Foto: m. vklvsk

Cind sintem in turneu e ca si cum am fi o familie”,
interviu cu Tilo Wolff si Anne Nurmi
(LACRIMOSA)
,
realizat de Mihail VAKULOVSKI (traducere de Flavius Fultman)

- Acum, dupa ce ati editat atitea albume si ati avut atitea concerte, va mai amintiti cum v-ati intilnit? Cum s-a format LACRIMOSA? Cum au fost primele concerte?
- Tilo: Da, se intimpla in 1993, in turneul „Satura”, ea (Anne) era in turneu cu trupa „Two Witches”, sustinind „Lacrimosa”. Si de la primul album „Lacrimosa” cautam o voce feminina pentru trupa… Chiar la primul album „Lacrimosa” am experimentat citeva voci, dar nu am fost niciodata prea satisfacut si cind am vazut concertul „Two Witches” am realizat ca Anne cinta in felul in care eu am crezut ca trebuie sa fie vocea feminina care ar trebui sa fie in „Lacrimosa”. Si acum, ascultind piesa in care cintam impreuna realizez ca vocile se potrivesc foarte bine. Deci, cind am auzit-o cintind am stiut ca ea este vocea pe care o cautam… Este important ca vocile sa aiba aceleasi emotii, aceeasi atingere…

- Stie toata lumea ca LACRIMOSA inseamna Tilo Wolff, Anne Nurmi si invitatii lor. Cum alegeti invitatii cu care cintati?
- Este diferit, de la caz la caz… De exemplu, managerul de atunci al trupei Kreator m-a sunat si mi-a zis: „Sint un mare fan gothic si stiu ca tu esti fan metal si ar fi o buna combinatie intre formatiile noastre”… Pentru acel timp… si pina acum… au trecut 10 ani de la acea colaborare si sintem inca buni prieteni… Chiar acum doua saptamini l-am intilnit din nou la Blackfield festival… Si cu altii am ramas prieteni dupa colaborare. Spre exemplu, am lucrat cu Joachim Witt pentru ca a fost un erou al copilariei mele... E diferit in functie de cum oamenii te intilnesc, cum te privesc... Oamenii ma intreaba de ce nu fac nimic cu o trupa gothic-metal. Asta nu m-ar interesa atit demult, pentru ca este ceea ce fac oricum... Îmi place sa fac ceva in cu totul alta directie... in proiecte diferite de ce am face si singuri.

- Cum e sa cinti „in familie” (Tilo si Anne fiind sot si sotie)? Asta va uneste si mai mult sau uneori vi se face dor de singuratate?
- Tilo: Totdeauna este frumos cind esti aproape de oameni... De exemplu... chitaristul nostru... El a inceput sa cinte cu noi in 1994 ca chitarist de baza.... Cind lucrezi atit de mult cu cineva este ca si cum nu ar mai trebui sa si vorbesti, te intelegi si fara forta cuvintelor. Pe scena este foarte bine cind te uiti unul la altul si stii exact care-i atmosfera... este, de fapt, cel mai apropiat lucru care se poate intimpla cind incerci sa inregistrezi ceva in studio... nu ai nevoie sa explici de ce vrei exact in felul ala si ce vrei sa exprimi. Este ca si cum am fi impreuna cu totii si am petrece tot timpul impreuna... Adica nu ne petrecem chiar tot timpul impreuna (ride)... dar cind sintem in turneu e ca si cum am fi o familie... Este foarte important, dar in acelasi timp este si foarte periculos, deoarece devii foarte apropiat unul de altul, iar cind esti foarte aproape de cineva poti sa te ranesti foarte tare. Stii... cind lucrezi cu cineva care nu e important pentru tine poti sa te certi sau ceva de genul... dar cind acea persoana e importanta si stie ca te implici... pe linga faptul ca te certi te si ranesti.

- Cintati mai mult in germana, limba lui Tilo Wolf, aveti vreun proiect de piesa in finlandeza, limba Annei Nurmi?
- Anne: Versurile... de fapt, din copilarie imi scriu versurile, poemele in engleza. Da... am scurte fragmente in finlandeza, dar, traind intr-o tara in care se vorbeste germana de atat de mult timp deja gindesc totul in germana... si engleza este o foarte buna limba pentru a ma exprima. Finlandeza este o limba dura.

