dumnezeu cu ochiul spre sarpe) cu interdictia de a folosi acest venin in scopuri sinucigase! Definitiva si fara drept de recurs!
Maica sarpelui plangea ( vorba aia, ca din gura de sarpe) cu coltul gurii ascuns in broboada in timp ce mosul, barbatul ei, o batea incet pe spatele garbovit de munca,… saracii, oameni simpli si nevoiasi, traind din te miri ce intr-un colt uitat de rai…
2. al doilea a iesit Adam el fiind mai putin vinovat caci abia apucase sa muste o singura data din mar. Dupa ce muscase, s-a dovedit cu martori si cu interogatoriul partilor, Eva a stat un pic sa vada daca Adam moare (asa cum le spusese Elohim ca sa-i sperie ca nu cumva sa-i manance ca niste hulpavi ce erau podoaba gradinii sale) si precum vulturul care se pogoara din taria cerului asupra prazii, tot asa si Eva cea hrapareata isi facu mana gheara, smulse marul si-l infuleca pe data, dupa care, istoria nu a consemnat dar va garantez eu ca asa s-a petrecut, trase o besina napraznica intocmai ca o nesimtita ce se afla. E adevarat ca huietul asurzitor si tainul din mirozna prea putin placut mirositoare il facu pe Adam sa-si revina din zambetul tamp in care cazuse in urma neputintei de a se opune acestei actiuni pradatoare ce Eva exercitase asupra sa.
Aici lucrurile mersera mai repede caci Adam, cam prostanac din fire, atipi tocmai in acea parte a procesului in care era vorba despre el si in acest mod raspunse cu pauza la toate intrebarile Inaltei Curti, drept pentru care Mikela consemna sarguincios in condica:"Inculpatul recunoaste in intregime faptele care I se imputa si se obliga sa nu faca recurs.Punctum!" . Yahve rosti sentinta dupa ce bau cu pofta un pahar cu apa atat de racoroasa ca lasase un fel de abur pe sticla paharului:- In baza Legii numarul din data de, facand aplicatiunea art. si art. instanta il gaseste mai putin vinovat pe Adam, totusi vinovat. Ca atare, vazand si art. din Cod privind reducerea cu o treime a pedepsei in cazul persoanelor majore cu handicap, Curtea il obliga pe inculpat la plata catimii de mar pe care a mancat-o din prostie, rau sfatuit de Eva, a dobanzilor aferente de la data crimei si pana cand va zice Dumnezeu "Ho!!!". Deasemenea inculpatul o va insoti pe Eva in surghiun, se va putea impreuna cu ea ori de cate ori va pofti si va avea dreptul exclusiv de a merge la razboaie ca sa-si intareasca moralul si caracterul in asa fel incat sa nu se mai intample ceea ce s-a intamplat. Adam va avea dreptul s-o bata pe Eva, daca nu cumva se va intampla dimpotriva. Adam va avea dreptul s-o insele pe Eva, daca nu cumva se va intampla dimpotriva. In fine, Inalta Curte ii da lui Adam in marea ei clementa dreptul de a fi prost (- Ca sa nu simta mare parte din greutatea pedepsei, a ras impaciuitor Domnul).
Adam, am gresit eu, trebuia sa iasa din sala al doilea dar a fost lasat in pace, sa doarma in continuare, de acum fiind condamnat…
3. eh, cu Eva lucrurile au fost mai complicate. Personal, am niste informatii cum ca de fapt procesul ei nu s-a terminat, poate chiar si in ziua de azi Eva este citata din termen in termen pentru stabilirea judiciara a adevarului. In ziua aceea Curtea n-a putut s-o condamne pe Eva caci nesimtita cum era ea n-a vrut in ruptul capului sa recunoasca oribila-i fapta. Ba mai mult, culmea nesimtirii, da vina cand pe sarpe cand pe Adam. Adam nu putea sa depuna marturie caci dormea, sarpele deja plecase…
- Ptiii, ce tarasenie, fir-a-ar al …. si Dumnezeu tacu la timp caci deja arhanghelul Gabriel se uita curios ce vra sa zica in continuare.
- Doamne, zise sfios Mikela, poate ca o autopsie mica ar scoate in evidenta corpul delict…
Intai Domnul s-a bucurat dar mai apoi s-a intristat caci si-a adus aminte ca in hotararea ce dase pentru Adam era pomenita si Eva. Si cum sa-si execute omul pedeapsa la impreunarea cu Eva fara Eva? Si ce idee prosteasca sa renunte imbecilul de Adam si la recurs! In recurs s-ar mai fi putut face vreo modificare ceva da' in situatia de fata…ioc, modificare.
Asta da pocinog judiciar!
Razand cu gura pana la urechi Eva a intrebat daca poate ajuta instanta cu ceva. Daca nu, ea se va retrage ca sa-l ajute pe Adam sa-si execute pedeapsa.

Insa cand a inchis scartzaind poarta raiului in urma ei, Yahve a ras si el dar incetisor: Eva nu stia ca partea din mar pe care o mancase Adam era partea cunoasterii, restul marului nu avea decat efect laxativ.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net