foto m. vklvsk: Luna Amara

 

Mihail VAKULOVSKI

Alege PENINSULA, festivalul care te lasa sa alegi

 

foto a. vklvsk: m.vklvsk, andy ghost, anamaria

     În 2008 festivalul PENINSULA/FelSZIGET de la Targu Mures (23 – 26 iulie) - fratele mai mic al SZIGET-ului - a luat fata celorlalte festivaluri muzicale de valoare din Romania cu... trupele romanesti. Adica nici Artmania, nici Stufstock n-au mai invitat cele mai valoroase formatii romanesti, cica „sa se mai odihneasca”, iar FanFest se pare ca nu va mai avea loc, asa ca PENINSULA e unicul festival unde am putut sa vedem in actiune majoritatea celor mai tari trupe rock romanesti adunate impreuna! Asta nu inseamna ca n-au fost formatii straine in voga, toata lumea a avut ce alege sa asculte si ce sa faca, in peninsula muzicala nimeni n-a avut dreptul sa se plictiseasca - n-a avut cum! Doar trebuia sa alegi. Sonorizarea a fost excelenta, formatiile au fost bine alese, spectatorii au fost civilizati, implicati si misto. Peninsularii au avut posibilitati multiple, pentru ca la PENINSULA poti sa faci aproape orice – baie, inot, sport, carting, catarari, sarituri, degustari, cumparaturi, lansari de carte, plimbari si – evident – sa asculti muzica si sa vezi formatiile preferate, pentru ca la PENINSULA chiar poti sa alegi ce vrei sa vezi. Au fost 4 scene + 1 (mai „underground”, la care mai mereu nu era nimeni), dar adevarul e ca rareori am jinduit dupa o formatie in timp ce eram la alta formatie de la o alta scena. cu Andy & Anamaria
În prima zi, miercuri, 23 iulie, am ales sa vad THE OTHERS (Zakuska Stage), SUBSCRIBE (Weekend Stage), LUNA AMARĂ (Mures Stage), OCS (MS Stage) si SUIE PAPARUDE (Kiss Arena). THE OTHERS a sunat foarte bine si cu brasovenii a cintat si Mihnea de la Luna Amara, la trompeta si voce, alaturi de Petra. Dupa ce am ascultat-o pe Petra ne-am uitat la tricourile de vinzare, unde erau si manusi marca „Petra”. La SUBSCRIBE a fost show total, chiar daca s-a bagat in seama si natura, care s-a dezlantuit cu tunete si fulgere, ploaia nelasind nici un fan Subscribe uscat. Dar a meritat sacrificiul, baietii au facut sport de performanta pe scena si au cantat in rafale in ritm de kalasnikov in actiune. Desi ploaia a continuat sa tina ritmul festivalului, LUNA AMARĂ a adunat foarte multi oameni la scena MS, chiar mai multi decit la Subscribe. A fost un concert super fain, asa cum is concertele Luna Amara de obicei, cu piese bune, mai vechi si mai noi, cu comentarii scurte si pline de efect facute de Mihnea si Nick, carisma si prezenta scenica. OCS, trupa cu sobolani, au intrat pe scena cu doua prosoape din alea super kitsch cu gagici cu tate goale si umflate (la misto, fireste), apoi si-au acordat instrumentele cam mult, dupa care au avut o atitudine cam suburbana, de ora la care au si cintat, doar ca publicul nu avea nici o vina ca ploua si ca ei nu aveau chef sa cinte. Am plecat la SUIE PAPARUDE, dar era un concert de DJ, nu un concert SP, doar tiki-tiki, fara voci, fara versuri, fara ce-as fi vrut sa ascult.
Joi am ales sa vad GUERRILLAS, ALTAR, EPICA, KUMM si AVANTASIA (de). A iesit ca joi am ascultat cintece noi. Ziua a inceput in forta, cu Guerrillas, o formatie de hardcore care-mi place, o stiam (cinta si o piesa in limba rusa, pe versurile lu’ frate-meu, ’t-dai-sama!), dar pe care am vazut-o acum pentru prima oara live. Baietii au cintat multe piese de pe albumul recent lansat, „Guerrilla Spirit”, dar si cover-uri. O formatie super tare, care s-ar fi potrivit sa cinte mai tirziu, dar oricum au adunat mult public. De altfel, in fiecare zi am avut ce asculta chiar de la primul recital: The Others (miercuri), Guerrillas (joi), Mushroom Story (vineri) si Coma (simbata). ALTAR a facut, ca de obicei, super show, continuind ce a inceput Guerrillas, cum a zis si Andy Ghost, vocalistul Altar. Au cintat piese indragite de pe albumele mai vechi, de la „Respekt” la „Atitudine”, dar si vreo 4-5 cintece noi, de pe viitorul album ALTAR, care suna la fel de energic, la fel de bine, la fel de tare, poate chiar un pic mai dur, si ca versuri, si ca muzica (Teo Peter jr stie de ce). ALTAR chiar suna ca o formatie invitat-special, iar relatia lui Andy cu publicul e una speciala, poate cea mai buna posibila, Andy de la Altar fiind la fel de carismatic ca si Alexander Krull de la Atrocity. În a doua zi a festivalului a fost prieten cu noi si „riul, ramul”, o zi frumoasa, ziua dinainte parind – din punct de vedere meteo – un cosmar mocirlos. Vocalista de la EPICA (nl) arata super si cinta misto, o formatie de metal gotic/simfonic numa’ buna pentru o relaxare placuta ochiului si urechii dupa muzica plina de mesaje concrete a formatiilor clujene dinainte. KUMM a schimbat registrul muzical impus de Guerrillas si Altar, nu insa si atmosfera. Cea de-a treia formatie clujeana din aceasta seara a fost o mare incintare, reusind un concert excelent, asa cum sint mereu aparitiile Kumm de cind Catalin, noul vocal Kumm, s-a integrat – perfect – in formatie. AVANTASIA mi-a amintit de Gamma Ray de la Artmania, care mi-au amintit de Iris. Tot cap de afis, tot „pom laudat”, cu reclama buna si care vor cinta si la Sziget. Prea mult teatru, prea multa galagie pentru.... o muzica „de la bunica, saru’ mina pentru masa”.
Vineri am ales sa ascult THE MUSHROOM STORY, EKTOMORF (hu), VITA DE VIE, MORCHEEBA (uk), HARRY TAVITIAN & CSEREY CSABA si NIGHTLOSERS. MUSHROOM STORY n-au fost atit de energici ca de obicei, dar tinerii clujeni si-au definit deja publicul, care-i urmeaza peste tot, un public tinar si entuziast, ca si cintaretii, de altfel. EKTOMORF au fost o surpriza placuta pentru mine, o formatie metal cu influente trash metal, hardcore si punk. VITA DE VIE cinta cum stiti, ca la televizor, ca pe CD, nimic nou, nimic altfel. MORCHEEBA au o vocalista misto si concertul lor a fost ca si vocalista – placut. Dupa a treia piesa MORCHEEBA m-am dus sa fac citeva poze la HARRY TAVITIAN & CSEREY CSABA, pe care-i mai vazusem si-i voi mai vedea-asculta, dar n-am mai putut sa ma intorc la MORCHEEBA, atit de faini au fost Tavitian & Csaba. Un concert extraordinar, deosebit, fain, impresionant, Harry Tavitian chiar fiind un geniu cu care trebuie sa ne mindrim. Si bis-urile au fost pe masura, mai insistente si decit cele de la Tiamat, despre care spuneam ca au fost cele mai zgomotoase la care am asistat vreodata. NIGHTLOSERS au cintat ca Vita de Vie, aceleasi piese pe care le stie toata lumea, fain, dar la fel ca data trecuta, iar data trecuta la fel ca data trecuta si tot asa. Dar in acel moment iubitorii de muzica electronica au putut asculta la Kiss Arena ATB (de), de exemplu, considerat cap de afis.Adi Dohotaru, lansare de carte

