Didier Chaudet, Florent Parmentier, Benoit Pélopidas, Imperiul in Oglinda. Strategii de mare putere in Statele Unite si in Rusia, Traducere de Gabriela Siclovan, Editura Cartier, Colectia „Cartier Istoric”, 2008, 338 p.

 

 

La momentul revenirii Rusiei pe scena internationala, ideea de imperiu a cunoscut o reinnoire in ochii intelectualilor care cautau sa influenteze marile puteri, fie ca acestia erau neo-conservatorii de la Washington, fie neo-eurasistii de la Moscova. Analiza traditiei politice in care se inscriu acestia din urma scoate la lumina niste imperii care nu-si dau numele si care tradeaza mult nationalism in spatele retoricii imperiale. Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia este un aprofundat studiu geopolitic care incearca sa defineasca gradul de convergenta dintre acesti intelectuali si politica externa a celor doua mari puteri – Statele Unite si Rusia – care deseneaza viitorul ordinii internationale.

„Publicarea Imperiului in Oglinda arunca o lumina inedita si originala asupra genezei intelectuale a ideii de imperiu si asupra impactului sau actual in Statele Unite si in Rusia, prin analiza influentei grupului neo-conservator de la Washington si a grupului neo-eurasist de la Moscova.”
Philippe Condé, pe Diploweb.com

„Lucrarea Imperiul in Oglinda este o tentativa curajoasa de analiza a doua curente ideologice in doua state care prin traditie nu sunt ostile ideii de imperiu. Viziunea mesianica asupra istoriei si viitorului privind Statele Unite si Rusia justifica in parte interesul autorilor pentru aceste doua potentiale imperii. Istoria nationala devine, din aceasta perspectiva, piatra de temelie a constructiei imperiale, iar interpretarea acesteia justifica si intareste postulatul unui exceptionalism national. Statele Unite, apostolii autoproclamati ai valorilor democratiei occidentale, si Rusia, animata prin traditie de o misiune pe care ea o considera culturala si civilizatoare, sunt doua state care inca mai prezerva aceasta viziunea profetica asupra propriei lor existente.”
Vassily A. Klimentov, pe Nonfiction.fr

Benoit Pélopidas – Politolog, specialist in probleme de aparare. Licentiat al Sciences Po Paris, prepara in prezent o teza in co-tutela cu Universitatea din Geneva. Din 2005 este asistentul universitar al profesorului Ghassan Salamé la Institutul de Studii Politice din Paris si asistent universitar la Universitatea din Geneva din noiembrie 2006. Cercetarile sale privesc pululatia nucleara, stapanirea armamentului, denuclearizarea si, in special, normele in contextul relatiilor internationale. Benoit Pélopidas este coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008).

Didier Chaudet – Politolog, specializat mai ales in istoria Asiei Centrale. Licentiat al Sciences Po Paris, este in prezent doctorand la aceasta institutie. A studiat relatiile internationale la Universitatea Al Farabi din Almaty (Kazahstan) in perioada 2005-2006. A efectuat mai multe sejururi in Statele Unite ale Americii si in lumea musulmana. A fost Fox International Fellow la Universitatea din Yale in perioada 2006-2007. Este specializat in probleme de istorie si politologie privind Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii. Didier Chaudet este interesat de impactul marilor puteri asupra zonelor geopolitice instabile. Este autorul volumului Les néoconservateurs américains face à l'Islam (UniversCités, 2005) si coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008). Didier Chaudet este initiatorul, unul din membrii fondatori si presedintele proiectului Euro Power / Europe Puissance.

Florent Parmentier – Doctorand in stiinte politice la Institutul de Studii Politice din Paris si asistentul profesorului Zaki Laïdi la Centre Européen. Este licentiat al Sciences Po Paris. Florent Parmentier a fost lector la Academia de Relatii Internationale si de Studii Diplomatice din Chisinau in 2000 si asistent al cursurilor de Relatii Internationale pe langa centrul universitare din Nancy in perioada 2004-2005. Este membru al consiliului de administratie al asociatiei franceze de studii ucrainene (AFEU). Analist politic pentru portalul francofon Moldavie.fr, el este cofondatorul centrului de afaceri franco-moldovenesti. Interesele sale de cercetare includ studiul PESC, al periferiei europene (Rusia, Ucraina, Republica Moldova) si problema Statului in relatiile internationale. El este, de asemenea, unul din membrii fondatori ai Europe Power / Europe Puissance. Florent Parmentier este autorul volumului La Moldavie à la croisée des chemins (Paris, Editoo, 2003) si coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008).

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net