foto: m. vklvsk

Alexandru VAKULOVSKI

Stufstock 6 sau shock-uri kultur-ale la Vama Veche

foto: m.vklvsk

Drumul pana la Vama Veche te face sa nu mai pierzi timpul, odata ajuns la malul marii. Rapid instalat cortul, scapat de haine si sarit in apa. Dar trebuie sa reusesti asta pana la o anumita ora, daca vrei sa te bucuri si de concerte.

Stufstock-ul de anul acesta a incercat sa fie mai putin comercial, si cred ca a reusit. Am oftat cu totii cand am aflat ca nu vor fi la festival trupe de care eram siguri ca vor fi, trupe ca Luna Amara, IPR, Kumm, Altar… adica trupele romanesti care au fost la editiile precedente si care au strans pe malul marii mii de spectatori, care aveau sau nu habar ce e si cu Vama Veche.

Chiar in prima zi de Vama si de festival, dupa ce Teo ne conduce printre jandarmi si ne spune si arata care e treaba, cand revista Tiuk! iese din mare, ne striga Miki Vieru si ne anunta ca suntem pe un teritoriu aglomerat de scriitori. Ne simtim oarecum stanjeniti, pentru ca am venit la odihna, nu la „activitati literare”,dar ne linistim cand aflam ca va fi lansarea romanului Yoyo de George Vasilevici.

Cum si era de asteptat, publicul la Apocalyptica a fost colorat. Adica… negru. Imaginea obisnuita a rockerului. O parte din public a venit doar pentru Apocalyptica. Ce sa zic, foarte misto, dar ramanem sa vedem ce e cu Air Traffic, de care auzisem, dar nu-i ascultasem. Surpriza, adolescentii astia chiar sunt buni! The Amsterdams, desi veniti pe scena ca o trupa de viitor, ne arata ca se descurca bine si in prezent.

A doua zi a fost si lansarea revistei Tomis, asa ca a trebuit iar sa o rotunjim cu scaldatul. ExNN, trupa mult asteptata din Transnistria, ne-a aratat ca nu am asteptat-o degeaba. Sper ca odata ce au „evadat” o data, sa poata obtine viza fara probleme in continuare, caci chiar merita sa se faca auziti. Ce samai zic… dEUS, apoi Kultur Shock – baietii „internationali”, pe langa muzica lor, un cocktail shockant de traditii muzicale, au facut un show pe scena de ziceai ca au terminat toate energizantele de pe malul marii.

… in seara de jazz,16 august, inceputa cu The Others - Harry Tavitian & Cserey Csaba iarasi au uimit si nu au mai uimit pe nimeni – la fiecare concert al maestrilor esti pur si simplu hipnotizat de scena, atat muzica lor, care transmite o bucurie imensa de a exista, cat si energia celor doi te tin in priza si te fac sa te simti ca participant la o conspiratie mondiala a celor alesi sa se bucure de muzica. Nu mai spun ca timpul e intotdeauna prea putin pentru un concert Harry Tavitian & Cserey Csaba si ca nu exista vreun concert care ii poate pune in umbra.

A fost un festival reusit, chiar daca riscant prin noul sau progam. Un loc in care trupe tinere se aflau pe scena cu nume sonore. Deja la plecare imi era dor de Vama Veche, de Stufstock 7…

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net