„Acord intiietate inspiratiei muzicale”, interviu cu Mike GODOROJA,
realizat de Mihail Vakulovski

 

- Salutare. De ce va numiti MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT? Pentru ca nu faceti parte neaparat din BLUE SPIRIT sau pentru a evidentia numele dvs, cum e si la Harry TAVITIAN & Orient Express, de exemplu?
- BLUE SPIRIT este un proiect pe care l-am initiat si conceput in vara lui 1997. Pe atunci din formatie faceau parte: Manuel SAVU – ghitara, Florentin MILCOV – claviaturi, Stefan MOISA- tobe si CAPITANUL- ghitara la bass. În cei 10 ani de activitate conceptul BLUE SPIRIT a inglobat mai multi muzicieni si s-a prefigurat intr-o zona muzicala de „fusion blues” realizata in limba romana. Numele meu ca autor al acestui concept a devenit in timp element asociat cu numele proiectului si ca atare albumele si afisele de concert, dupa anul 2005, cuprind titulatura MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT.

- "Capra vecinului", noul album al formatiei MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT, este un proiect care cuprinde si muzica blues, si rock, funk, folk, jazz. Cum ati ajuns la acest stil?
- Pentru ca proiectul muzical pe care il coordonez se desfasoara intr-o zona de fuziune, motivata si de faptul ca bluesul este la baza genurilor mentionate in intrebare, asadar este normal ca muzica pe care o promovam sa parcurga mai multe teritorii de gen.

- Cind se vorbeste/scrie despre "Capra vecinului" de obicei se aminteste – obligatoriu – si de faptul ca albumul e in limba romana. De ce credeti ca se mentioneaza asta? Nu e normal ca un muzician roman sa cinte in limba... romana?
- Bluesul a fost perceput in Romania multa vreme ca fiind un gen de factura bar-music, in care artistul roman este in postura de a reproduce variantele originale ale pieselor de blues, transformindu-se intr-un soi de jukebox live. Eu am convingerea ca acest gen si-a depasit cu mult granitele geoculturale ale teritoriului nord american, s-a universalizat, a devenit limbaj de expresie pentru artisti din cele mai diferite colturi ale lumii. Urmind exemplele lui Alexandru ANDRIES sau Valeriu STERIAN am plecat la drum cu proiectul „Capra vecinului”, convins fiind ca textul in limba romana are o importanta covirsitoare.

 - De obicei alegeti teme actuale pentru piesele dvs, cum scrieti textele? Ce faceti mai intii - textele sau muzica? Ce e mai important pentru dvs – mesajul/starea sau cum suna acest mesaj?
-
Întotdeauna textele le scriu dupa ce se compune piesa si asta pentru ca acord intiietate inspiratiei muzicale. În cazul proiectului BLUE SPIRIT, muzica este cea care are rolul dominant, iar textul vine sa intregeasca relatia artistica, pe care o avem cu publicul. Temele pe care le abordam nu sunt epatante, nu au caracter de extraordinar si nu
reprezinta taieturile de ziar ale faptelor cotidiene. Ne intereseaza mai mult aspectul metaforic si romantic al mesajului decit cel direct si social.

- Extraordinara colaborarea cu Timpuri Noi. Cum se leaga aceste featuringuri intre artisti? Cu cine v-ar mai placea sa colaborati?
- Cu Timpuri Noi exista o relatie artistica mai veche, precum si o prietenie si mai veche intre mine si ARTAN Adrian PLESCA. Am mai colaborat cu IRIS pe albumul „Cei ce vor fi”, cu Paula SELING si regretatul Iuliu MERCA pe primul album BLUE SPIRIT, precum si cu muzicianul de jazz Marius POP. Mi-ar placea sa am in viitor o colaborare cu Marius MIHALACHE.

- Ce parere aveti despre downlandarea muzicii de pe internet?
Ce rol are pentru dvs internetul? (Vad ca pagina www.godoroja.ro e inca
in constructie)...

- Cred ca download-ul este forma sub care se va accede muzica in viitor si va inlocui formele actuale de suport: CD, DVD, precum si Flashstick. Faptul ca se downloadeaza in mod pirat muzica este extrem de daunator pentru industria muzicala, dar in acelasi timp este un act de liber schimb intre iubitorii muzicii, prin care artistul devine promovat. Chestiunea se va regla in tara noastra foarte greu si nu de catre artisti.

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net