Alexandru VAKULOVSKI

Hiper-Danino sau The Big Brother

Un mare roman al „optzecistilor" de pe cand inca nu exista „optzecismul" e Cel mai mare roman al tuturor timpurilor de Daniel Piscu. Pe Daniel Piscu toti il cunosc ca pe un important poet lunedist, cu o voce inconfundabila, lucru destul de greu de realizat printre tiparele lipicioase ale „optzecistilor". Ca poet Piscu i-a innebunit pe toti cu interminabilele jocuri de cuvinte, cu „razboiul rimelor", cu absurdul cotidian - stupiditatea caruia (a cotidianului, evident) te amuza si da, oarecum, un sens existentei, altfel banale. Intr-un timp Daniel Piscu vorbea numai in rime, probabil ca daca ar fi fost adolescent in anii '90 am fi avut un hip-hop-er de exceptie, de calibrul lui Cheloo sau Vexxatu.
Romanul e o istorie a scrierii Cel-ui mai mare roman al tuturor timpurilor. E un roman metaliterar, despre cum Cel mai mare roman al tuturor timpurilor devine Cel mai mare roman al tuturor timpurilor. Naratorul homodiegetic, studentul de la Litere-le din Bucuresti, Danino, sau Daniel P., vrea sa transforme totul in literatura, absolut tot, banalul zilnic, prieteniile, lucrurile ce i se intampla de zeci de ori in aceeasi zi si inclusiv modul in care ele trec in literatura. Danino e un narator oarecum naiv, in sensul ca e prins doar de realitatea sa imediata, de viata sa de student. Viata de student i se pare absurda prin banalitatea ei. Romanul incepe cu transcrierea in forma de teatru a unei scene din camera de camin a lui Danino. Intamplator sau nu, colegii sai de camera si de facultate sunt acum toti scriitori „optzecisti" importanti: Romulus Bucur, Ion Stratan, Florin Iaru, Alexandru Musina, care e acum si editorul si, dupa cum spune chiar Piscu, cenzorul (din varianta initiala lipsesc aproximativ 40-50 de pagini, nu neaparat fiindca ar contine momente compromitatoare pentru editor, ci pentru ca pretul volumului la tipografie ar fi mai mic daca are mai putine pagini!). In timp ce discuta cu colegii sai, Danino le transcrie replicile, le citeste ce-a scris, le transcrie si comentariile: „D.: Am incheiat pagina. Sa scriu si data.
I.S.: Da tata... Sheakespeare...
D.: Asa da, mai respiri. Iti multumesc, Horia, pentru cuvintele frumoase pe care le-ai adresat relativ la poezia lui Al. Musina si pentru cuvintele nemaipomenite care m-au ajutat sa inchei aceasta pagina."; „D.: Te implor, Horia, mai spune-mi macar un cuvant ca sa inchei cronica acestei seri.
Horia: Hai sictir.
D.: Merge."
Actiunea propriu-zisa din roman e viata banala a unui student la Litere si a prietenilor lui. Condimentele ei sunt: cantina („Meniul: mamaliguta cu smantana si branza, tocanita cu carne, si, felul trei, o prajitura cu crema (amandina?)."; „Nu prea am pofta de mancare, dar am nevoie de calorii ca sa pot scrie diseara."), tigarile („Arso arunca pachetul de tigari cu „State Express", pe care-l vazusem de cand venisem. Nu e de mirare ca nu m-a servit din el. Era gol. Acum imi dau seama!"; „Imi dai un „B.T."?"; „fumam tigari, cateodata „ca negrii"..., altadata numai chistoace"; „Ar dori sa fumam o tigara. Am numai „Marasesti" si „Carpati". Vreau sa fac rost de ceva mai bun. Il zaresc pe Nino si, nesperat, observ „Arberia" la el pe masa."; „Ii mai solicit o tigara „buna" lui Necsulescu. Are doar doua... Mi-o ofera pe cea „rupta", fiindca pe cealalta trebuie sa i-o duca matusi-si"), banii („sper sa nu-mi ceara bani! Nu, nu-mi cere. Se jeneaza, poate."), biblioteca, sesiunea si fetele.
Ceea ce il deosebeste pe Danino de alti studenti e ca scrie tot ce i se intampla. Dar nu vrea sa faca un jurnal, cum ar parea, nu vrea nici literatura, parca, ci chiar cel mai mare roman al tuturor timpurilor. Danino ii innebuneste pe toti cu romanul sau: le transcrie dialogurile, intamplarile, le citeste celor care inca il mai asculta fragmente, le cere parerea, iar scrie. Pentru el a scrie nu inseamna a sta la un birou si a avea cateva foi curate si un pix, ci a-ti trai viata normal, a iesi din plictisul ei transformand-o in literatura. Din cauza ca trans-scrie aproape tot timpul, Danino e crezut de colegi diliu: „I.S.: Gata, Danino, asta e ultima fraza pe care o mai scrii in acest caiet. Tu o sa te dilesti. Si-asa esti cu un picior in groapa."; „A.M: Mi-e si frica sa mai stau cu el in camera." Visul lui Danino e sa aiba un casetofon, ca sa nu piarda nimic („Ah! De-as putea sa notez totul, totul!"; „Ah, dac-as avea un aparat care sa-mi inregistreze gandurile, sau macar dac-as avea o memorie extraordinara. Sa nu uit nimic din aceasta zi."; „Nu stiu ce-au mai zis. Pacat ca nu am un magnetofon sau un casetofon ascuns pe undeva, ca sa inregistrez toata convorbirea.").
