10 întrebări nu prea literare pentru un scriitor:

Sorin-Mihai GRAD

 

 

 

- Care e jocul tău preferat din copilărie? Dar din adolescenţă?
- Cred că fotbal/fotbal. Am jucat o singură dată Monopoly, "Privatizare" în versiunea românească, nu până la capăt. Cred că mi-ar fi plăcut să joc mai des aşa ceva.

- Cînd te întîlneşti cu primii tăi prieteni despre ce vorbiţi? Despre trecut sau despre prezent?
- Nu prea mă mai întâlnesc cu ei, mai schimbăm rar câte un e-mail. Despre prezenturi.

- Sportul preferat? Ce sport pe care-l urmăreşti la TV ai vrea să cunoşti, să practici (de ce)?
- Pe vremuri aş fi spus fotbal sau Formula 1. Acum cred că rugby. Probabil că rugby, deşi nu cred că l-aş practica, sunt foarte dentistofob. Aş vrea să joc mai des tenis de masă, însă mi-am cam pierdut îndemânarea şi-o cam încasez, aşa c-am lăsat-o mai, de fapt foarte, poate chiar prea, moale.

- Ce chestie n-ai face, dar l-ai pus pe vreun personaj de-al tău să facă (oarecum în locul tău)?
- Suicid, dar nu-n locul meu.

- Care e profesia pe care ai face-o cu plăcere? O profesie hobby care te-ar face fericit?
- Prinţ, dar nu moştenitor, să nu fiu ocupat cu prea multe tâmpenii oficiale şi răspunderi. Editorialist la un ziar de sport sau să cânt în Rammstein :D.

- Ce sentimente/stări te enervează?
- Neputinţa de a-mi coordona mişcările în armonie cu spaţiul înconjurător. Şi când ceva se-ntâmplă şi nu pot influenţa rezultatul care se vede cum devine negativ (pe vremuri era la fotbal, ca jucător, dar şi spectator, când ai mei erau incapabili să întoarcă un scor nefavorabil, acum m-am calmat pe direcţia asta, dar cam la fel am simţit când a venit criza mondială).

- O faptă cu care te-ai lăuda în faţa copiilor tăi? Un eveniment care te-a avut în centru pe tine şi care i-a bucurat nespus pe părinţii tăi?
- Că mi-am găsit curajul de-a o lua de mână pe mama lor. Cred că părinţii mei au fost foarte mândri de mine când mi-am luat doctoratul.

- Dacă ai cînta rock sau jazz, ai fi foarte sărac şi ţi s-ar propune să cînţi manele pentru mulţi bani ai accepta? Ce n-ai accepta ca scriitor?
- NU, dar probabil c-aş încerca să mă întreţin şi să-mi finanţez trupa rock/metal cântând, şi eventual compunând muzică comercială nu foarte enervantă pentru mine (pop, eventual chiar hip-hop). N-aş accepta să plătesc pentru a-mi tipări o carte.

- Dacă ţi s-ar da un premiu pe care nu l-ai merita (cel puţin nu mai mult decît cel de pe locul doi, pe care l-ai simpatiza de multă vreme) ce ai face?
- Acum zic că l-aş refuza, dar dacă s-ar întâmpla ceva de genul ăsta habar n-am ce-aş face. Mi s-a întâmplat la un concurs de matematică să-i fie dat premiul I cuiva care mi-a devenit ulterior prieten, deşi lucrarea mea era mai bună, dar fusese greşit corectată, iar eu am fost pe locul 2. Dacă m-aş întâlni cu cel a cărui eroare m-a costat o cupă mai mare, o diplomă mai valoroasă şi ceva bani cred că l-aş pocni. Norocul lui cât am fost la facultate a fost că nu-i cunosc moaca şi nici nu s-a nimerit să-mi predea.

- Cum ai devenit ceea ce eşti acum?
- Acumulând. Şi având noroc cu unele hobby'uri care m-au ajutat să răzbesc prin momentele de rătăciri şi cu iubita mea, care m-a găsit la timp.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net