Liliana POPUSOI

Rock-ul moldovenesc a fost... accidentat

 

    Inceputul verii a fost extrem de ghinionist pentru doua dintre formatiile emblema ale rock-ului moldovenesc, este vorba de Zdob si Zdub si Gandul Matei. Si acest lucru s-a intamplat in momentul in care ambele formatii se aflau in plin turneu. Microbuzul cu baietii din trupa Gandul Matei a derapat din cauza carosabilului umed si s-a izbit de un pom.

    Trei dintre membrii trupei au fost internati in spital cu fracturi ale bratelor si picioarelor, iar medicii spun ca ei nu vor putea evolua cel putin cateva saptamani. Alte trei persoane au fost ranite usor. Doi dintre ei, bateristul Iurie Berdea si chitaristul Sergiu Rusu, au fost operati saptamana trecuta, Iurie a suportat o interventie la mana, iar Sergiu – la picior. Muzicienilor le-au fost implantate tije si suruburi pentru a le fi fixate oasele fracturate.
    Accidentul s-a produs langa Piatra Neamt (Romania), formatia avand fixat un concert pentru a doua zi la Cluj. Solistul formatiei, Nicu Tarna, nu se afla in microbuz in acel moment, el plecase in Romania cu o zi inaintea colegilor sai.
    Membrii trupei Zdob si Zdub au fost la un pas de a-si pierde viata, in noaptea de vineri (6 iunie) spre sambata. Ei au nimerit intr-un accident rutier la Vadul lui Voda, localitate aflata la 25 km de Chisinau, cand un sofer, aflat in stare avansata de ebrietate, care conducea un Volkswagen, a intrat in microbuzul lor de turneu. Artistii au ajuns imediat la spital, unde au fost diagnosticati cu vanatai, contuzii si taieturi din cauza geamurilor sparte, fiind externati in cursul zilei de duminica. Mai putin norocos a fost sunetistul, care are clavicula fracturata si cinci suturi la cap. Nici Roman, solistul trupei, n-a scapat prea usor. Lui i-au fost extrase de medici cioburi din ochi, iar acum acuza dureri grave de spate. In afara ranilor suferite, artistii s-au ales cu instrumentele muzicale, de mii de euro, deteriorate si cu microbuzul personal avariat.
    Mai mult, Zdubii si-au amanat patru concerte, dintre care doua la Bucuresti, pagubele totale ridicandu-se la suma de 50.000 de euro. Dar muzicienii sunt optimisti si spera sa-si reia turneul european, ceea ce au si facut in Germania si Olanda si au cantat in cadrul Campionatului european de fotbal, in Berna, pe data de 17 iunie. Baietii au facut un show in piata Waisenhausplatz, care a adunat peste 5 mii de oameni. Tot saptamana aceasta zdubii vor merge la Moscova, la invitatia clubului “Concert”, iar ulterior vor sustine un recital si in cadrul unui festival la Bucuresti.

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net