Danino innebuneste atat personajele, cat si cititorii care trebuie sa asiste la aceleasi scene, intrebari, repetate de zeci de ori: „Stii, Francesco, ii zic, scriu cel mai mare roman care s-a scris vreodata. Asa se va si intitula."; „preocupat pare si profesorul Tr. Podgoreanu (...) as vrea sa-l oresc si sa-i spun ca scriu la cel mai mare roman, sa-i aflu parerea."; „Fii atent, ii zic, lucrez la cel mai mare roman al meu si ce-ai facut si ai zis va aparea in el. Vei fi un personaj „pozitiv"..."; „Uite-l pe Radu Calin Cristea [...] Nu ma pot abtine si-i soptesc:
- Radule, lucrez la cel mai mare roman al secolului. Si tu vei aparea in el daca-mi vei spune acum cateva cuvinte. Gandeste-te bine, pentru ca ele vor fi scrise in „Opera Magna"...
Radu se gandeste bine si-mi tranteste: „Numai cunoscandu-te pe tine insuti poti cunoaste pe altii..."; „Stii, Ofelia, scriu la cel mai mare roman si vreau sa continuu cu tot tipicul... Dar pe ea n-o intereseaza asta. Ea vrea sa stie totul despre Stratan."; „Trece Nic Iliescu, care, sunt sigur, imi va cita iar dintr-o „Gama" [...] - Nic, ce parere ai? Scriu cel mai mare roman al tuturor timpurilor. Zi-mi cateva cuvinte, sa te „bag" si pe tine in opera. El ma atata promt (nici nu ma asteptam la altceva): „Esti un tampit". Si pleaca."; „Masoara-ti cuvintele. Scriu cel mai mare daco-roman al meu si vei aparea si tu cu vorbele tale in el. Pacat ca n-am un mag sau cass, sa le inregistrez"; „Ce-ar fi sa-i trimit si lui Geo Dumitrescu („Index") o scrisoare in care sa-i spun ca lucrez la cel mai mare roman al meu (al tuturor timpurilor) si sa-i introduc raspunsul sau din „Romania literara"?"; „Nino se asaza pe picioarele mele, ma strange usor de gat. Eu ma fac ca sufar. „Asa sufar si eu cand imi citesti din romanul tau."; „Cand voi citi, poate, la cenaclu din el, am sa inchei: „si acum am sa astept sa notez impresiile, pentru ca si ele sa apara in parte, in carte."; „el sa-mi dea nota de plata de la reparatie si eu sa-l trec in roman pentru asta"; „Dupa ce mi-a trecut nota in carnet, domnul G. Munteanu, pe cand eram pe punctul de a parasi catedra, intreaba intr-un grup: „Cine-i Piscu?" „Eu sunt". Dumnealui: „Cum m-ai luat, de la deal sau de la vale?" Eu: „In sus, dom' profesor!" Dumnealui: „Bine. Succes la roman!" etc.
Ca sa nu fie monoton, romanul e presarat cu scene haioase atat cu profesorii („Ma sprijin de bustul lui Eminescu. Imi zic in gand: „Ajuta-ma, Eminescule, ca, daca nu o sa pot scrie o poezie buna despre tot ceea ce vad eu aici, sa scriu macar o schita, o nuvela si memoria sa nu-mi joace feste in lipsa unui aparat „memorial minune". De trei ori ma rog in gand in acest fel la Eminescu al carui chip incurajator e sculptat pe un soclu, in spatele meu, tangent la el. trece domnul Nicolae Manolescu, in costumul lui kaki. Imi place costumul. Imi place si omul, desi nu-l cunosc inca decat de la TV. Dar imi amintesc ca alaltaieri i-am dat buna ziua si mi-a raspuns."), cat si cu prietenii (Stratan: „Stii cate gagici am futut?"; „Romy se trezeste din somn racnind un „baga-mi-as pula!"; „Al.M.: Omul asta va ramane in istoria literaturii numai pentru ca pomeneste despre marele autor Alexandru Musina..."; „Nino Stratan danseaza, mimeaza un srip-tease"; „Romy nitelus vulgar: „cant la trompe uterine""; „Romy face niste exercitii de karate si judo. Dar eu si Stratan avem nevoie de liniste, si-l oprim..."
Romanul se termina cu o poveste de dragoste a lui Danino cu Rody - o unguroaica, in anul V la aeronautica, dar care urmeaza sa fie exmatriculata fiindca a fost prinsa copiind la un examen si facand o caricatura decanului. Povestea de dragoste nu-l scoate din circuitul sau normal pe Danino, ceea ce ii face viata mai bogata e ca la cantina mananca si din portia lui Rody.
Cel mai mare roman al tuturor timpurilor e un roman captivant, care, paradoxal, prin textualismul sau (viu) nu plictiseste cititorul, ci il amuza. Fiecare iesire din normalitate, din faptele din ziua de ieri fac din aparentul jurnal al lui Danino un roman hiper-realist, plin de viata.

Daniel Piscu, Cel mai mare roman al tuturor timpurilor, Colectia Frontiera, Ed. Aula, Brasov, 2002


 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net