- Cum faceti piesele, textul dupa muzica sau mai intii faceti textele? Cit de mult conteaza pentru voi mesajul?
- Anne: În majoritatea cazurilor... de fapt, tot timpul scriem mai intii versurile. Cind e vorba de emotiile noastre le scriem intr-un fel de jurnal... le scrii... dupa care te linistesti.
- Tilo: Nu as zice „mesajul”... deoarece cind zici „mesaj” e ca si cum ai zice „vreau sa iti zic ceva”.
As zice mai degraba „expresie” si asta este cel mai important in muzica, deoarece versurile pe care le scriem sint mai mult ca un jurnal... Iar muzica este mai mult ca muzica de fundal, ca muzica la un film, dar, totusi, este foarte importanta. De aceea expresia muzicii este foarte importanta si pentru crearea melodiei. De exemplu, cind incep sa scriu un cintec ar putea ca inceputul sa fie complet compus (ca muzica), dar sint inca multe minute lipsa, deoarece tot timpul incerc sa urmez linia versurilor... De exemplu, dupa primele trei versuri fac muzica, apoi dupa urmatoarele trei fac continuarea muzicii... si tot timpul muzica urmareste versurile.

- Diseara veti cinta piese din toate albumele voastre de pina acum sau va veti promova mai mult ultimul album?
- Tilo: Va fi un fel de concert „best of”, nu vom promova inca noul album, la care inca lucram...

- Stilul vostru este inconfundabil si datorita vocilor, dar si a combinatiilor deosebite si interesante dintre melancolie si duritate, muzica metal cu muzica simfonica si ati colaborat si cu faimoasa LONDON SYMPHONY ORCHESTRA. Cu cine dintre cei la care nu ne-am astepta ati face un featuring? Cu cine n-ati face in nici un caz?
- Tilo: Hmmm… De fapt, ar fi chiar multi cei cu care am colabora, dar nu stiu daca si ei ar vrea sa faca featuring cu noi. De exemplu, am fost impresionat total de felul in care isi exprima versurile Amy MacDonald in ultimul ei album, pe care l-am cumparat. Chiar daca este cu totul alt tip de muzica, imi place la nebunie.
Nu am face un featuring cu... multi... dar sa-l luam pe cel mai naspa. Stii de Bushido? Ceva ce stii atunci… Scooter (ride). N-as face niciodata un featuring cu Scooter.

- Ce muzica ascultati acasa? Aveti aceleasi gusturi muzicale sau aveti nevoie de casti?
- Tilo: În general da, avem aceleasi gusturi.. Difera foarte putin, doar in anumite zone...
Anne:... Ceea ce e normal.

- Ce formatii preferate aveti? Ce muzica v-a influentat?
- Anne: David Sylvian, Muse, Placebo...

- În drum spre concerte ce ascultati? Ce aveti in iPod, in player?
- Tilo: Nu avem mp3 player, deoarece inca credem in CD-uri... inca mai caram toate CD-urile cu noiJ... Si in general ascultam muzica lenta, deoarece cind sintem in turneu ascultam muzica tare, iar cind sintem in pat, inainte de culcare, vrem sa ne relaxam.
Anne: De asemenea, cind mergem in turneu incercam sa ascultam formatiile care cinta cu noi. Cind mergem in tari diferite incercam sa ascultam muzica locala… ascultam la TV canele de muzica, sa vedem ce muzica locala ne-ar placea si am putea sa cumparam, sa ascultam.

- În afara de muzica, ce va place sa mai faceti? Ce hobby-uri aveti?
- Tilo: Muzica… a fost hobby, a devenit profesie, dar inca este hobby. Ne place sa ne plimbam pe unde cintam. De exemplu, azi dimineata, cind ne plimbam prin orasul vechi, am urcat in Turnul Sfatului si ne-a placut.
Anne: Da… a fost foarte frumos.
Tilo: Cind am timp liber imi place sa calatoresc cu masina prin sate… sa scriu… sa compun muzica...
Anne: Îmi place sa-mi scriu cintecele.

(18 iulie 2008, Sibiu, inainte de concert)

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net