10 întrebări nu prea literare pentru un scriitor:

Florin HĂLĂLĂU

 

 

- Care e jocul tău preferat din copilărie? Dar din adolescenţă?
- În copilăria mea fără computer, jocurile preferate se numeau Piticot, Nu te supăra, frate şi mai ales Animale din continente. Am primit jocul în vara lui 1973 (aveam să merg la şcoală în toamnă) şi cînd am plecat la Predeal ştiam deja foarte multe lucruri despre babirusa, facocer, şerpar, baribal sau lupul cu coamă. Mai tîrziu, în vacanţe mergeam la bunici şi jucam rummy. Tata Mare avea un joc primit în timpul războiului, cu jokerii foarte frumos pictaţi. Jucam cu ei toată dimineaţa, iar Mama Mare făcea cafele în ceşti cît degetarul din care gustam şi eu din curiozitate. În primul an de liceu am devenit un împătimit al fotbalului cu nasturi. Jucam campionate mondiale şi europene cu colegul meu Andrei Hruban. Eu eram RFG, iar el Cehoslovacia. Îmi făcusem o tabelă de marcaj „electronică”, iar plasele porţilor erau din tifon. Deşi nemţii au pierdut în acel an finala spaniolă cu Italia lui Paolo Rossi, la nasturi au devenit campioni mondiali după o dublă cu Cehoslovacia lui Andrei.

- Cînd te întîlneşti cu primii tăi prieteni despre ce vorbiţi? Despre trecut sau despre prezent?
- Despre trecut de cele mai multe ori, semn că îmbătrînim.

- Sportul preferat? Ce sport pe care-l urmăreşti la TV ai vrea să cunoşti, să practici (de ce)?
- Sînt microbist înrăit, chiar şi acest răspuns îl scriu uitîndu-mă cu coada ochiului la Steaua – Urziceni. Nu am putut niciodată să joc bine, stăteam mai mult în poartă, dar asta nu m-a împiedicat să am toată copilăria genunchii juliţi de la căzăturile pe strada unde jucam mingea cu băieţii din bloc.

- Ce chestie n-ai face, dar l-ai pus pe vreun personaj de-al tău să facă (oarecum în locul tău)?
- Nu m-aş putea trezi la trei dimineaţa pentru a merge la pescuit.

- Care e profesia pe care ai face-o cu plăcere? O profesie hobby care te-ar face fericit?
- Fericit te poate face un hobby care n-are legătură cu profesia. Acasă, departe de lumea care îmi oferă banii necesari supravieţuirii, scriu şi sînt fericit.

- Ce sentimente/stări te enervează?
- Mă enervează nesimţirea crescîndă a semenilor mei.

- O faptă cu care te-ai lăuda în faţa copiilor tăi? Un eveniment care te-a avut în centru pe tine şi care i-a bucurat nespus pe părinţii tăi?
- Am cîştigat acum mulţi ani un concurs de cultură generală la TVR, Robingo. Părinţii mei au primit atunci multe telefoane de felicitare şi au fost foarte mîndri de mine. M-am lăudat fetiţei mele şi îl aştept pe băieţel să mai crească pentru a-i spune şi lui.

- Dacă ai cînta rock sau jazz, ai fi foarte sărac şi ţi s-ar propune să cînţi manele pentru mulţi bani ai accepta? Ce n-ai accepta ca scriitor?
- Aş cînta manele pe ritm de jazz sau de rock. Nu ştiu ce aş accepta ca scriitor şi ce nu, aştept mai întîi propunerile.

- Dacă ţi s-ar da un premiu pe care nu l-ai merita (cel puţin nu mai mult decît cel de pe locul doi, pe care l-ai simpatiza de multă vreme) ce ai face?
- Nu cred că aş refuza premiul.

- Cum ai devenit ceea ce eşti acum?
- Cu răbdare.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net