Interviu cu Codruta Vulcu, directorul Artmania Festival, inainte de inceperea festivalului

de Veronica D. Niculescu

 

 

 

Foto: Floribunda

Artmania 2008 s-a concentrat: restrans la doua zile, fata de trei cat a durat anul trecut, festivalul promitea o densitate de trupe valoroase. La doua mari formatii, care ar fi tinut capul de afis, a trebuit insa sa se renunte, din cauza ca pavilionul era o scena prea mica de desfasurare pentru ele. Trupele, al caror nume ramane deocamdata secret, vor concerta anul  viitor fie la Bucuresti, fie la Artmania. Despre toate acestea, intr-un interviu cu directorul festivalului, Codruta Vulcu.

 - Artmania Festival a ajuns in acest an la a treia editie. De aceasta data, concertele nu vor mai avea loc in Piata Mare, ci la Pavilionul 2007. De ce aceasta alegere?

- Aceasta alegere a fost facuta din motive logistice. Pentru editia din acest an a festivalului, Pavilionul 2007 este mai potrivit, din toate punctele de vedere. Dar, dupa cum am mai spus, sunt absolut sigura ca atmosfera exceptionala care caracterizeaza ARTMANIA Festival nu se va schimba deloc, dupa schimbarea locatiei. Concertele vor fi de calitate, ca intotdeauna la festivalul nostru, iar publicul din Romania la fel de entuziasmat si primitor.
De asemenea, trebuie mentionat ca este o mutare temporara. Imediat dupa editia din acest an se va stabili, in parteneriat cu Primaria Municipiului Sibiu, ce se va face pentru editia viitoare. ARTmania Festival este deja un eveniment asociat cu orasul Sibiu.

- Cum ati resimtit, in ajunul festivalului, limitarea numarului de bilete?
- Evident, limitarea numarului de bilete ne afecteaza atat pe noi, ca organizatori, cat si pe fani. Din pacate, datorita numarului limitat de bilete am fost nevoiti sa renuntam la cei doi mari head-lineri ce urmau sa concerteze pe scena din Piata Mare. Pavilionul 2007 ar fi fost o locatie mult prea mica pentru acestia. Momentan incercam sa le organizam in contrapartida un concert la Bucuresti, in primavara anului viitor, sau sa ii includem ca si cap de afis la editia din 2009. Datorita circumstantelor din acest an a trebuit cu totii sa facem anumite sacrificii, insa de la anul promitem sa revenim in Piata Mare!

- O alta schimbare fata de editiile precedente este faptul ca vor fi numai doua seri de concerte, fata de trei in ceilalti ani. Este o restrangere a evenimentelor sau o concentrare a unor trupe valoroase, care au acceptat sa cante una alaturi de alta?
- Unele dintre trupe, care ne-am fi dorit sa cante duminica, nu pot concerta decat vineri sau sambata. Deci, am decis sa concentram cele trei zile programate initial, ca sa putem avea toate trupele de pe line-up, in cadrul festivalului.

- Care sunt principalele elemente de atractie ale festivalului din acest an?
- Ca in fiecare an, muzica de calitate, orasul Sibiu si atmosfera!
 
- Dupa organizarea celor trei editii, cum vedeti evolutia festivalului? Ma refer si la public, la modul in care sunt receptate si consumate evenimentele. Devine Artmania cel mai important festival rock al Transilvaniei, asa cum intentiona? Si este Sibiul locul potrivit?
- Sibiul este cu siguranta locul potrivit, iar daca Artmania este sau nu cel mai important festival rock din Transilvania, doar publicul poate decide. Noi ne straduim ca organizarea si conditiile oferite spectatorilor sa fie impecabile, astfel incat acestia sa se poata bucura de concertele unor trupe ca Lacrimosa, Tiamat, Gamma Ray, Atrocity, Leaves Eyes sau Agua de Annique.

- Cum credeti ca va arata Artmania 2009?
- Daca vom reusi sa implementam planul care prinde deja contur pentru editia din 2009, va fi minunat. Imediat dupa editia din acest an, vom incepe demersurile catre Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu, prin care le vom prezenta planul strategic de dezvoltare pentru festival, cat si beneficiile care pot rezulta din acesta pentru oras si locuitorii lui.
Sibiul trebuie sa exploateze cat se poate de mult turismul cultural. Sa nu uitam ca el are deja doua evenimente de traditie (Festivalul International de Teatru si Festivalul de Jazz), si speram ca odata cu editia din acest an ARTmania sa devina cel de-al treilea mare festival ce este asociat cu imaginea Sibiului.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net