Interviu cu Tomas Pettersson de la ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO

(concert pe 15 noiembrie, ora 18,00, la Reduta, eveniment organizat de DonisArt & Kogaionon)

- Salut, Tomas. "Cocktails, Carnage, Crucifixion and Pornography" a fost o reală revelaţie pentru mine. Spune-mi, te rog, care este viziunea asupra acestei creaţii, motivul alegerii titlului, ce ai căutat să transmiţi prin el si cum îl priveşti acum, după trei ani de la punerea lui pe piaţă?
- CCCP marchează schimbarea de macaz din viaţa mea. După ani întregi de nehotărâre, am luat decizia de a investi în echipament nou şi, graţie beneficiilor pe care le-au adus cu sine noile achiziţii, întregul proces creator a căpătat o nouă forma. Tocmai renunţasem la job-ul de noapte de la sex shop/club de striptease după ce am avut nişte grave neînţelegeri, pentru prima oară, de altfel, în colaborarea respectivă, aşa că am putut să mă trezesc în fiecare dimineaţa la ora opt, pentru a lucra la noul capitol ORE. Fireşte, procesul de creaţie cere timp; în cazul meu durează între unu şi patru ani, în strânsă legătură cu timpul pe care-l pot aloca, dispoziţie, idei etc., dar de această dată am reuşit să-l finalizez în mai puţin de patru luni. Am început în ianuarie şi am terminat în aprilie, şi datorită determinării, organizării şi a timpului în sine am reuşit sa o iau de la capăt. Aruncând o privire retrospectivă, îmi amintesc că CCCP nu a fost perceput la vremea lansării lui ca o capodoperă, dar acum, după scoaterea recentă pe piaţă a albumului "Apocalips", comparaţiile între cele două sunt din ce în ce mai frecvente, iar remarcile legate de frumuseţea deosebită a CCCP nu contenesc să apară. E clar, poţi învinge doar după moarte.
- "Apocalips" este un album care mă fascinează. Odată în plus reuşeşti să-ţi faci captivă audienţa într-un labirint al dorinţei...
- "Apocalips" sălăşluieşte între locul creaţiei şi cel al naşterii noastre. Sunt buzele pe care le sărut şi pe care le savurez. Sunt buzele carnalităţii şi creaţiei, buzele pe care căutam să le satisfacem şi cele pentru care suferim de dorinţă. Sunt buzele care pot porni războaie şi buzele care pot readuce pacea. Who is kissing your Apocalips?
- Va continua ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO explorarea păcatului şi a libertăţii sexuale în viitorul apropiat? Te-ar onora să ştii că muzica ta este folosită la întâlnirile fetişiste sau S&M din... New York, de exemplu?
- Ce este onoarea? Care-i definiţia ei? Cred că m-ar bucura şi m-ar încânta să ştiu că muzica mea este ascultată, indiferent pentru ce motiv sau în ce loc - acasă, în cluburi, la radio; dar a merge atât de departe încât să spun că mă onorează să ştiu că este ascultată, asta-i deja prea mult. M-ar surprinde oricum să văd că într-un club S&M cântă muzică bună, de orice fel ar fi ea, aşa că imaginează-ţi ce surpriză aş avea să văd că se ascultă ORE. Trăiesc O.R.E. şi îl port pretutindeni cu mine. Tot ceea ce experimentez poate să-şi găsească ecoul în ORE şi la fel se întâmplă şi cu visele mele, se regăsesc şi ele acolo. Nu caut să pornesc pe o anumită cale în dauna alteia, totul se întâmplă firesc. Când am devenit tată, în septembrie 2004, am realizat subit că tot timpul pe care-l aveam la dispoziţie s-a contractat, visele au devenit mai îndepărtate şi toate certitudinile de până atunci au luat haina de iluzie. Iar acest complex şi uneori ambiguu sentiment de a deveni nou rămânând acelaşi, de a te împlini simţindu-ţi acut insuficienţa, mi-a afectat negreşit propria "apocalipsă" şi m-a forţat să privesc înlăuntru-mi căutând răspunsuri. Încă le mai caut. Nu ştiu ce anume caut, aşa că probabil nu voi şti niciodată dacă le-am găsit. Aşa că poate voi continua să explorez păcatul, crima şi libertatea sexuală întru eternitate... sau poate ca nu. Timpul ne va arăta.
- Ce se întâmpla în timpul unei reprezentaţii ORE live? Am văzut nişte fotografii care m-au intrigat, dar o să te las pe tine să povesteşti... cum răspunde publicul la scenele S&M?
- A trecut vreme bună de când am făcut ultima dată un act S&M pe scenă. Asta se întâmpla la început. A servit unui scop anume atunci, a fost un prag în explorarea posibilităţilor de reprezentare live, dar mi-am dat seama rapid că demarcaţia între ceea ce este de gust şi intrigant şi ceea ce e doar lipicios şi stupid este mult prea subţire. Ceea ce am făcut în acele timpuri a fost potrivit. Foarte simplu şi eficient atunci, dar imposibil de păstrat în fazele ce au urmat. Încerc să gândesc concertele şi turneele de-o manieră cât mai specială posibil, folosindu-mă de proiecţii video, foc viu şi invitaţi care-şi au propriul rol în cadrul reprezentaţiei, iar uneori toate elementele se armonizează perfect, ducând la reuşită în plan vizual, auditiv şi tehnic, dar vorba 'ceea: nu te aştepta la nimic şi nu vei fi dezamăgit.
- Ne apropiem de final... spune-le, te rog, cititorilor noştri de ce e de preferat sa fii leu pentru o zi decât oaie pentru întreaga viaţă. Şi încă o curiozitate... cine e fata din visele tale?
- Mai degrabă aş stăpâni în Iad decât să servesc Raiul.
Da, chiar, cine-i fata din visele mele? Ai mai văzut-o în ultima vreme?
www.kogaionon.com

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net