floribunda

Veronica D. NICULESCU

Rockin’ Transilvania, flower-power de metal

Nu au curs riuri negre de rockeri in centrul Sibiului, pulsul festivalului nu s-a simtit in oras dincolo de portile stadionului, dar pe gazonul cu trifoi inflorit a fost bine. Prima editie a Rockin’ Transilvania de la Sibiu (12-13 iulie) s-a ridicat deasupra asteptarilor si n-ar fi rau sa mearga mai departe in acelasi stil: ritmuri de metale grele in atmosfera flower-power.
      Doro Presch                                                                                                                    
Cea dintai editie a festivalului Rockin’ Transilvania a fost un succes si datorita trupelor invitate, dar si a spatiului in care s-a desfasurat: pe stadionul municipal, cu suficienta libertate de miscare si o atmosfera mai degraba flower-power, cu spectatori relaxati (dar nu foarte multi), asezati in cercuri pe gazon in razele inclinate ale soarelui la apus, plete vanturate, bratari la incheieturile fetelor, copii cantand la chitara de jucarie. Fara multe forte de ordine, fara cozi la intrare sau la bauturi.
Cateva mii de rockeri din Sibiu dar si din Brasov, Cluj, Timisoara sau Bucuresti, au venit sa ii asculte pe cei de la Altar, Testament si Kreator, in prima seara. Cinci concerte rock au avut loc de la ora sase dupa-amiaza pana dupa miezul noptii. Cap de afis, Testament a cantat mai bine de o ora si jumatate, dupa ce initial atmosfera a fost incalzita de sibienii de la Betrayer, de Benedictum si mai ales de clujenii de la Altar.Helloween
Cu doar aproximativ o mie de spectatori au cantat cei de la Benedictum, pentru ca abia la Altar publicul, ceva mai numeros, sa se dezlantuie cu adevarat. Solistul Andy Ghost a tinut in palma fanii, prezentand si patru piese din noul album, la care lucreaza acum. “American justice” si “Singur impotriva tuturor” au fost gustate din plin si au pregatit scena pentru aparitia de greutate a serii, Testament.
Rockerii de la Altar au ramas in public, urmarind concertele Testament si Kreator. De altfel, de-a lungul festivalului spectatorii s-au bucurat de prezenta pe gazon a cantaretilor din diferite formatii. În atmosfera extrem de relaxata, oricine se putea intalni si eventual fotografia ba cu solistul de la Axxis, ba cu chitaristul de la Helloween, care se plimbau pe teren pur si simplu, ascultand muzica altora.

Testament

Chuck Billy, alaturi de trupa sa Testament, a facut un show de zile mari, desi pentru un public nu foarte numeros. Cam patru mii de spectatori au ascultat piese dintre cele mai vechi dar si ultimele aparitii, dedicate fie “tuturor motociclistilor din lume”, fie “prietenilor mei din San Francisco”. Rockerii din primele randuri l-au adorat pe Chuck, al carui nume l-au scandat minute in sir, iar solistul a marturisit ca “de 20 de ani am asteptat sa ajung in Romania”.
Kreator a incheiat seara, cu un show scaldat in lumina rosie, care a inceput la unsprezece seara si s-a incheiat dupa miezul noptii. Solistul trupei Kreator s-a declarat incantat sa cante in Transilvania, unde “agresiunea se simte din prima clipa” (prezentarea pregatita de-acasa nu s-a prea potrivit; probabil ca nicicand in Romania n-a fost o atmosfera mai linistita la un festival rock), si si-a inceput show-ul strigand publicului: “People of Romania, are you ready to kill each other?” (“Romani, sunteti gata sa va ucideti intre voi?”). Iar romanii au zambit cu doua degete ridicate la cer.

Duminica seara, au cantat sapte trupe: cap de afis Helloween, cu Doro Pesch invitata special si Axxis, dupa romanii de la Thunderstorm (Bucuresti), L.O.S.T. (Bucuresti), Abigail (Bucuresti) si EyeSEEred (Medias). Senzational show-ul frumoasei Doro Pesch, micuta pe cand cobora din tribune spre scena, uriasa la microfon, cu o forta si o forma de zile mari, o aparitie care a cucerit cu cantecele din anii 80 sau de acum, din propriul repertoriu sau imprumutate de la Judas Priest.
Înaintea ei, Axxis a cantat pentru publicul de pe gazonul insorit, solistul vorbind mult in limba romana, fericit fiindca nu se astepta, dar „lumea in Romania stie de Axxis!”. Iar Helloween a incheiat festivalul inrosind scena cu decorul si luminile. Totul sub o jumatate de luna stralucitoare care a vegheat intregul festival, ca o veste buna.

Rockin’ Transilvania, aflat la prima editie, a fost organizat de Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, iar pentru onorariile celor celor douasprezece trupe Primaria Sibiu a alocat 110.000 de euro.

Foto: Veronica D. Niculescu

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net