MISTO – un exercitiu de sinceritate”,
interviu cu Adrian VOICHITESCU,
realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Domnule Adrian Voichitescu, sinteti presedintele unui festival unic, dedicat culturii romilor din intreaga lume - INTERNATIONAL ROMANI ART FESTIVAL MISTO, care va avea loc intre 6 si 10 august la Timisoara. Cum v-a venit aceasta idee interesanta, care au fost primii pasi concreti spre realizarea acestui vis?
- De la o stire banala si urita in care romii erau prezentati negativ. Satul doar de asemenea stiri, am simtit nevoia de a arata si partea „ascunsa” a acestei etnii. O perioada de aproape 3 luni nu am facut nimic altceva decat sa studiez aceasta cultura. O gasesc foarte vie si vreau sa o aduc acolo unde ii este locul. Nu cred ca suntem singurii care au gandit vreodata un asemenea eveniment de o asa amploare. Suntem primii care au realizat ca e nevoie de un eveniment mare, vizibil, care sa uneasca mai multe institutii guvernamentale si neguvernamentale la un loc. Si uite asa am devenit suspecti pentru foarte multa lume. Si pentru romi, si pentru romani.
- Aveti invitati extraordinari, cu care s-ar mindri orice festival international –  Boban Marković (Serbia), recunoscut si apreciat ca si cel mai bun trompetist din Balcani, Puerto Flamenco, cistigatori de premii si participanti la cele mai importante festivaluri de flamenco din Spania, Félix Lajkó, un artist deosebit de complex din Ungaria, Kal, cea mai tare formatie roma din suburbiile Belgradului, Karavan Familia, una dintre cele mai importante nume pe scena gypsy world music, Marius Mihalache, „stapanul tambalului”, Ovidiu Lipan Tandarica, “cel mai bun baterist roman al tuturor timpurilor”, Amaro Del (Serbia), Gipsy.cz (Cehia), DJ Click (Franta), Estelle Goldfarb (Franta), Laizaboy (Romania)... V-a fost greu sa-i adunati, sa-i convingeti sa vina la MISTO?
- Nu. Deloc. Îi chemi, daca au timp, ai bani, ei vin. Publicul e cel care trebuie convins sa vina. Ei sunt cei cu care ai batai de cap. Noi, romanii, nu avem inca o cultura a participarii la genul acesta de evenimente. Lipsa de bani, comoditatea, incultura, rautatea face ca publicul nostru sa stea acasa si sa-si traiasca aceeasi viata, de roman. Dincolo oamenii isi cauta alternative, migreaza de la un concert la altul, de la o capitala la alta. Simt nevoia sa se intalneasca cu artistii, cu cultura, cu semenii lor.
- - În afara de muzica, la festival vor mai fi expozitii de fotografie, circ, filme, dansuri, prezentari de moda, lansari de carte, un tirg al mestesugarilor, un tirg de meserii, un oras al copiilor, teatru, workshop de linogravura, un meci de paintball intre detinuti si gardieni... Sint super evenimente social-culturale, festivalul va fi transmis in direct de vreo televiziune, va fi filmat?
- Evenimentele din IRAF vin sa prezinte cultura roma in toata amploarea ei, de la traditie pana la modern, de la mestesugar pana la ultimul trand, acesta fiind unul dintre motivele care ii ofera unicitatea. În premiera, anul acesta Casa de Moda NUDE va prezenta o colectie inspirata din motivele traditionale rome. Toate acestea sunt elemente care ofera o alta viziune asupra acestei culturi. Ca si anul trecut, vor exista emisiuni atat inainte, cat si dupa IRAF, in care vor fi prezentati artistii si evenimentele din festival.
- Exista artisti/formatii pe care ati fi vrut sa-i aduceti la acest festival misto, dar nu s-a putut? Mie mi-ar fi placut sa-l vad si pe Damian cu Brothers-ii lui, de exemplu, pe Shukar Colectiv (cu Tamango), Zdob si Zdub...
- Lista artistilor se face in functie de banii pe care ii ai sau pe care crezi ca ii vei avea la un moment dat. Gogol Bordelo si Balkan Beat Box sunt doua trupe pe care nu am reusit sa le aducem inca in festival pentru ca banii vin din finantari, in anumite perioade ale anului. Din pacate, perioada acordarii finantarilor si cea in care se face plata avansului pentru trupe nu este aceeasi. Festivalul merge inainte, iar Asociatia Culturala TURN, ca intotdeauna, va gasi o solutie ca aceste doua trupe sa ajunga in festival.
- În anul trecut festivalul a avut tema „Ce faci, Europa?”, iar acum MISTO isi propune promovarea diversitatii culturale si luptei impotriva discriminarii. ...S-ar potrivi mai mult acum (dupa ce s-a intimplat prin Italia si Spania) tema „Ce faci, Europa?”...
- Este mult mai comod sa condamni si sa nu faci nimic. Cred ca preluam unul de la celalalt povestea cu discriminarea. Asa cum societatea iti ofera valori, tot ea iti mai intinde cate o portie de balastru de care tu ca individ trebuie sa te scapi. Vad acest festival ca un exercitiu de sinceritate. E un exercitiu greu. Pentru toata lumea.
- Pe plan mondial, „International Romani Art Festival” este unicul festival care reuneste reprezentanti ai tuturor artelor, atat romi, cat si artisti de alte nationalitati, dar care promoveaza cultura roma. MISTO, care acum e la editia a II-a, va fi un festival traditional, pe care il veti face an de an?
- Depinde in mare parte de bani si de oamenii care pot sustine acest festival. Festivalul este organizat numai de romani, oameni simpli, inteligenti si puternici. Nici anul trecut, nici anul acesta nu avem nici un sponsor. Eu, personal, cand aud de responsabilitate sociala la companii, mi se face rau. Banii pentru festival vin de la finantatori. Din pacate, sunt anumiti finantatori care nu il recunosc sau nu vor sa il recunoasca. Desi este printre cele mai bune evenimente interculturale, Departamentul pentru Relatii Interetnice nu l-a finantat. Un alt exemplu si mai grav este Centrul National de Cultura a Romilor. Aceasta institutie nici anul trecut, nici anul acesta nu a contribuit cu nimic pentru organizarea evenimentului. Scuza este banala: „Este peste puterile noastre”. Mi se pare strigator la cer. Nu fac nimic. Uneori am impresia ca sunt o institutie.
Am intalnit si oameni deschisi: Gruia Bumbu (presedintele Agentiei Nationale pentru Romi), Ciprian Necula, Magda Matache (Romani Criss), oameni care cred si recunosc evenimentul. Suntem inca la inceput, cred ca in timp lucrurile se vor schimba, iar noi vom deveni mai toleranti, mai deschisi.
- Felicitari pentru acest eveniment super misto! Sanatate.
- Mersi mult de sprijin si de interviu. Sunteti MISTO.
This is a friendship of a beautiful beginning!

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net