ANKETIUK

Mihail VAKULOVSKI
http://vakulovski.livejournal.com/

Marii scriitori si blogurile lor mari sau mici

 

În numarul de iarna al Tiuk!-ului l-am premiat pe Emil Brumaru pentru "Cel mai surprinzator nou bloger" (http://www.tiuk.reea.net/premii.html). Parca nu te-ai fi asteptat ca un scriitor atit de popular care ajunge la o virsta atit de respectabila si care a scris toata viata cu pixul sa-si traga blog. Poate si mai surprinzator e blogerul Paul Goma, doar ca Goma are site de ani de zile si face insemnari cu regularitate, asa ca nici nu m-am gindit la asta atunci. De multe ori ne gindim ca ne-ar placea sa citim si un blog ne(auto)cenzurat al lui Mircea Cartarescu, sa zicem, sau al lui Mircea Ivanescu, Serban Foarta, Liviu Ioan Stoiciu, Simona Popescu, Matei Visniec, Luca Pitu... N-ar fi interesant un blog al lui Nicolae Manolescu? Mi-ar placea sa citesc un blog pe bune, existential, stil jurnal, nu "literar", al unor scriitori tineri, cum mai sint inca Dumitru Crudu, Stefan Bastovoi, Nicoleta Esinencu, Iulian Fruntasu, Constantin Acosmei, Dan Sociu, Ruxandra Novac etc., etc., un blog existential al lui Tara, Nick sau Mihnea de la Luna Amara, Ombladon sau Cheloo de la Parazitii, Roman Iagupov de la Zdob si Zdub, Ada Milea, Vita de la Blazzaj si IPR, Oigan de la Kumm... Stiu ca unii dintre ei au bloguri, dar ziceam de bloguri autentice, nu reviste culturale personale.

Hai sa facem un blogerficiu si sa ne imaginam ca scriitori (romani) celebri (din orice perioada) ar trai astazi si ar avea blog (acest joc ar fi interesant si daca am sari gardul in gradina personalitatilor istorice gen Stefan cel Mare, Mihai Viteazu sau Dimitrie Cantemir, in a starurilor din lumea sportului sau a showbiz-ului etc...). Oare cum si ce ar scrie in blogurile lor? Hai ca incep eu...

Neacsu
Note securistice, jalbe, insemnari despre capra vecinului ot Dlagopole i pak despre faptul ca e cel mai tare din sat si ca are chef sa scrie o scrisoare, dar pur si simplu n-are cui, ca traieste intr-o lume a analfabetilor si intr-o tara a analfabetilor si intr-o perioada care nu i se potriveste. Blog pe care nu l-a bagat nimeni la "friends", nu exista nici un comentariu, dar probabil ca e urmarit, totusi, de cineva. I b(l)og te (anti)veselit. Amin.

Ion Neculce
O seama de cuvinte intelepte, postari scurte si interesante, comentarii lungi si la fel de bine lucrate si de limpezi. Faze haioase despre Cantacuzino, Cantemir, Petru cel Mare, Mavrocordat, combinate cu fragmente din „Letopisetul Tarii Moldovei”, despre ale caror personaje scrie la comentarii faze din culise, intr-un lexic simplu si familiar.

Ion Creanga
Blog vesel, haios, impinzit de vorbe de duh si proverbe rescrise in stil propriu, amuzant, plin de invataminte si de intelepciune, amintiri din copilarie combinate cu faze gen "Povestea povestilor", despre ce-a mincat aseara, cit a baut si pe cine a futut, cine l-a vizitat si ce-a vorbit cu pustiul Eminovici, despre metodele pedagogice cu care-i ajuta pe copii sa invete sa scrie si sa citeasca, despre religie si despre topless-ul de alaltaieri de la Ozana cea lin curgatoare, numai chestii misto.

M. Eminescu
Blog depresiv si nervos, cu insemnari scurte si disperate, ca iar a ramas fara tigari, fara cafea, nu si-a platit gazda si bulangiu' de Vianu nu vrea sa-i dea o pitula, ca grecoteiu' ar trebui expulzat din tara si ca daca Acinorev nu vine nici in seara asta se duce la tiganci. Ca miine trebuie sa-si trimita articolul la Timpul. N-are nici un link, se cearta cu vizitatorii, ii injura, multe poezii, post-uri inchise si sterse, multi vizitatori ajung dupa primul comentariu la "lista neagra".

Veronica Micle
Plin de poezele si cu insemnari lungi si amanuntite despre amanti, pe care-i da in git cu descrieri amanuntite si cu poze (aproape) indecente, caracteristici mahalagiste ale scriitorilor care i-au trecut prin pat, despre cit de mare o are Stefan Micle si cit de repede o face Caragiale, ca ar trebui sa-l vrajeasca si pe Maiorescu, ca doar n-o sa moara nedebutata. Descrieri ale naturii si birfe despre blogurile celor care l-au cunoscut pe Eminescu. Poze cu inimioare kitchoase, clipuri cu muzica pop, multe postari in franceza si fotografii cu critici literari de toate virstele.

Urmuz
Un blog foarte ciudat, scrie cu rosu pe fond galben, despre muzica, SF, calatorii si mai ales despre colegii sai judecatori. Nimic despre literatura, nu publica niciodata fragmente din textele sale si nu stie nimeni ca scrie, semneaza cu diverse pseudonime: Algazy, Grummer, Cotadi, Gayk, Palnie, Stamate, Ismaïl, Turnavitu, DemDeBu, U TV, Mitica Dragomir, scrie multe com-uri cu aceste pseudonime, care se cearta intre ele si isi fac declaratii de dragoste...

G. Calinescu
Plin de patos, serios, orgolios, publica fragmente foarte mari din „Istoria literaturii romane de la origini pina in prezent”, baga multe poze cu scriitori si cu catelul sau, despre care spune ca e mai destept decit Cioculescu si ca are ochi mai inteligenti decit ai lui Ibraileanu, impresii de calatorie, poezii (la care interzice comentariile), fragmente de roman, teatru, eseuri interminabile, pe care nu le citeste nimeni, nu raspunde la nici un comentariu si le sterge mereu pe cele negative, nu are link-uri, nu are pe nimeni la „Friends”, blogul se numeste EU, SCRIITORUL ABSOLUT!

 

Ma gindesc ca acest joc imaginativ e bun si ca ancheta, mai ales ca abandonasem AnkeTiuk!-urile si primesc si acum mesaje ca oamenii vor sa raspunda la ancheta Tiuk. Astept "propunerile" voastre - pe care le vom publica in numarul urmator Tiuk! - la adresa de e-mail: revista.tiuk@gmail.com sau ca si comentariu pe http://vakulovski.livejournal.com/

Deocamdata s-au jucat cu noi:
Iulian Baicus,
Mihai Vieru,
Dumitru Crudu,
Mihail Galatanu,
Dumitru Crudu,
Sorin Dinco si Roxa

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net