Apropo, festivalul PENINSULA/FelSZIGET a putut fi urmarit in direct si pe internet, la www.peninsula.ro. Simbata am ajuns acasa inainte de inceperea primului concert pe care as fi vrut sa-l vad, COMA, si m-am uitat la festival de acasa, din fata computerului. COMA si-a promovat noul album umplugged, „Coma Light”, lansat de revista SUNETE si m-am convins ca umplugged-ul chiar li se potriveste. SPITALUL DE URGENTĂ au tinut publicul in priza cu piesele lor „de urgenta” si cu comentariile lui Dan Helciug, ZA’ DUFF au cintat cu naduf, de la Brasov se vedea ca ploua si ca e vint, dar Mysha, chitaristul de la Za’ Duff, a zis ca a fost chiar naduh. Apoi la Brasov a iesit curcubeul, imediat dupa victoria FC Brasov-ului asupra echipei lui Dan Petrescu, iar eu am plecat la un concert Fara Zahar. Paul Kornuletz, vocalul de la Mushroom Story, a zis ca cei de la Beatsteaks (de) au fost rupere, deci si-n ultima zi a meritat sa te lasi plouat la PENINSULA/FelSZIGET, un festival beton, care-ti da multa libertate: de a alege, de a actiona, de a trai. Un festival care a devenit mai popular decit orasul in care are loc actiunea, un festival la care am putut asculta super formatii care n-au salutat cu „Buna ziua Budapesta” sau cintareti care se bucura ca „am ajuns in Ungaria”. Un eveniment socio-cultural de muzica si de viata – PENINSULA/FelSZIGET festival!

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net